Büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları belli oldu! 2019 Kurban Bayramı Diyanet...

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları da araştırılmaya başlandı. Kurban, gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Peki 2019 büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları ne kadar?

Büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları belli oldu! 2019 Kurban Bayramı Diyanet...
Büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları belli oldu! 2019 Kurban Bayramı Diyanet...
GİRİŞ 24.07.2019 09:04 GÜNCELLEME 24.07.2019 09:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bu yılın ikinci dini bayramı olan Kurban Bayramı, 11 Ağustos 2019 Pazar günü eda edilecek. Sözlükte “yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir. İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur'an'da Hz. Âdem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhi dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). İslam dininin gereklerinden yola çıkarak, maddi durumu imkan sağlayan müslümanların kurban kesmesi farzdır. İşte 2019 Kurban Bayramı için büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları…

 

2019 KURBANLIK FİYATLARI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2019 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 890 TL yurt dışında 725 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

 

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, Türkiye genelinde Kurban Bayramı'nda 800 bin - bir milyon aralığında büyükbaş, 2,5 - 3 milyon küçükbaş hayvan kesildiğini kaydederek, halihazırda Türkiye'nin yeterli stokunun bulunduğunu, mevcut hayvan varlığının fazlasıyla yetebileceğini bildirdi.

İstanbul'da bu yıl 80 bin civarında büyükbaş, bir milyona yakın da küçükbaş kesildiğini dile getiren Yücesan, henüz İstanbul için sevkiyatların başlamadığını ancak belediyelere ve özel kesim yerlerine satış için çok sayıda talep geldiğini, bu durumun da hayvan sayısının yeterli olduğunu gösterdiğini anlattı.

Yücesan, büyükbaş kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 10-15 yukarıda olduğunu belirterek, "Geçen yıl kurbanlık canlı büyükbaşların kilogram fiyatları 22-23 lira civarından başlıyordu. Bu yıl büyükbaşta kilogram fiyatları 26 liradan başlayacak. Yıllık enflasyonun yüzde 15,7 olduğunu düşünürsek artışın enflasyondan düşük olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.

Küçükbaşta da geçen yıla göre yüzde 10-15 artış yaşanmasını beklediklerini aktaran Yücesan, "Karaman Anadolu koyununun kilogramının 23-24 liradan, kıvırcık koyunların ise 24-25 liradan satışa çıkması bekleniyor. Ancak hem büyükbaşta hem de küçükbaşta bu fiyatlar beklenen rakamlar. Arz fazla olursa rakamların geçen yılla aynı seviyelere inmesi mümkün olacaktır." ifadelerini kullandı.

2019 Kurbanlık Fiyatları

ANADOLU'NUN HER YERİNDEN YERLİ HAYVAN GETİRİLECEK

Yücesan, İstanbul'da satılacak büyükbaş hayvanların Anadolu'dan ve Trakya'dan getirileceğini belirterek, özellikle yerli hayvanların pazarlarda satışa çıkarılacağını söyledi.

Anadolu'nun hemen hemen her yerinden canlı hayvan geleceğini dile getiren Yücesan, bu konuda özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Tokat, Yozgat ve Adapazarı gibi illerin başı çekeceğini anlattı.

Perakendecilerin ithal et sattığında daha fazla kazandığını dile getiren Yücesan, "Ancak ben buna rağmen ithal istemem. Özellikle et ve gıdada yerlilik, millilik çok önemlidir. Bana kalsa bedava da olsa ithal et satmam. Çünkü her zaman kendi besicimin, kendi çiftçimin, kendi üreticimin kazanmasını isterim." dedi.

Yücesan, son dönemde Türkiye'de kırmızı ette perakende satışların azaldığına dikkati çekerek, ekonomik olumsuzluğun yanı sıra geçen yıldan bu yana kırmızı etle ilgili olumsuz söylentilerin de bu düşüşte etkili olduğunu söyledi.

Büyükbaş kurban Fiyatları

2019 HAYVAN SAYISI YETERLİ

İstanbul'da bu yıl 80 bin civarında büyükbaş, bir milyona yakın da küçükbaş kesildiğini dile getiren Yücesan, henüz İstanbul için sevkiyatların başlamadığını ancak belediyelere ve özel kesim yerlerine satış için çok sayıda talep geldiğini, bu durumun da hayvan sayısının yeterli olduğunu gösterdiğini anlattı.

Küçükbaş Kurban Fiyatları

YORUMLAR 4
  • Muhammet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu sene kurban keseceklerin sayısı geçen seneye göre çok düşecek galiba. Her yıl kurban kesenlerin çoğu bu sene Kızılay gibi yardım kuruluşlarına vekalet verecek gibi.
    Cevapla
  • Bülent 4 yıl önce Şikayet Et
    niye herşey yurt içine gelince pahalı anlamsız.
    Cevapla
  • Dost 4 yıl önce Şikayet Et
    Pazardan kurban almayın vekalet ile kesin ki vu kadar
    Cevapla
  • Garip 4 yıl önce Şikayet Et
    Besici elinde yetismis hayvanini 26 liradan kestirecek yer bulamiyor. Bu nasil is kurban canli 26 lira. Besiciler satmaya hazir.
    Cevapla