Hobiydi meslek oldu! Ayda 20 bin TL geliri var

Düğün, konser, miting ve sayısız etkinlikte havadan görüntü elde etme modası sayesinde drone pilotluğu son dönemin havalı mesleklerinden biri oldu. Hobi ile başlayan bu uğraşta deneyim kazananlar, işi ticarete döküyor. Piyasada isim yapanlar ayda 20 bin liraya kadar kazanabiliyor. Pilotluk kurslarının sayısı da gün geçtikçe artıyor.

Hobiydi meslek oldu! Ayda 20 bin TL geliri var
Hobiydi meslek oldu! Ayda 20 bin TL geliri var
GİRİŞ 01.07.2019 06:24 GÜNCELLEME 01.07.2019 06:24

Kuşlara not iliştirerek gönderilen postaların üzerinden yaklaşık 3 bin yıl, Hezârfen’in İstanbul semalarında uçuşundan 387, ilk motorlu uçağın havalanmasından 147 yıl geçmişken insanlık, şimdi yeni bir dönemin çılgınlığını yaşıyor. Hayatımızın bir parçası haline gelen İnsansız Hava Araçları (İHA) kendi iş kollarını da doğurdu. Artık drone (dron) pilotluğu diye bir meslek var ve yıldızı her geçen gün parlıyor.

HOBİYDİ TİCARETE DÖNÜŞTÜ

Peki kimdir bu kişiler ve ne yaparlar? İHA’ları uçurup, profesyonel anlamda görüntü elde edenlere drone pilotu deniyor. Bu uğraş, hobi olarak başlasa da zamanla ticari faaliyete dönüşüyor. Meraklıları, kendilerini geliştirdikçe, eş dost ricasını kırmayıp başlıyor çekim yapmaya. Bazen düğün bazen de bir mekanın havadan görüntüsü ile sektöre giriş yapıyorlar. Üç beş kuruş elde edilip, işin bereketi keşfedilince, bizim dronculuk anında dönüşüyor bir mesleğe. Bu aleti kaldırmak dünyanın en kolay işi olsa da; onu havada tutup, uygun resimler elde edebilmek tam bir profesyonellik ve deneyim işi. Piyasada para eden de bu.

DÜĞÜNLER İLK SIRADA

Önce drone satın alınıyor, profesyonel çekimler için bir cihazın ortalaması 15 -20 bin civarında. 300 liradan başlayan fiyatlarla satılan alt segment İHA’lar çocukların yeni uçurtması olurken; 70 bin lirayı bulan rakamlarıyla son teknoloji ürünler müdavimlerinin hayalini süslüyor. İkinci el piyasasının hareketli olduğunu hatırlatalım. Gerekli yasal prosedürü ve deneyimi elde edince işin para kazanma kısmına geçiliyor. Öğrendiğimize göre en çok talep düğünlerden geliyor. Sonrasında tanıtım, klip, etkinlik çekimi, reklam gibi alanlar öne çıkıyor. Tarifeler, kişiye göre değişiyor yani belli bir standart yok.

KAZANÇ 20 BİN LİRAYI BULUYOR

150 liraya mekanınızı bir komşunun oğluna çektirebilir veya aynı hizmeti bin 500 liraya bir şirketten alabilirsiniz. Bugün orta segment model sahibi ve serbest çalışan biri, tek uçuştan bin lira alabilir. 1 saatlik bu çalışmanın maliyeti 2 bin 500 liraya çıkabiliyor. Düğünlerdeki rakamlar ise 300 -500 lira civarında ancak ayda 5 düğüne giden drone pilotu, 2 bin 500 liradan aşağı kazanmıyor. Öte yandan, çevreniz genişledikçe müşteri portföyünüz de artıyor ve masraflarınız karşılanarak başka şehirlere gidebiliyorsunuz. İsim yapanların ayda 15-20 farklı ücretlerde iş aldıklarını söyleyelim. Piyasası olan birinin kazancı ayda 20 bin lirayı görebilir.

KURSLARINA YOĞUN İLGİ

İhtiyaç artıkça, maliyetten kurtulmak için her kurum kendilerine ait drone satın almaya başlamış. Elinde cihazı olan herkesin sektöre girmesiyle işlerin azaldığını belirtelim. Yine de drone pilotluğu kurslarının sayısı giderek artıyor. Ortalaması bin liradan verilen dersler sonrasında sertifika elde ediyorsunuz. İstanbul’da drone satan yerler, onun sertifikasını da veriyor. Uçuş eğitimi sunan resmi kurum olmadığı için boşluğu, bu satıcılar dolduruyor.

YENİ BİR İSTİHDAM ALANI DOĞUYOR

Bununla birlikte, İHA’lar havadaki elimiz oldukça iş sahası genişliyor. Tarımda ilaçlama yapan, kargo şirketleri için teslimat götüren, hava durumu ölçen derken artık hayatımızın her alanında onlarla daha fazla karşılaşacağız. Hal böyle olunca yakın gelecekte cihazı kullanma yetkisine sahip kişilere olan talep artacak ve istihdam alanı büyüyecek gibi görünüyor. A2 ehliyetli eleman arayan ilanların benzerlerini görebiliriz haberiniz olsun.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK