TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Banka Kredileri Eğilim Anketi`ne ilişkin değerlendirmesinde, bankaların, işletmeler ve diğer bireysel krediler için uyguladıkları standartları gevşetmeye başladığı bildirildi.

TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi yayımlandı
TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi yayımlandı
GİRİŞ 05.04.2019 17:01 GÜNCELLEME 05.04.2019 17:41

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), bankaların 2019'un birinci çeyreğine ilişkin  değerlendirmeleri ve 2019'un ikinci çeyreğine dair beklentilerini içeren Banka  Kredileri Eğilim Anketi'nin sonuçları ve değerlendirmesi yayımlandı.

Ankete ilişkin yapılan değerlendirmede, bankaların, işletmeler ve  diğer bireysel krediler için uyguladıkları standartları gevşetmeye başladığı, bu  gevşemeye sebep olan en önemli faktörlerin rekabet baskısına ilişkin faktörler  olduğu belirtildi.

Bu yılın ikinci çeyreği için beklentiler işletmelere verilen tüm kredi  türlerinde standartların gevşeyeceği, tüm bireysel kredi türlerinde ise  standartların temelde aynı kalacağı yönünde olduğu  bildirilen ankette şu  değerlendirmelere yer verildi:

"Anket sonuçları kredi talebi açısından incelendiğinde, yılın ilk  çeyreğinde işletmelerin kreditalepleri genel olarak artarken, yabancı para  cinsinden açılan krediler ile büyük işletmelere verilen kredi taleplerinde  azalışın sürdüğü görülmektedir. Tüm bireysel kredi türlerinde de kredi  taleplerindeki azalış devam etmiştir. 2019 yılının ikinci çeyreğine ilişkin  beklentiler tüm işletme kredi türlerinde ve diğer bireysel kredi talebinde artış  görüleceği, konut ve taşıt kredi talebinde ise azalışın devam edeceği yönündedir.  Bankaların fon sağlama imkânlarının gelişimi incelendiğinde, yılın ilk çeyreğinde  yurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarının gevşediği görülmektedir. 2019 yılı  ikinci çeyreği için bankaların beklentileri fonlama koşullarında söz konusu  eğilimin devam edeceği yönündedir."

 

 

KAYNAK: AA