Türkiye’de üretip Körfez’e satacak

DEİK Türkiye-Bangladeş İş Konseyi Başkanı Laura Gök, 850 milyon $'lık ticaret hacmimiz olan Bangladeş'in, Türkiye için inşaat ve turizm alanlarında büyük potansiyel oluşturduğuna dikkati çekiyor.

Türkiye’de üretip Körfez’e satacak
Türkiye’de üretip Körfez’e satacak
GİRİŞ 24.04.2019 09:52 GÜNCELLEME 24.04.2019 09:52

Ülkeyle yıl sonuna kadar 1 milyar $'lık ticaret hacmi hedeflediklerini belirten Gök, orada 'Serbest Ticareti Bölgesi' kurmak için harekete geçtiklerini ifade ediyor. Gök, bunun yanı sıra 1 milyon $'lık yatırımla kurdukları BESAVA adında bir şirketle, Türkiye’de ürettiği ürünleri Körfez ülkelerine satmaya hazırlanıyor.

BESEVA Gıda Yönetim Kurulu Başkanlığı'nın yanında, Türkiye-Bangladeş İş Konseyi Başkanlık görevini de yürüten Laura Gök, Polonyalı bir anne ile Fas kökenli bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Türk bir eşle evlendikten sonra ülkemize yerleşen Gök, “14 yıldır Türkiye’deyim. Türk vatandaşıyım, burası vatanım oldu” diyor. Çalışma hayatında başarılı bir iş kadını olarak ön plana çıkan Gök ile hem yeni hayata geçirdikleri şirketlerini hem de Bangladeş-Türkiye ikili ticaret hacmi üzerine keyifli bir söyleşi yaptık.

KÖRFEZ ÜLKELERİNE ANADOLU LEZZETLERİ

1 milyon dolarlık yatırımla BESAVA adında, yeni bir firma kurduklarını anlatan Gök, gıda alanında faaliyete geçirdikleri şirketlerini dünya çapında global bir markaya dönüştürmek istediklerini belirtiyor. Yaprak sarma, patlıcan ezmesi, lazanya, börek gibi lezzetleri dondurulmuş olarak satacakları bilgisini paylaşan Gök, başlıca ürünlerinin fındık ezmesi ve pasta olduğunu kaydediyor. Fabrika üretimi için anlaşmaların yapıldığını ifade eden Gök, "Ürünlerimiz Türkiye’de üretilerek, yurt dışına satılacak. Katar, Kuveyt ve Dubai’den giriş yaptık. Daha sonra ise sırasıyla Rusya ve ABD’ye girmeyi planlıyoruz” diye konuşuyor. BESEVA Gıda çatısı altında L.F. Line markasının ilk üretimi olan fındık ezmesinden yıl sonuna kadar 2 milyon adet satmayı hedeflediklerine işaret eden Gök, 2020 yılında ise bu sayıyı 4 milyon adete çıkaracakları değerlendirmesinde bulunuyor.

1 MİLYAR $'A ÇIKACAK

Gök, Bangladeş ile Türkiye arasında yapılan ticarete ilişkin ise, ticaret hacmimizin 850 milyon dolar olduğuna vurgu yaparak, “Ülkenin 170 milyon kişilik bir nüfusu var. Bangladeş ile bu yıl için ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması hedefi konuldu. Ülkeden yüzde 70 oranında ithalat yapıyoruz. Dengeyi sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullanıyor. İş Konseyi Başkanı Gök, “Türkler’in orada çok fazla tanınırlığı olmadığı için bizim yerimize AB ülkelerini tercih ediyorlar. Orada Türkiye'yi tanıtmak için çalışmaları hızlandırdık” açıklamasını yapıyor.

DİZİ SONRASI İLGİ ARTTI

Bangladeş’te oynamaya başlayan bir Türk dizisi sonrasında, Türkiye’ye gelen turist sayısında büyük bir artış yaşandığını bildiren Gök, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ülkede Türkiye’ye çok büyük bir hayranlık duyuluyor. Biz bunun ticaretini neden yapmayalım? Hatta benim bir fikrim vardı, Türk bir başrol oyuncusunun Bengal dilinde sağlık turizmi alanında bir reklamda oynaması yönünde. DEİK Sağlık Konseyi’ne bu fikrimi sundum."

TİCARET İÇİN DEV ADIM

Yakın zaman içerisinde Bangladeş Büyükelçisi ile sanayi ve ticaret odası yetkililerini Türkiye’de ağırladıklarını aktaran Gök, şu ifadelere yer veriyor: “Çin ve Japonya, ülkede kendilerine birer serbest ticaret bölgesi kurdu. Türklere ait böyle bir alan yok, bunun için yatırımcıya ihtiyacımız var.” Eylül’de Bangladeş’e giderek ticaret bölgesi kurmak için harekete geçmeyi planladıklarını belirten Gök, “İş konseyi olarak yatırımcıya bölgeyi gezdireceğiz” diyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK