Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevden alındı

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevden alındı. Çetinkaya'nın yerine yardımcısı Murat Uysal atandı. Konuyla ilgili Recep Tayyip Erdoğan imzalı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

 Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevden alındı
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevden alındı
GİRİŞ 06.07.2019 08:29 GÜNCELLEME 06.07.2019 20:34
Bu Habere 80 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevinden alınarak yerine, Başkan Yardımcısı Murat Uysal atandı.

Görevden alınan Murat Çetinkaya'nın görev süresinin bitmesine 10 ay vardı. 

UYSAL'DAN İLK DEĞERLENDİRME

Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, atama kararının ardından değerlendirmede bulundu. Uysal, "Para politikaları araçlarını bağımsız olarak uygulamaya devam edeceğim. Uygulanacak politikalarla ilgili iletişim kanallarını üst düzeyde kullanacağım" dedi. 

ATAMA SONRASINDA TCMB'DEN AÇIKLAMA YAYIMLANDI 

06 Temmuz 2019 Tarihli ve 30823 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına Murat Uysal atanmıştır.
Murat Uysal 9 Haziran 2016 tarihinden bugüne Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmekteydi.

"Para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceğim"

Başkan Murat Uysal yaptığı ilk açıklamada Bankamızın kanunla kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceğini belirtti.

"İletişim kanallarını en üst düzeyde kullanacağım"

Yeni dönemde fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda uygulanacak politikalar ile ilgili iletişim kanallarının en üst düzeyde kullanılacağını belirten Uysal, bu çerçevede önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyecektir.
Tanışma toplantısının yeri ve zamanı Bankamız tarafından değerli basın mensuplarına duyurulacaktır. 

Görev, temsil ve yetki tanımı

Başkan (Guvernör), beş yıllık bir dönem için atanır. Bu sürenin sonunda yeniden atanabilir. Başkan'ın yüksek öğrenim görmüş, maliye, iktisat ve bankacılık alanlarında bilgi ve tecrübe sahibi olması şarttır.
Başkan, en yüksek icra amiri sıfatıyla Bankayı sevk ve idare eder, yurt içinde ve dışında temsil eder.
Başkan ilgili Kanun hükümlerinin ve Banka Meclisi tarafından alınacak kararların yürütülmesini sağlamak, ilgili Kanunla Bankaya verilen görevlerin ifası için uygun bulacağı tedbirleri almak ve gerekli göreceği hallerde, bunlar hakkında Banka Meclisine tekliflerde bulunmak ile yetkilidir.

MERKEZ BANKASI YENİ BAŞKANI MURAT UYSAL KİMDİR?

1971 yılında İstanbul'da doğan Murat Uysal, Galatasaray Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (İngilizce) İktisat Bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Bankacılık Anabilim dalında yüksek lisans yaptı.

 

 

Meslek hayatına 1998 yılında bankacılık sektöründe başlayan Uysal, 2007-2011 tarihleri arasında Türkiye Halk Bankasında Para ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı olarak görev yaptı. 2011 yılı Kasım ayından itibaren de Türkiye Halk Bankasında Hazine Yönetimi'nden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. Eş zamanlı olarak, 2008-2010 yılları arasında Halk Yatırım A.Ş. Denetim Kurulu üyesi, 2011 yılında Halk Portföy A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi, 2012-2014 yılları arasında Halk Portföy A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı, Nisan 2015 - Nisan 2016 tarihleri arasında Halk Leasing Finansal Kiralama A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi görevlerini yürüttü. 2014 yılı Mart ayından itibaren ise Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı  görevini sürdürdü.

Murat Uysal, 9 Haziran 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atandı.

YORUMLAR 80
  • Geç oldu 4 yıl önce Şikayet Et
    Geç kalınan yerinde bir karar
    Cevapla
  • Ankaralı 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey GEZİ KAFALI fossiller, haçlı ordusu ve siyonizm ile birlikte FETÖ, PKK, DHKP-C, HDP, CHP, ve vatan haini ateistlerin ülke istikrarını bozmak, ülkemizi bölmek adına yapmış oldukları darbe teşebbüsü ile enflasyon 28 Mayıs 2013 tarihinde %4,65 iken bir gecede %12 'lere, yıllar içinde %24 'leri buldu, şimdi soruyorum, yapmış olduğunuz darbe ile vatandaşın cebinden aldınız paralar, kimlere hangi para babalarının ekmeğine yağ sürdünüz? Elinize ne geçti? Ülkemiz yıllardır enflasyonu %5 'lerin altına çekmeye çalışıyor, ama bir el sürekli kirli oyununu oynuyor,asla düşmesini istemiyorlar, başkanın Çetinkaya'yı alması çok geç kalınmış bir karardır...
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar faizler uygunkeen mütayitler ev alacak olanlara hiç acımadan fiyatları astronomik olarak artırıyorlardı. 150 binliralık bir ev bakıyordun masraflar artmamışken bir anda 250 bin lira oluyordu. sonra bu fiyatlar 300- 500 milyar oldu. Neyse bu sömürüyü faiz sömürüsü çelmeledi. hikayenin sonunda Millet faizle kredi de almadı ev de almadı. Herkes eski ama güzel evine sahip çıktı. iktisadı tutumluluğu öğrendik. Faiz haram. kredidiler düşsede kimsenin düşük faizlede olsa kredi çekip ev alması doğru değildir haramdır. O kadar.
    Cevapla
  • hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    aynen öyle kardeş katılıyorum
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    çok geç kalınmış bir karar askerlik sistemide öyle çok geç kalıyoruz bazı işlerde bu zat çetinkaya ABD ve AB den talimat alıyordu faiz üstüne faiz
    Cevapla
  • Metin 4 yıl önce Şikayet Et
    Kım gelirse gelsin kamu bankaları faizleri çok yüksek bece gizli eller devrede hızla bu faizlern aşağıya ço aşağıya cekilmesi lazm eğer araç konut ihtiyaç kredileri bu bankalara yönlenirse HİC BİR EMTIAYA ZAM ZAM ZAM YAPMAYA GEREK YOK Benzin mazot beş tl nin altında
    Cevapla
  • hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    faiz haramdır alan içinde borç veren içinde !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle