Gören hayran kalıyor! Fiyatı bin lira...

Hobi tavuk yetiştiriciliği son dönemde yaygınlaşırken, 'rahibe fizan' cinsi tavuk, gövdesini kaplayan siyah ve kafasındaki beyaz tüylerle dikkat çekiyor. Ancak, bu tavuk, 1000 liraya kadar çıkan fiyatı, bakımın zorluğu ve az üremeleri nedeniyle az tercih ediliyor. 15 yıldır rahibe fizan türü yetiştirdiğini belirten Göksel Bayrak, "Rahibe fizanlar, tavuk güzellik yarışmalarının gözde cinsi" dedi.

Gören hayran kalıyor! Fiyatı bin lira...
Gören hayran kalıyor! Fiyatı bin lira...
GİRİŞ 28.03.2019 09:48 GÜNCELLEME 28.03.2019 09:48
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye’de son dönemlerde popüler olan süs tavuğu yetiştiriciliği, ülke genelinde birçok cins tavuk ve horozun üretilip yaygınlaşmasını sağladı. Kimi süs tavukları büyüklükleri, yumurta renkleri gibi konularla popüler hale gelirken, 'rahibe fizan' cinsi ise siyah gövdesi ve beyaz uzun saçları sayesindeki görünümüyle görenlerin ilgisini çekiyor. Tavuk güzellik yarışmalarının en gözde cinsi haline gelen rahibe fizan, bakımı en zor yapılan tavuk ve horoz türleri arasında. Fiyatı ortalama 500 lira olan rahibe fizan cinsi, üremelerinin zor ve az olması sebebiyle ticari olarak çok az kişi tarafından besleniyor.

Gören hayran kalıyor! Fiyatı bin lira...

Yaklaşık 20 yıldır süs tavuğu yetiştiriciliği yaptığını belirten Göksel Bayrak, "Neredeyse Türkiye’ye gelmiş bütün ırklar benim elimden geldi geçti ama benim 15 yıldır beslemekten vazgeçemediğim ‘rahibe fizan’ tavuk cinsi olmuştur. İlk olarak çok sakin mizaçlı hayvanlar. Bir de kümesime gelen ziyaretçilerin ilk görüşte aşık oldukları, vuruldukları şey siyah ve beyaz oluşu, tepe görünümünün çok farklı oluşu ve siyahın içinde hiç beyaz, beyazın içinde de hiç siyah tüyün olmayışı. Bu durum aynı zamanda beni de rahibe fizanlara aşık ediyor" dedi.

Gören hayran kalıyor! Fiyatı bin lira...

'ÜREMESİ ZOR BİR CİNS'

Rahibe fizanın üremesi zor bir cins olduğunu belirten Bayrak, "Bakım şartlarına göre yılda 100 ila 150 yumurta yapabiliyor. Tepeli ırklarda eşleme ile ilgili sorun olduğu için üretim biraz zor. Normal ırklardan ortalama yüz 50 yumurtanın yüz 20’sini yetişkin hale getirebiliyorsanız, ‘rahibe fizan’ tavuğundan ancak 30’unu yetişkin hale getirebiliyorsanız büyük bir başarı" dedi.

Gören hayran kalıyor! Fiyatı bin lira...

HOLLANDA VE İNGİLTERE RAHİBE FİZANI

Türkiye’de rahibe fizan cinsinin 2 kökeni olduğunu söyleyen Bayrak, "Biri Hollanda rahibe fizanı, diğeri de İngiltere. Kökeni İngiltere olan rahibe fizanlar benimkilere göre biraz daha büyük ve yumurta sayıları daha fazladır. Benim yetiştirdiklerim ise Hollanda kökenli dediğimiz, kısa bacak olarak bilinen cinstir. Rahibe fizan tavuk ve horoz çiftinin fiyatı bin liraya kadar çıkabiliyor" dedi.

Gören hayran kalıyor! Fiyatı bin lira...

GÜZELLİK YARIŞMALARININ GÖZDESİ

Rahibe fizan cinsinin 15 yıldır koleksiyonunda olduğunu belirten Bayrak, "Rahibe fizan cinsi  hobi tavukçuluğunun son zamanlarda parlayan yıldızıdır. Üretimi çok zor olduğu için insanlar rahibe fizan cinsi beslemekten çok çabuk vazgeçiyor. Federasyonumuzun düzenlemiş olduğu güzellik yarışmalarında diğer ırklardan ortalama 300’er tavuk veya horoz katılıyorsa, rahibe fizan cinsinde katılanların sayısı iki elin parmağını geçmez" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • Ofliahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Güzelmiş maaşallah.
    Cevapla
  • Fani 5 yıl önce Şikayet Et
    Yumurtası ne kadar kulucka icin
    Cevapla