BES'te devlet katkısında değişiklik

Birseysel Emeklilik Sistemi'ndeki devlet katkısının en az yüzde 10'u Borsa'ya yatırılacak. Karar Resmi Gazete'de yayımlanırken, Borsa'ya sağlanacak kaynağın 1.2 milyar olması bekleniyor.

BES'te devlet katkısında değişiklik
BES'te devlet katkısında değişiklik
GİRİŞ 29.05.2019 08:17 GÜNCELLEME 29.05.2019 08:44
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES'te) devlet katkısı yönetmeliği değiştirildi. Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre, BES'teki devlet katkısının en az yüzde 10'unun borsaya yatırılması sağlandı.

 

 

Yapılan değişiklikle BES'ten Borsa İstanbul'a yaklaşık 12 milyarlık devlet katkısının 1.2 milyarının aktarılması bekleniyor.

Daha önceki yönetmeliğin 11. maddesinde nakden ödenen devlet katkısının yüzde 30'u mevduat katılma hesabı, kira sertifikaları, çeşitli menkul kıymetler veya Borsa İstanbul'daki hisse senetlerinde değerlendirilebiliyordu. Yapılan değişiklikte bu oran yüzde 20'ye indirildi ve "BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Borsa İstanbul A.Ş. tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda" ifadesine "asgari yüzde 10'u" ifadesi eklendi.

 

 

2 gün önce yapılan SPK düzenlemesiyle, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) standart fonlardaki birikimin yüzde 10'unun Borsa İstanbul'daki hisse senetlerinde, para piyasası fonlarında bulunan fonların ise yüzde 25'inin devlet tahvillerinde değerlendirilmesi zorunluluğu gelmişti.

 

YORUMLAR 16
  • Fuat 4 yıl önce Şikayet Et
    BES in karlı olabilmesi için enflasyonun ve faizlerin düşmesi şart. İstikrar sağlanana kadar döviz ve altın BES fonları kazandırmaya devam eder. Her ay 100 TL lik altın alana devlet 25 TL yardım ediyor diye düşünmek lazım.
    Cevapla
  • Galip 4 yıl önce Şikayet Et
    Yahu arkadaşlar sizleri anlamakta zorlanıyorum.Nasıl okuyorsunuz nasıl anlıyorsunuz.Devlet katkısının %10 u diyor.Sizin katkınız yok işin içinde.Diyelim 200 tl siz ödüyorsunuz %25 devlet 50 tl eder.Bu 50 tl nin%10 u 5 tl eder.Borsada sizin 5tl niz işlem görecek.Bunun dışındaki ana paranız diğer fonlarda işlem görecek.Borsa 10 puan düşse zararınız 1 tl bile olmaz.Uzun vadede kar edersiniz.Öyle paranız hiç miç olmaz.200 tl ile girdim 4 yılda 19 bin tl oldu birikimim.Hayatta bu parayı biriktiremezdim
    Cevapla
  • Süleyman 4 yıl önce Şikayet Et
    ben de borsa yatırımını seçtim normal yatırım seçen benden 2.5 kat daha fazla kar alıyor benimki bir ara zarardaydı bile kârı bırak.
    Cevapla
  • nur 4 yıl önce Şikayet Et
    ne yani. şimdi benim bes imin devler katkısı borsada batarsa devlet katkısı hiç mi olacak.
    Cevapla
  • Dadas 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu hareket borsadan çıkmak isteyen yabancılara yarar satıp düşük fiyatta olan doları alıp kaçarlar hisseler çöp olur zarar büyük olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle