Belgeselde izledi, memleketine döndü!

İstanbul'da sağlık sektöründe hizmet veren iş insanı Nursen Kankotan (42), memleketi Tunceli'nin Hozat ilçesine kesin dönüş yapıp, 2,5 milyon liralık yatırımla dut bahçesi ve ipek böceği koza üretim tesisi kuruyor. Kankotan, kurulan tesisin, Türkiye'nin en büyük kapama dut bahçesi olacağını söyledi.

Belgeselde izledi, memleketine döndü!
Belgeselde izledi, memleketine döndü!
GİRİŞ 27.05.2019 10:26 GÜNCELLEME 27.05.2019 10:28
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Marmara Üniversitesi'nde sırasıyla Çalışma Ekonomisi ve Dış Ticaret bölümlerini bitirip, gittiği Londra'da 1 yıl da 'Dış Ticaret Tamamlayıcı Eğitimi' alan Nursen Kankotan, İstanbul ve İzmir'de sağlık alanında hizmet veren 2 şirkete ortak oldu. Nursen Kankotan, aldığı kararla yıllar sonra memleketi Tunceli'ye kesin dönüş yaptı. Hozat'ın Akpınar köyü Yeşilyurt mezrasına yerleşen Kankotan, tarım ve çiftçilik alanında organik üretim tesisi kurmaya karar verdi. Kankotan, 2,5 milyon liralık yatırımla 124 dönümlük arazide 15 bin dut fidanı dikip, ipek böceği kozası üretim tesisi kurmak için çalışmalara başladı.

 

 

Kankotan, memleketinde organik tarım ve ipek böceği kozası üretimi yapmayı amaçladığını belirterek, "Bir gün bir belgesel izledim. Orada insanların geleneksel yöntemlerle evlerinde bir odada, kapalı bir alanda ipek böceği kozası ürettiğini ve bundan da büyük keyif aldığını izledim. Kazanç elde ettiklerini de gördüm. Neden böyle bir şey yapmayalım biz de diye düşündüm. Fakat biraz daha büyük çaplı olarak yola çıktık. Yaptığımız iş, biraz büyük oldu. Umarım bunu ilerletip, ülke ekonomisine katkıda bulunacağız. Şu anda diktiğimiz dut fidanları aşısız. Fakat bunlar bir yıl sonra ipek böcekçiliğine yönelik aşılanarak yaprak verimi yüksek olmasını sağlayacağız. Aynı zamanda burada bir 2 bin 500 metrekare kapalı alan yapacağız. Çünkü bu bahçenin kapasitesi çok yüksek olacak. 2 bin 500 metrekare bir kapalı alan yapıp ipek böceklerini orada besleyeceğiz. Bu kadar dağların arasında bir alanı seçmemizin nedeni steril bir ortam sağlamak. Çünkü ipek böcekleri sigara ve parfüm kokuları da dahil bütün yapay kokulardan etkilenen bir canlı. O nedenle tarım ilaçlarından, egzozdan uzak bir alan belirledik" dedi.

'TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KAPAMA DUT BAHÇESİ OLACAK'

 

 

Nursen Kankotan, İstanbul'da lüks bir hayat yerine organik ve doğal bir ortamda yaşayarak memlekete faydalı olmayı istediğini ifade ederek, "Burası, Türkiye'nin en büyük kapama dut bahçesi diye tabir edilen bir bahçe olacak. Üretimi kademeli olarak yükseltip, maksimum verime ulaşmayı hedefliyoruz. Bundan sonra köyümde organik tarım ve koza üretimi yapacağım. Amacım Türkiye'ye faydalı olmak. Artık Türkiye yerli ve milli üretimi geliştirmek zorunda ve bu nedenle ben de organik tarım alanında daha iyi şeyler yapmak istiyorum" diye konuştu.

Hozat Kaymakamı Hüseyin Çam ise ilçeyi tarım üssü haline getirme çabası içerisinde olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bir kadın üreticimizle Hozat'ta ipek böcekçiliği üzerine bir çalışma içerisine girdik. Şu anda Hozat ilçemizin Akpınar köyünde Türkiye'nin en büyük ipek böcekçiliği dut bahçesini oluşturduk. 124 dönüm üzerine 15 bin dut fidanının toprakla buluşturulmasıyla gerçekleştirilen bu bahçemizi biz mayıs ayı sonu itibariyle faaliyete geçirdik. İnşallah 2 yıl sonra bu bahçeden üretim elde edilmesiyle birlikte Türkiye'nin en büyük ipek böcekçiliği üretiminin gerçekleşeceği ilçe, Hozat olacaktır. Türkiye'nin en büyük dut bahçesi bu zamana kadar Manisa'nın Gördes ilçesindeydi. Ancak bundan sonra Hozat Türkiye'nin en büyük bahçesine sahip ilçe diyeceğiz."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 5
  • SARIÇİÇEK 4 yıl önce Şikayet Et
    Başarılar dilerim..Elbette Ülkemizde öyle yerler varki yıllardır ekilmeyen tarlalar yıllardır boşa akan dereler hiçte azımsanacak gibi degil.
    Cevapla
  • Turan 4 yıl önce Şikayet Et
    Arazide ilk gözlemlerime göre taban suyu problemi var, taban suyu ile ilgili önlemlerin alınması gerekiyor.
    Cevapla
  • Deli dumrul 4 yıl önce Şikayet Et
    Afferin kız sana.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah böyle girişimcilere ülkemizin çok ihtiyacı var İnşeAllah işleri rast gider
    Cevapla
  • İstanbullu 4 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemde o kadar boş arazi var ki, yüzyıllardır boş ve atıl durumda, insanlar aç,fakir,zenginlik karşılarında duruyor,ama alamıyorlar, tıpkı Afrikadaki insanlar gibi,girişimci ruhlu insanlarımızın devletimizin desteği ve teşvikleri ile yukarıdaki örnekte yazıldığı gibi, tarımın her alanında destansı başarı öyküleri çıkartabiliriz, Türk insanı tembel değildir, önüne proje koyulmalıdır, bu tür haberlerin ve belgesellerinde genç ve girişimci kardeşlerimizi katma değeri yüksek tarımsal faaliyetlere yönlendireceğini umuyor ve bekliyoruz, ülkem için başarıda ve zenginlikte bir nebze emeği olan her kardeşimizi canı gönülden kutlar,başarılar dilerim...
    Cevapla