Köşeye sıkıştı, dolara 'mama' yok

Cari açağın gerilemesi, turizm ve ihracat kaynaklı döviz girişinin artması; dışarıda ise büyük merkez bankalarının frene basması doların önünü kapatıyor. Son bir haftada 5,66-5,86 arasında dalgalanan dolar; İstanbul seçimi ve S-400 gibi, ekonomi dışı gelişmelere kilitlendi.

Köşeye sıkıştı, dolara 'mama' yok
Köşeye sıkıştı, dolara 'mama' yok
GİRİŞ 08.06.2019 10:46 GÜNCELLEME 08.06.2019 10:52
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Bayram tatilinde piyasaların kapalı olmasına rağmen, dolardaki sert hareketler dikkat çekti. Hafta ortasında 5,66 TL’ye kadar gerileyen dolar, son işlem gününde yeniden 5,85’in üzerini test etti. Hareketler aşırı oynaklığa işaret etse de belli bir bant aralığında seyretti. Önümüzdeki süreçte doların seyrine bakıldığında; hem küresel hem iç piyasadaki makroekonomik gelişmelerden “dolara mama yok” gibi görünüyor. İç siyasi ve dış politik gündem ise “biraz daha gerilime” işaret ediyor.

 

 

OLUMLU GELİŞMELER

1- FED-AMB FRENE BASIYOR

 

 

ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Jarome Powel, büyümeyi destekleyeceklerini vurgulayarak önümüzdeki altı aylık süreçte faiz indirimine gidilebileceğinin sinyalini verdi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi de, bugünkü ekonomik şartların normalden çok uzak olduğunu belirterek “Artan korumacılık tehdidi ve diğer faktörler, faiz oranlarında herhangi bir artışa imkân vermiyor” diyerek, 2020’nin ortasına kadar faizi düşük tutacağı sinyalini verdi. Her iki mesaj da döviz üzerindeki baskıyı hafifletiyor.

2- CARİ AÇIK DARALIYOR

İhracat mayıs ayında, yüzde 11,46 artarak 16,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 19,85 azalarak 18,6 milyar dolara geriledi. Geçen yıl mayıs ayında yüzde 65 olarak gerçekleşen ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl mayısta yüzde 90,5 düzeyine yükseldi. Cari açığın en büyük kalemini oluşturan ticaret dengesindeki bu olumlu görünüm, önümüzdeki süreçte hem kazanılacak dövizde artış hem de muhtemel dolar talebinde azalmayı beraberinde getirecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, haziran ayında ilk defa yıllık cari fazla verileceğini ve yeni dönemin başlayacağını söyledi.

3- TURİZM GELİRİ ARTIYOR

Altın çağını yaşayan turizm sektöründe, bu yıl 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir bekleniyor. Kırmızı dönemin yaşandığı bugünlerde, ülkeye döviz girişi de hissedilir derecede yükselmiş durumda...

4- ENFLASYON DÜŞECEK

Son açıklanan rakamlara göre enflasyon, yüzde 19’a yakın seyrediyor. Ancak sebze meyvede yaşanan mevsimsel gerileme ve kur geçişkenliğinin azalması, enflasyon üzerinde baskıyı hafifletiyor. Sonbaharda tek haneli rakamlar bekleniyor. Dolayısıyla “korunma amaçlı” döviz talebi de zayıflayacak.

‘PUSLU’ BEKLENTİLER

1- S-400 MUAMMASI

Son 10 günde S-400 konusunda haber akışı hareketlendi. Önce ABD ile bir çalışma grubu kurulacağı bilgileri sızdı. Bu durum, ABD tarafından teyit edilmedi. Ardından ABD’nin NATO Büyükelçisi Bailey Hutchison “Türkiye’nin S-400 alımı, Rusya’nın, NATO’yu zayıflatmasına yardım edecek. Türkiye seçim yapmalı” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, S-400 alımının bittiğini tekrarladı. Beyaz Saray’dan gelecek muhtemel tepkiler, piyasa tarafından takip ediliyor.

2- İSTANBUL SEÇİMLERİ

Genel seçim havasına bürünen İstanbul seçimlerinin sonucu, piyasalar tarafından da merak ediliyor. Başabaş giden kamuoyu yoklamaları, iktidar partisinin mi konumunu koruyacağı ya da muhalefetin mi güçleneceği konusunda net bir sinyal vermiyor. Bu belirsizliğe, seçim sonrasında iç siyasette yaşanabilecek muhtemel gelişmeler de ekleniyor.

Analistler bütün bu gelişmelerin ışığında, doların aşağıda 5,60-5,70, yukarıda ise 6,10-6,20 arasındaki bir bantta hareket edeceğini; mevcut şartların ne sert gerileme ne de sert yükselişi desteklemediğini vurguluyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 23
  • Adem ÖZTÜRK 4 yıl önce Şikayet Et
    ALLAHın ayetlerini hatırlayın, Maide suresi 51. ayet; Ey iman edenler! Yahudileri ve hıristiyanları veli edinmeyin. Onlar birbirlerinin velileridir. Sizden kim onları dost edinirse şüphesiz o da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu hidayete erdirmez... ALLAH rızası için yerli ürünlere yönelelim. onları da deneyelim fırsat tanıyalım. herşeyi yöneticilerden bekleyemeyiz. bizlerinde mücadele etmesi şart. RABBIM cümlemizden razı olsun inşaALLAH
    Cevapla
  • 04 x 65 4 yıl önce Şikayet Et
    Tasarruf edilerek dolar düşer 5 yıl süre ile sıfır araç alınmayarak ve doğubeyazıt gümrük kapısında transit işlemler yapılacak bu gümrük de ithalat işlemleri kapatılmalı dolar kendiliğinden düşer.
    Cevapla
  • ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Gün gelir doların işide biter. Biz ülke olarak şu sancılı süreçleri bir atlatalım inşallah
    Cevapla
  • Erdalsilo 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolar bir günde bir liranın altına düşer yapılması gereken yapılırsa
    Cevapla
  • kırkdort4444 4 yıl önce Şikayet Et
    soylede nilelim kardeş
    Cevapla
  • frk 4 yıl önce Şikayet Et
    ihtalatin azalmasiyle degil ihracatin artmasiyla katma degerli urun uretip satilmasiyla dolar duser yabanci yatirimcinin gelmesiyle dolar duser turizm mevsimsel bir sey 3 ay gelir 9 ay yok bizim sanayi hamlemiz tarim hayvancilik hanlemiz yok cari acik azalmasi paramiz degersizlesmesiyle ithal etmemiz gereken urunun pahali gelesi 6 ile 7 ile carpilmasi ile alakali dustu uretmeyen kaybeder ulkede doviz ne kadar cok ise duser ne kadar az ise cikar en basit mantik.bu
    Cevapla
  • Hakkı 4 yıl önce Şikayet Et
    amerika bugün s 4000 ve f 35 için açıklama yapsın türkiye ilişkilerimizi gösden geçireceğiz çelike ve başka ürünlerin vergisini artıracağız dese doların yükselmesine sebeb birde trump ambargo koymasın şunu dese yeter türkiye ile ilişkileri askıya aldık tüm ürünlerin vergilerini ve gümrük verğilerini arttırdık dese dolar 12000 görür
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle