Sofya Havalimanı'na en yüksek teklif TAV'dan

Sofya Havalimanı İmtiyaz İhalesine en yüksek ihale bedeli ödemeyi Aéroports de Paris Group - TAV konsorsiyumu teklif etti.

Sofya Havalimanı'na en yüksek teklif TAV'dan
Sofya Havalimanı'na en yüksek teklif TAV'dan
GİRİŞ 23.05.2019 09:50 GÜNCELLEME 23.05.2019 09:50

Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanlığı Sofya Havalimanı imtiyaz ihalesi çerçevesinde yapılan beş başvurudan ihale şartlarına uymaları nedeniyle eleme yapmadan bütün tekliflerin açılmasına karar verdi. Açılan tekliflerden Fransız Aéroports de Paris Group ve Türk TAV Havalimanları şirketlerinden oluşan konsorsiyumun en yüksek ihale bedeli ödemeyi vadettiği anlaşıldı.

Ticaret Bakanlığı 'Blog'unda yer alan habere göre, KDV hariç en az 550 milyon leva ihale ön ödemesinin yapılması, her yıl en az 15 milyon leva veya toplam gelirlerin % 10'u kadar ihale bedeli ödenmesi ve yapılacak yatırımların en az 600 milyon euro olması devletin ihaleye ilişkin koyduğu belli başlı şartlardır. Operatör seçiminde ihale bedelinin ağırlığı % 55, teklifin teknik özelliklerinin ağırlığı ise % 45 olacak. Manchester Airports Group, Münih Havalimanı Meridiam Fonu Ortaklığı, Kopenhag Havalimanı - Sauerwein & Schaefer Bau Partnerliği ve Fraport ihaleye başvuran diğer adaylar.

Aéroports de Paris Group - TAV konsorsiyumu, yıllık ihale bedeli olarak 32,8 milyon euro teklif ediyor ve 903 milyon Euro büyüklüğünde yatırım yapmayı taahhüt ediyor. Söz konusu yatırımın 469 milyon euroluk kısmı yeni altyapıya, geri kalan kısmı ise bakıma ayrılacak. 

Yatırımın bir diğer açıdan değerlendirilmesi 168 milyon euronun (toplam yatırımın % 20'sinden az) havalimanının ticari faaliyetlerinin iyileştirilmesinde kullanılacağına, geri kalan kısmının ise havacılık faaliyetlerinde kullanılacağına işaret ediyor. Aday, 2055 yılında yolcu sayısının 20,9 milyona ulaşacağını tahmin ediyor.