Türkiye için en kritik aya girildi! Dolar 5,30 TL'yi görebilir

Erdoğan-Trump zirvesinden gelen ılımlı mesajlar piyasada pozitif etki yaptı. Dolar düştü, borsa yükseldi. Ekonomistler, ABD ile S-400'ler konusunda bir orta yol bulunduğu halde piyasaların daha da rahatlayacağı ve doların 5,30 seviyelerinin altına kadar inebileceğini belirtiyor.

Türkiye için en kritik aya girildi! Dolar 5,30 TL'yi görebilir
Türkiye için en kritik aya girildi! Dolar 5,30 TL'yi görebilir
GİRİŞ 01.07.2019 12:29 GÜNCELLEME 01.07.2019 12:37
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Haber7- Fuat Öner

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın G20 Zirvesi’nde yaptığı görüşme sonrası yapılan açıklamaların piyasaları rahatlatmasıyla yeni haftaya düşüşle başlayan dolar/TL 5.70 seviyesinin altına geriledi. Lira varlıklarına alım gelirken, BIST-100 yüzde 3’e, yakın yükselişle haftaya başladı.

 

 

KUR 5,30'LARDA OLABİLİRDİ

Trump Erdoğan görüşmesinden verilen mesajların piyasaya yansımasını değerlendiren SETA Ekonomi Araştırmacısı ve İktisatçı Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, “Şu anda Türkiye ekonomisinin risk pirimi, Türkiye ile ABD arasındaki mevcut gerilim ve Rusya ile yapılan S-400 anlaşması nedeniyle olması gerekenden hatrı sayılır düzeyde daha yüksek durumda diyebiliriz. TL/Dolar kurunun görece yüksek seviyede seyretmesi, görece yüksekten kastımda burada  eğer ABD ile Türkiye arasında S-400 gerilimi olmasaydı kur bugün 5,30 -5,40 TL seviyelerinde olabilirdi.” dedi.


MESAJLAR OLUMLU YANSIDI, DÜŞÜŞ SÜREBİLİR

G-20 zirvesindeki verilen mesajlara dikkat çeken Tatlıyer, “ Trump’ın verdiği "uzlaşma olabilir" temaları mesajları görüldüğü gibi kuru hızlı bir şekilde 5,80 TL’ler düzeyinden 5,70 TL’ler düzeyine geri çekti. Burada şunu da söylememiz lazım ABD politikasında bir tarafta Trump var ama diğer tarafta Dışişleri, Pentagon. Bunlar ayrı ayrı güç odakları ve bazen söylemleri birbirini tutmuyor. Trump’ın da etkinlik gücünün ne kadar olduğu konusunda endişelerimiz var. Trump böyle söyledi diye kesin olarak ABD bu şekilde bir tavır sergileyecek mi bilmiyoruz ancak piyasalar buna rağmen bu şekilde tepki gösterdiyse bu da açık şekilde bu durumu gösteriyor. “ açıklamasında bulundu.

TEMMUZ AYINA DİKKAT

Türkiye S-400’lerin kurulacağını kesin bir dille söylüyor. Bundan geri dönüş olacağını düşünmüyorum diyen Tatlıyer, “Yeni girdiğimiz Temmuz ayı hakikaten Türkiye açısından politik anlamda gergin bir ay olacak. Bu ayda eğer ABD ile uzlaşmaya doğru bir gelişme yaşanırsa Ekonomiye oldukça pozitif bir etkisi olacağını düşünüyorum. Çünkü bu durumda Türkiye’nin risk primi oldukça düşecek, dolarda da aşağı yönlü hareketler görülecek.  Dolar rahat bir şekilde 5,50’nin altına gerileyebilir hatta daha da geriye düşebilir. Diğer taraftan da Türkiye’ye yabancı yatırımcıların ilgisinde büyük bir artış olabilir. Tersi senaryoda ise ABD’deki diğer kanatların Türkiye ile olan gerilimi tırmandırması durumda ise Türkiye’nin risk priminde bir artış olacaktır. Bu durumda da kur 6 düzeylerine ilerleyebilir hatta geçebilir. “ dedi.

YORUMLAR 61
  • Serhan Mukan 4 yıl önce Şikayet Et
    Siyasi rant ve muhalefet için emperyalistlerin ekonomik kur saldırılarına çanak tutanların, Dolar artınca harçlığını dolarla alan pkk ve fetö ile birlikte sevinenler, kulaklarına fısıldanan bilgilerle ekonomist olanlar, özellikle yediği önünde yemediği arkasında olup 'açlık edebiyatı’ yapanlar bir ömür boyu açlıkla sınanmanız temennisiyle…
    Cevapla
  • Serhan Mukan 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolar gerçek değeri olan 4.80 TL ye er ya da geç düşecek
    Cevapla
  • ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    sanki fiyatlar geri çekilecek kontrol yok ne farkeder
    Cevapla
  • Adil 4 yıl önce Şikayet Et
    s400 alıyoruz yaptırım yapılmaması karşılığında da 100 boing alacağız. onlar gene yaptırım uygulamaya kalkarsa düşen uçakları nedeniyle gözden düşen amerikan boing firmasından 100 boing alacak müşteri Amerika (Trump) zor bulur.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolar düşüyor benzin artıyor bu nasıl iş.
    Cevapla
  • Kaan 4 yıl önce Şikayet Et
    çünkü petrol fiyatları artıyor. Örnek: dolar 6 TL, petrol fiyatı 50 $ diyelim. 5x50=250 TL yapar. Sonra dolar 5 TL'ye düştü, petrol fiyatı 70$'â çıktı diyelim. Bu durumda 5x70=350 TL yapar Türkiye'de. Gördün mü bak dolar düştüğünde bile fiyat yükseldi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle