Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Banka politika faizini yüzde 24'te sabit tuttu.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
GİRİŞ 25.04.2019 14:01 GÜNCELLEME 25.04.2019 15:00
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayı politika toplantısı sonrasında faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. 

DOLAR VE EURO YÜKSELİŞE GEÇTİ

Karar öncesi 5.88 seviyesinde bulunan dolar saat 14:00 itibariyle 5.96 seviyesine kadar çıktı. Aynı dakikalarda Euro ise 6.56 seviyesinden 6.64'e kadar yükseldi.

 

Merkez Bankası'nın açıklaması şöyle:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

SIKI PARASAL DURUŞ KORUNACAK

İç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinde bir miktar iyileşme gözlenmektedir. Bununla birlikte, gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.

BÜTÜN ARAÇLAR KULLANILMAYA DEVAM EDECEK

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

YORUMLAR 48
  • economist 4 yıl önce Şikayet Et
    Ülkeye düzenlenen dış operasyonların temel mantığı şudur: "doları yükselt, sonra Türkiye Merkez Bankası faizleri yükseltir, dolardan çık faize gir buradan da vurgunu yap borsaya gir borsayı yükselt buradan da vurgunu yap tekrar doları yükselt ve tekrar faiz, borsa... bu üçgeni devamlı sürdür. Peki perdeleme nasıl yapılacak: içerden bu operasyonlara destek amaçlı çıkarcıları kullanarak doların yükselmesi için olumsuz haberler yaygarası yap, merkez bankasının faizleri yükseltmesi gerektiği naraları attır vb.Peki Çözüm: Merkez Bankası mantalitesini ve çalışmasını faizleri hep nasıl indirmeliyim mantığına oturtmalı ve çalışmalıdır.
    Cevapla
  • Adnan 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolar dış müdahaleyle artiriliyor hükümeti zorda birakmak için boş konuşmayin.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Merkez Bankasını suçlayanlar, neyin kafasındasınız siz, politikaları MB mi belirliyor? İşler iyi gittiğinde MByi övdünüz mü?!
    Cevapla
  • Volkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Biktik bu dolardan bir an önce üç beş ülke bir araya gelip aysa para birimini cikartmali asyro
    Cevapla
  • dolarınız batsın 4 yıl önce Şikayet Et
    merkez Bankası ne işe yarar bilen vsr mı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle