Şehir savaşlarında çok etkili olacak

ROKETSAN icadı mini füze, uzun namlulu tüfeklerde bombaatar devrini kapatacak gibi görünüyor. IDEF’te tanıtılan ‘Yatağan’, ateşlendikten sonra 1 km uzaktaki düşmanı lazer güdümüyle bulup imha ediyor. Sistemin özellikle şehir savaşlarında çok etkili olması bekleniyor.

Şehir savaşlarında çok etkili olacak
Şehir savaşlarında çok etkili olacak
GİRİŞ 03.05.2019 09:26 GÜNCELLEME 03.05.2019 09:27
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ROKETSAN, meskûn mahal operasyonlarında kullanılmak üzere lazer güdümlü minyatür füze sistemi Yatağan’ı geliştirdi. IDEF 2019’da görücüye çıkan Yatağan, yeni bir platforma ihtiyaç duyulmaksızın ve hiçbir dönüştürücü takmaksızın 40 mm’lik standart bomba atarlarla kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Sadece bombanın fırlatıldığı namluya sürülen ve ateşlenen Yatağan, bu özelliğiyle, bir bombaatardan atılabilen ilk füze oldu.

 

 

Mehmetçiği düşmanları karşısında bir adım daha öne taşıyacak mini füze, sahada oyun değiştirici güçte görülüyor. Çünkü Yatağan, ateşlendikten sonra 1 km mesafedeki hedefi lazer güdümü sayesinde hassas biçimde bularak vurabiliyor. Muharebe ortamında bu silahın özellikle, araziye ya da bina içlerine gizlenmiş keskin nişancılara karşı etkin biçimde kullanılabileceği belirtiliyor. Halen prototipi üretilen ve bu yıl testlerine başlanması planlanan Yatağan minyatür füze, birkaç çeşit harp başlığıyla kullanılabiliyor ve tahrip genişliği ihtiyaca göre farklılaştırıyor. Mini insansız hava araçları, insansız kara araçları ve insansız deniz araçlarında da kullanılabilen Yatağan, özellikle piyade tüfeği üzerinde güç çarpanı etkisi yaratıyor.

BOMBAATARDAN FARKLI

 

 

Yatağan, piyadenin bulunduğu noktadan lazer işaretleme, farklı bir lokasyondan lazer işaretleme, bir dronedan lazer işaretleme yapıldığında da hedefe otonom olarak güdülüp gidiyor ve düşmanı yok ediyor. Meskûn mahal savaşlarında yeterli etkinliğe sahip olması planlanan füzeler sadece 1 kg ağırlığında oluşuyla da piyadeye büyük kolaylık sağlıyor. Piyade, özel bir sırt çantasına yerleştirilmiş şekilde, üç füzeyi harekat bölgesine güvenle taşıyabiliyor. Piyade, elindeki tüfekle gerektiğinde mühimmat, gerektiğinde de füze atabilir hale geliyor. Yatağan teknolojisi, güdümsüz olan ve atıldığı mesafe arttıkça da istenmeyen hasarlara yol açan klasik bombaatarların tüm dezavantajlarını bertaraf edecek gibi görünüyor. Bunun yanında Yatağan’ın hem menzili yüksek hem de hedefi nokta vuruşuyla imha edebiliyor.

YORUMLAR 4
  • Gılgamış 4 yıl önce Şikayet Et
    Önemli bir açığı kapatacak. Çok iyi tasarlanmış
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Münbiç te deneme yapılabilir...
    Cevapla
  • diriliş 4 yıl önce Şikayet Et
    maşallah güzel bir çalişma olmuş devam ...
    Cevapla
  • YILDIRIM 4 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir haber. keyften dört köşe oldum. emeği geçenlerin elinden ayağından alnından öpüyorum. iyiki varsınız.
    Cevapla