Fındık 20 TL'nin üzerinde satılabilinir!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fındık taban fiyatını açıklaması Karadeniz Bölgesinde bayram havası yaşanmasına neden oldu. AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Stratejik davranılırsa fındığı 20 TL’nin üzerinde bir fiyata satılabileceğini açıkladı.

Fındık 20 TL'nin üzerinde satılabilinir!
Fındık 20 TL'nin üzerinde satılabilinir!
GİRİŞ 27.07.2019 10:08 GÜNCELLEME 27.07.2019 10:12
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Fındık taban fiyatının belirlenmesi ve TMO’nun alımları üzerine daha önceki yıllarda yaşananları değerlendiren AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu “Önceki senelerde fındık rekoltesi yüksekti, fiyatın düşük olacağı öngörülüyordu, konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza aktardık ve kendisi TMO’ya alım yapılması talimatını verdi ve alım yapıldı. Ben üreticinin yanında olduğumu göstermek için “TMO aldığı fındığı satarsa kendimi yakarım” demiştim. Sonrasında bu konuda çok üzerime geldiler. Ben üreticinin yanında bir duruş sergilediğim için kendimi yakarım dedim, şahsımız için bir cümle sarf etmedim. O dönemdeki Tarım Bakanımızın beyanına dayanarak böyle bir açıklama yapmıştım ama beklenildiği gibi olmadı.” dedi. “Cumhurbaşkanımız Çiftçinin Yanında”

 

Gündoğdu “Geçtiğimiz yıl TMO’nun piyasaya geç girdiği yönünde haklı şikayetler oldu. Ama bu müdahaleyle geçtiğimiz yılın taban fiyatı 14,5 lira olarak belirlenmesini sağladık. TMO geçen yıl müdahale etmiş olmasaydı bugün çok daha düşük rakamlar konuşuluyor olurduk. TMO geçtiğimiz yıl taban fiyatı belirledi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da talimatıyla bu yıl erkenden taban fiyat belirledi ve alım tarihlerini açıkladı. Fındık üreten illerin milletvekilleri olarak TBMM’de fındık gündemli toplantı düzenleyip, buradan çıkan sonuçları ve seçim bölgelerimizden aldığımız talepleri, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye ilettik. Gerçekleştirdiğimiz toplantıda da fındık fiyatının 17 TL’nin altında olmaması gerektiğini belirtmiştim. Bayramın bitiminden sonra TMO 17 TL ve 16,5 TL’den fındık alımına başlıyor. Karadeniz Bölgesi her zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın ve AK Parti’nin yanında olmuştur. Cumhurbaşkanımız da bir kez daha göstermiştir ki Karadeniz insanının, fındık üreticisinin yanında. Bizler bu şehirlerin milletvekili olarak, üreticilerimizin oyları ile Ankara’ya gittiysek, çiftçilerimizin hakkını savunmak zorundayız.” dedi.

Fındığı 20 TL’nin üzerinde satabiliriz

Bu yıl dünyadaki fındık rekoltesinde düşüş olduğunu kaydeden Metin Gündoğdu “Türkiye’de de 600-650 bin ton fındık rekoltesi var. Ziraat Odalarımız çiftçimizi doğru bilgilenmeli. İmkanı olan hemşehrilerimiz fındığını hemen piyasaya vermesin. Fındığımızı kontrollü bir şekilde satarsak destekler hariç 20 TL’nin üzerinde fındık satabiliriz. Rekoltedeki bu avantajı doğru değerlendirmeliyiz. Devletimiz şimdiye kadar fındık alımlarında zarar etmiş, TMO geçtiğimiz yıl alım yaptı ve zararsız bir şekilde sezonu kapattı. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a da özellikle teşekkür ediyorum. Fındık alım fiyatlarının onayları Hazine ve Maliye Bakanlığı onayından geçiyor. Berat Albayrak Bakanımızın ekonomideki idaresi ve dirayetli duruşu Türkiye’ye yapılan operasyonların boşa çıkmasını sağlamıştır. Ekonomik darbe girişiminin olduğu gece dolar 7 TL’ye gelmişti. Berat Bey’in hamleleri ile aynı gece 5 TL’ye geriledi. Cumhuriyet tarihinde böyle bir çalışmayı kimse yapamamıştır. Geçtiğimiz günlerde faizler yüzde 24’ten 19.75’e çekildi. Bu faiz oranı daha da düşecek. Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alanlar ekonomik darbe için dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye saldırdılar. Bu saldırılara net bir şekilde karşı koyan ise Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak olmuştur.” diye konuştu.

“Muhalefet mertçe açıklama yapsın”

Fındık fiyatlarının üreticilerde ve Karadeniz Bölgesinde büyük sevinç yarattığını vurgulayan AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu “Muhalefetin “Bu ülke yanıyor, bitiyor” demeyi bırakıp mertçe “Bu ekonomik ortamda fındık için çok müthiş bir fiyat verilmiştir” demesi gerekiyor. TBMM’de fındık için araştırma önergesi vermek üreticiye bir şey kazandırmıyor.” dedi. Bahçelerin ıslahı yolunda çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Gündoğdu sözlerine şöyle devam etti “Fındık üreticilerimizin verimi ve kaliteyi arttırmak için çalışma yapması gerekiyor. Türkiye’de yetişen fındığın kalitesi dünyanın hiçbir yerinde yok. Devletimizin verdiği destek ödemelerinin amacı bahçelerimizin ıslahı ve ürün kalitesini arttırmaya yönelik desteklerdi. Ayrıca ihtisaslaştırılmış bir sanayi bölgesinde, fındığımızı işleyerek mamul haline getirerek ihraç etmeliyiz. Bu konuyu Sanayi Bakanımıza da ilettim, kendisi sıcak bakıyor biz de takipçisiyiz.”

YORUMLAR 6
  • Burhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz kacliraya yiyeceğiz.
    Cevapla
  • 707 4 yıl önce Şikayet Et
    bu sene 45 liradan fazlası yazık.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Yurt dışındaki insanlar fındığı bizden daha ucuza yiyor. Dünyanın en fazla fındık üreten ülkesinde fındığı ekmek gibi tüketiyor olmamız gerekiyorken fındık ancak zenginin tükettiği bir lüks şu anda.. ürettiğimiz fındığın%99unu ihraç edersek geriye kalan%1i de anca zenginler kilosuna 70TL verip alabilir. Yazıklar olsun..
    Cevapla
  • ecdad 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen nerde yaşıyon kıymet bılın birkere
    Cevapla
  • Bey 4 yıl önce Şikayet Et
    Findik anavataninda millet 70 liraya findik yiyo bizim tüccarlara diyecek bir şey yok artik
    Cevapla
  • fındık bey 4 yıl önce Şikayet Et
    senin dediğin kabuksuz işlenmiş fındık. hesabınızı düzgün yapın, insanları yanlış yönlendirmeyin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle