Vergi indirimleri uzatıldı, bahar müjdesi

Mobilya, otomobil, konut ve beyaz eşyada bu ayın sonunda bitecek olan ÖTV ve KDV indirimleri için ‘devam’ kararı çıktı. Konuttaki 10 puanlık vergi indirimi yıl sonuna kadar, diğerlerinde ise 3 ay daha sürecek.

Vergi indirimleri uzatıldı, bahar müjdesi
Vergi indirimleri uzatıldı, bahar müjdesi
GİRİŞ 22.03.2019 09:07 GÜNCELLEME 22.03.2019 09:08

Hükümet, mobilya, otomobil, beyaz eşya, konut, motosiklet, tapu harcı ve ticari araçlarda ÖTV ve KDV indirimlerinin süresini uzattı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan karara göre, konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce yüzde 4’ten 3’e indirilen oran yıl sonuna kadar devam edecek. Mobilya sektöründeki KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanması ise 30 Haziran’a kadar sürecek. Beyaz eşyada ÖTV’nin sıfırlanması uygulaması da aynı tarihe kadar devam edecek.

 

 

HAZİRAN’A KADAR

1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de yapılan 15’er puanlık indirimin yanı sıra ticari araçlarda KDV oranının yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak uygulanması da 30 Haziran’a kadar sürecek. Römorklar ile diğer römorklar için de KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanması kararı 30 Haziran’a kadar uzatıldı. Vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan otomobillerde ÖTV oranının yüzde 45’ten yüzde 30’a, fiyatı 70 bin ile 120 bin arası olan araçlarda yüzde 50’den yüzde 35’e düşürülmesi uygulaması da 30 Haziran’a kadar devam edecek. Motor silindir hacmi 250 santimetreküpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV sıfırlanmıştı. Bu uygulama da 30 Haziran’a kadar sürecek. Karar, 1 Nisan 2019 itibarıyla yürürlüğe girecek. Tüketim talebi açısından önem arzeden vergi indirimlerinin enflasyon üzerinde de belirleyici olması bekleniyor. Uzmanlar kararın ekonomik aktivite ve tüketime destek olmasını, Merkez Bankası’nın ilk faiz indiriminde elini kuvvetlendirmesini beklediklerini söylediler. 

 

 

ENFLASYON DÜŞECEK

ÖTV ve KDV indirimlerinin 2018 yıl sonu enflasyonunu yaklaşık 1 puan aşağı çektiği hesaplanıyor. Bankacılar Nisan ayı enflasyon verilerinde vergi indirimlerinin iptalinden kaynaklı bir enflasyon artışı bekliyordu. Ancak bu beklenti dün açıklanan kararlarla birlikte sonlanmış oldu.

ÜRETİM CANLANACAK

TESK Başkanı Bendevi Palandöken: vergi indirimlerinin 3 ay daha uzatılması piyasaları rahatlatacak. İndirimlerin sürelerinin uzatılması sevindirici bir haber oldu.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: İç talepte oluşabilecek dalgalanmalar bertaraf edildi. İndirimin sürmesi, üretim için açık teşvik.

İSTİB Başkanı Ali Kopuz: Piyasalara olumlu hava getiren KDV ve ÖTV indirimlerinin uzatılmasının olumlu gidişatı pekiştireceğine ve çeşitlendirilmesinin diğer sektörlere de hareket getireceğine inanıyoruz.

Türkiye Mobilya ve Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı:Enflasyonla topyekûn mücadele programı kapsamında Cumhurbaşkanlığı’mızın aldığı bu karar sektörümüz için bahar müjdesi niteliğinde. Beklediğimiz karar çıktı. Mobilyada KDV indiriminin 30 Haziran’a kadar uzatılmasının istihdama da çok büyük katkıları olacaktır. Ayrıca, devletimizin 2023 vizyonu kapsamında mobilya sektöründen beklentisinin büyük olduğunun bilincindeyiz.

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) ve İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç: Geçtiğimiz bahar döneminde sektör beklediği performansı yakalayamadı. Yeni alınan karar sayesinde sektörün bu sezonu iyi atlatacağını düşünüyorum. Hem evlilik hem yeni mobilya alınan döneme denk geldiği için sektör pozitif bir şekilde büyüyecek. Bu da 2023 hedeflerimize ulaşmamızda önemli bir dönüm noktası. 

Otoda beklenti büyük

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca: ÖTV ve KDV indirimleri, iç pazara olumlu bir etki sağlayacak. Avrupa piyasalarında durgunluğun başladığı bu dönemde, yurt içi piyasada böyle bir destek mekanizmasının sağlanmasından umutluyuz.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt: Otomobil piyasasının hareket beklediği yaz dönemi öncesinde bu kararın hayata geçirilmesinin olumlu katkısı olacağını ve alımların ertelenmeyeceği düşüncesiyle hatırı sayılır bir canlanma yaşanacağını öngörüyoruz. Bu düzenlemenin haziran ayı sonuna kadar sürecek olması sektörümüzdeki canlanmanın önünü açacak.