Yüksek faiz belimizi büküyor! Şimdi indirim zamanı...

Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın önündeki en büyük engel olan yüksek faiz, Türkiye’yi rekabette geride bırakıyor. Bu durumdan kurtulmamız için Merkez Bankası’nın yapacağı güçlü faiz indirimi büyük önem taşıyor. Yerli ve yabancı ekonomistlerin ortak beklentisi politika faizinin 400 ila 600 baz puan arasında düşürülmesi.

Yüksek faiz belimizi büküyor! Şimdi indirim zamanı...
Yüksek faiz belimizi büküyor! Şimdi indirim zamanı...
GİRİŞ 25.07.2019 07:32 GÜNCELLEME 25.07.2019 13:33
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Merkez Bankasının haftalardır beklenen faiz toplantısı bugün yapılacak. Karar öncesinde TÜFE yüzde 15,70, Yİ-ÜFE yüzde 25, iki yıllık gösterge faiz yüzde 17,70 civarında bulunuyor. Bütün paramatreler, en az 250-400 baz puan civarında bir faiz indirimine işaret ediyor. Bu kapsamda TCMB’nin, yüzde 24 olan politika faizini yüzde 20’ye kadar çekmesi sürpriz olmayacak. Türkiye, uzunca bir süredir yüksek faizin olumsuz etkilerini yaşıyor. Bu süreçte konut, otomobil, beyaz eşya başta olmak üzere üretim ve istihdam kaynağı sektörlerde satışlar yüzde 70’e varan daralmalar yaşadı, çarklar yavaşladı, işsizlik arttı. Büyüme oranları da “negatif” seviyeleri gördü. Şimdi bütün Türkiye, faizde yaşanacak seri indirimlere odaklanmış durumda... Böylece ertelenen harcamaların ve yatırımların devreye girmesi, piyasaların canlanması bekleniyor.

TÜRKİYE'Yİ REKABETTE GERİDE BIRAKIYOR

 

 

Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın önündeki en büyük engel olarak duran yüksek faizler, Türkiye’yi rekabette geride bırakıyor. Çünkü Türkiye; faizlerin yüksekliği bakımından üçüncü dünya ülkeleri arasında bulunuyor. On aydır faizleri yüzde 24’te tutan Türkiye; en yüksek faiz veren 6’ncı ülke konumunda. Yüzde 58,78 ile Arjantin faiz oranında dünyada en çok oranı veren ülke olurken, onu yüzde 28,82 ile Venezuela, yüzde 27 ile Haiti ile Yemen ve yüzde 25 ile Surinam izliyor.

FAİZ PRANGASI BÜYÜMEYİ FRENLİYOR

 

 

Türkiye’den daha fazla faiz veren ülkelerde iç savaş ve istikrarsızlık dikkat çekiyor. Arjantin’in ardından dünyanın en yüksek faizini veren Venezuela; ABD baskıları ile siyasi kriz yaşarken; petrol kaynaklarına rağmen ülke ekonomisi çok kötü durumda. Yemen ise iç savaşla meşgul. Sahip olduğu insan kaynağı ve önemli pazarlara yakınlığıyla büyük avantaj sahibi olan Türkiye, yüksek faiz prangası nedeniyle yeterince büyüyemiyor. Yeni yatırımlar yapılmadığı gibi sahip olduğu kapasiteyi tam olarak kullanamayan Türkiye’yi bu duruma düşüren en önemli neden olarak yüksek faizler gösteriliyor.

Yüksek faizler, üretimi vurunca bu durum enflasyonu da olumsuz etkiledi. Geçen yıl yaşanan kur saldırısının ardından fiyatların aşırı yükselmesi, enflasyonu yüzde 25’e kadar çıkardı. Son olarak açıklanan Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon yüzde 15,7’ye düşse de, faizlerin yüksek olduğu diğer ülkelerdeki gibi Türkiye’de de yüksek enflasyona neden oldu.

ENFLASYONDA 12’İNCİ ÜLKEYİZ

Türkiye, en yüksek enflasyona sahip ülkeler arasında; yüzde 15,72 oranıyla 12’nci sırada bulunuyor. Türkiye’den önce listenin birinci sırasında yüzde 282 bin 972 oranıyla Venezuela var. Yakın zamanda ABD baskılarıyla develüsayon yaşayan ve parasının değeri dibe vuran Venezuela’da alım gücü en düşük olan ülke konumunda. Listenin devamında ise yüzde 175 enflasyonla Zimbabve, yüzde 56,10 ile Güney Sudan, yüzde 55,80 ile Arjantin, yüzde 55,00 ile Kuzey Kore, yüzde 50.40 ile İran, yüzde 47,80 ile Sudan, yüzde 23,30 ile Liberya, yüzde 18 ile Haiti, yüzde 17,46 ile Sierra Leone ve yüzde 16,94 ile Angola bulunuyor.

ENFLASYONLA BİRLİKTE DÜŞER

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yapması beklenen faiz indirimlerine yılın geri kalan kısmındaki toplantılarda da devam etmesi halinde, finansmana erişimin kolaylaştırması bekleniyor. İşletmelerin finansman maliyetlerinin düşmesiyle birlikte üretimin artacağı ve fiyatların dengede kalarak enflasyonu aşağı çekeceği konuşuluyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler kategorisinde bulunan Güney Afrika, Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya’da hem faizler hem de enflasyon tek hanede bulunuyor.

GELİŞMİŞLERDE DURUM TERSİNE

Gelişmiş dünya ülkelerde enflasyon ile faiz arasındaki farkı yansıtan reel faiz yüzde 1-2 arasında seyrederken, Türkiye’de reel faiz şu anda yüzde 8,25 seviyelerinde. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) faiz oranı yüzde 2,50, İngiltere yüzde 0,75, Fransa ve Almanya'da yüzde 0, Japonya'da ise yüzde -0,10’da bulunuyor. Bu ülkelerden İngiltere'de enflasyon yüzde 2,00, ABD ve Almanya'da yüzde 1,60, Fransa yüzde 1,20 olarak dikkat çekiyor.

Ekonomistlerden indirim beklentisi

Ekonomistler, Para Politikası Kurulu’nun yarınki toplantısında politika faizinin 400 ila 600 baz puan arasında düşürüleceğini tahmin ediyor. Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen, Merkez Bankası’nın yapacağı toplantıda en az 250 baz puan faiz indirimi beklediğini belirtti. Gökşen, “Yıl sonuna kadar da politika faizi indirim beklentimizi 600 puana revize ettik” dedi. QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise, “Yıl sonuna kadar TCMB’nin politika faizini yüzde 18’e indirmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek de, “2018’in toplamda 1.125 baz puanlık sıkılaştırıcı politikanın ardından bir yıl sonra ilk defa politikamızı aşağı yönde güncellemeye hazırlanıyoruz” dedi.

Yabancılar da aynı görüşte

Yabancı ekonomistler de Merkez Bankası’ndan faiz indirimi bekliyor. Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, “TCMB, bu haftaki toplantısında politika faizinde en az 200 baz puanlık bir indirime gidebilir” şeklinde konuşurken, Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey ise, “Banka, 250 baz puanlık bir indirime gidebilir. Yıl sonuna kadar da 800 baz puanlık bir indirim gerçekleşebilir” diye konuştu.

YENİŞAFAK

YORUMLAR 19
  • Alper 4 yıl önce Şikayet Et
    banka kredisi olan yapılandırmalarla bile nefes alamayan vatandaşlara uzun vadeli düşük faizli yapılandırmalarla yardım edilmeli. nasıl ki şirketler, futbol kulüpleri kurtarılmak için birşeyler yapılabiliniyor, bu ülkeyi ayakta tutan aileleri de kurtarma operasyonu bu şekilde yapılmalı.
    Cevapla
  • Burdayiz. 4 yıl önce Şikayet Et
    Korka korka faiz indirilirse dolarda dalgalanma çok olur, faizleri büyük oranda birden indirirsen aynı etki alınır, faizden kurtulamasak ülke kurtulamaz, ülkede üretim olmaz, üreten ülke olmasa kriz çıkar.
    Cevapla
  • Yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    Yorulduk yorulduk artık iş yapmaktan çok piyasa takip etmekte kaldık .felaket huzursuzluk ve güvensizlik var artık şu piyasaları biran önce bir rayına oturtup fiyat istikrarı göstermemiz lazım nedir bu hergün dolar bir yukarı bir aşağı insanlar ne yapacağını şaşırdı herkes parasını faize yatırmış yatırım öldü.böyle devam etmez acil faizler yüzde 5 10 aralığına indirilmeli yatırımın önü açılmalı.merkez bankası hareketi yerinde bir hareketti artık engeller aşılamalı.
    Cevapla
  • Ege 4 yıl önce Şikayet Et
    Faiz düşürmek doğru ama bide su var şimdi ev kıredi faizi düşünce isterse 0.5 olsun bu sefer müteahitler evlere fahiş fiyat istiyor 200binlik ev 400bin oluyor bunada bi çözüm üretmeli
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynı zamanda yurt içi bankaların yurt dışına dolar bazında borçlanarak içeriye dolar ve TL sürmesinin de önüne geçilmeli. Adam bize bazı bankalar aracılığı ile veya kendi bankalarıyla dolarla kredi veriyor fitch’e bağlı bu sistemden faiz spekülasyon haber geldiğinde elinizdeki TL ile satın alma gücünü de düşürmektedir. Devlet bankalarını özel bankaları bu şekilde etkiliyor. Dolayısıyla bizim bankalarda faizleri yükselterek uzun dönem borçlandırmakta çektiğin kredi kadar geri ödemek zorunda kalıyorsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle