Kıdem tazminatında Yargıtay'dan emsal karar

Maaşı geç yattığı için istifa eden işçi tazminatını alamayınca soluğu mahkemede aldı. Yargıtay ise emsal sayılacak karar verdi.

Kıdem tazminatında Yargıtay'dan emsal karar
Kıdem tazminatında Yargıtay'dan emsal karar
GİRİŞ 26.04.2019 11:09 GÜNCELLEME 26.04.2019 11:30
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, maaşın geciktirilmesi ve fazla mesâi ücreti ödenmemesinin işçiye haklı fesih imkânı sağlayacağına hükmetti. Yüksek mahkeme, maaşını geç tahsil eden işçinin istifâsı hâlinde kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğine karar verdi.

 

Maaşı geç ödenen işçi, iş akdini sonlandırdı. Kıdem tazminatı için başvurduğu işveren ödeme yapmayınca işçi soluğu iş mahkemesinde aldı. Beş yıl müddetle çalıştığını anlatan davacı işçi, maaşların geç ödenmeye başlaması ve işçiler üzerindeki baskı arttığı için işten ayrıldığını, maaşının brüt 2 bin 80 TL olduğunu ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesâi ücreti alacağını talep etti. Mahkemede savunma yapan işveren ise davacının kendi iradesi ile, 'iş akdini feshettiğini ve sağlık problemleri ile ailemdeki bazı problemlerden dolayı istifâ ediyorum' diye beyanda bulunarak istifâ ettiğini söyledi.

Şirket, davacının işten ayrıldıktan bir hafta sonra başka bir iş yerinde çalışmaya başladığını, uydurma bahanelerle şirketi suçlamasının yanlış olduğunu, fazla mesâilerinin ödenmediği iddiasının gerçek dışı olduğunu, maaş ödemelerinin süresi içerisinde olduğunu öne sürdü. Mahkeme davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı taraf avukatları temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dâiresi girdi.

 

 

Davacının ödenmeyen fazla mesâi ücretlerine dikkat çekilen Yargıtay kararında, "Davacının fazla mesâi ücretlerinin ödenmediği dosya içeriği ile sabittir. Ücretin eksik ve düzensiz ödenmesi işçiye 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24/II-e maddesi uyarınca haklı sebeple fesih hakkı verdiğinden, davacının iş akdini haklı sebeple feshettiği kabul edilerek kıdem tazminatı isteğinin hüküm altına alınması gerekirken reddi bozmayı gerektirmiştir" ifadeleri yer aldı.

Emsâl kararla fazla mesâi ücreti ödenmeyen ya da maaşı geciktirilen işçi istifâ ederse kıdem tazminatına hak kazanacak. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 17
  • Canpane 4 yıl önce Şikayet Et
    Artik tazminat da alamayacagiz farkindamisiniz
    Cevapla
  • Magdur 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunlari SGK takip etsin, calisani mahkeme mahkeme ugrastirmayin! Ben hala para bulup kidem davasi acamiyorum.
    Cevapla
  • mtdrgn 4 yıl önce Şikayet Et
    şimdi işçinin o parayı ne kadar sürede aldığını takip edin bakalım.
    Cevapla
  • PATRONLARA ACIMAYIN 4 yıl önce Şikayet Et
    eeyyy calısanlar . maasınızın asgari ucretini bankadan alip kalanini elden aliyorsaniz gunde 8 saatten fazla calisiyorsaniz ayrica anlastiginiz gorev disinda baska islere zorlanip mobing yiyorsaniz kanitlarla sikayet edin cunku vergi kacirmak agir suctur ustelik hakkinizi faiziyle alirsiniz
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    alın terinizi bunlara bırakmayın
    Cevapla
  • Oyunagelmez 4 yıl önce Şikayet Et
    Mahkemeler kısa sürse sıkıntı yok ama benim mahkeme 1 yıl oldu bir arpa boyu ilerledi bir de itiraz edecekler aynı şekilde.
    Cevapla
  • hassan 4 yıl önce Şikayet Et
    bu zihniyet yüzünden fabrikalar , kapısına kilit vuracak. o zaman görecek o aç gözlü işçi de, her zaman işvereni suçlayan hakimlerde
    Cevapla
  • Baybars 4 yıl önce Şikayet Et
    İşçinin hakkını teri kurumadan vereceksin. Allah (c.c.)ın hükmü belli, daha neyşn yorumu bu?
    Cevapla
  • enişte 4 yıl önce Şikayet Et
    yorumcu arif. karalamadan önce öğren. güb içinde eksik çalılıyorsan mesaiden tamamlanır. kanundur bu.
    Cevapla
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir kişi kolay kolay mahkemnin yolunu tutmaz. Nedense işçiler aç gözlü patronlar hiç aç gözlü değil. Gün içinde izin aldığın süreyi mesai saatinden kesen, sigortadan para alabilmek için fabrika yakan, işçi maaşlarını faiz yada repoda değerlendirip sürekli bir kaç gün geç yatıran, işçiyi resmi tatillerde çalıştırıp iki katı mesai yerine hafta içinde fazla mesai yapmış gibi normal mesai ücreti ödeyen, kıdem tazminatı birikenlere baskı uygulayıp çeşitli bahanelerle istifaya yada çalışan hatalı diye işten çıkarmaya çalışanlar işçiler mi acaba?
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    sen kendi iş yerinde işçilerine hakkını veriyor musun?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle