Türkiye’de altının üçte biri oradan geliyor! 8,4 ton altın

Koza Altın’ın Kayseri’deki tesislerinde şirketin çalışmaları hakkında bilgi veren TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, 2018 yılında Türkiye’de altının üçte birinin Koza Altın tarafından çıkarıldığını söyledi. Gülal, 2018 yılında 8,4 ton olan altın üretimini bu yıl 10 tona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

GİRİŞ 21.03.2019 12:11 GÜNCELLEME 21.03.2019 12:12
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

TMSF yönetiminde bulunan Koza Altın’ın Kayseri Himmetdede tesislerinde basın mensupları ile bir araya gelen Gülal, Koza Holding’in mevcut faaliyetlerini ve önümüzdeki dönem planlarını anlattı. Koza Altın’ın Türkiye’de çıkartılan altının 3’te 1’ini çıkartıyor olması sebebiyle ekonomik değeri yüksek ve stratejik öneme sahip bir kurum olduğunu vurgulayan Muhiddin Gülal şunları söyledi: “Türkiye’de 2018 yılında 27.2 ton altın çıkartılırken, bunun 8,4 tonunu Koza grubu çıkarttı. 2017 yılında 6,3 ton altın çıkarılırken, 2018 yılında yüzde üretim 8,4 tona ulaştı. 2019 yılında ise 10 ton altın çıkartmayı hedefliyoruz."

 

 

5 AKTİF MADENDE ÜRETİME DEVAM

Koza Grubu’nun bünyesinde 11 şirketi barındırdığını söyleyen Gülal, “4 sektörde ağırlıklı olarak faaliyet var. Grubun lokomotif sektörü madenciliktir. Gıda, inşaat ve sivil havacılık yürüten bir şirketimiz var. ” şeklinde konuştu. Koza Altın’ın İzmir’de Bergama ve Dikili, Eskişehir’de Sivrihisar, Kayseri’de Himmetdede ve Gümüşhane Mastra’da 5 aktif madende altın üretimi yaptığını aktaran Muhiddin Gülal, “Türkiye genelinde 53 işletme ve 142 arama ruhsatı ile yeraltı kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması için arama ve geliştirme faaliyetlerine devam ediyoruz” dedi. Gülal, Himmetdede'de 2022'ye kadar rezerv olduğunu ve faaliyetin devam edeceğini söyleyerek, devamında bitişik sahalarla ilgili çalışmaların sürdüğünü, rezerv tespit edilmesi halinde daha ileri bir tarihe ötelenmesinin de söz konusu olacağını belirtti.

 

 

BANKA BORCU BULUNMUYOR

Gülal, 2017 yılında yaklaşık 1 milyar lira cirosu olan Koza Altın'ın, 2018 yılında bu rakamı yüzde 61 artışla 1,6 milyar liraya yükselttiğini ifade etti. Kurumun bankalara hiçbir borcu olmadığını kaydetti. Gülal, TMSF kayyumluğunda Koza grubunun olağanüstü bir başarı elde ettiğini vurgulayarak, "2017 yılında 531 milyon lira net kar eden şirketimiz, yüzde 20 artışla 2018 yılında 1,1 milyar liraya ulaştı" diye konuştu.

TMSF ŞİRKETLERİ %29 BÜYÜDÜ

TMSF’nin mevcut faaliyetlerini ve planlarını da anlatan Gülal, TMSF bünyesinde şu anda 928 şirket bulunduğunu kaydetti. Bu şirketlerin 323’ünün şu anda faal olmadığını ve tasfiye aşamasında bulunduğunu dile getiren Gülal, şunları söyledi: “Biz elimizdeki şirketlere milli servet gözüyle bakıyoruz. Bu şirketler devraldığımız günden bu tarafa yüzde 29 büyüdü. Şirketlerin sahiplerini hukuk kuralları içerisinde en ağır şekilde cezalandıracağız ama şirketleri cezalandıramayız Bünyemizdeki şirketlerin öz kaynakları 21.2 milyar lira, ciroları 31.6 lira, aktif büyüklükleri ise 57.8 milyar liraya ulaştı. Toplam çalışan sayısı ise 44 bin 282’ye yükseldi.”

23 MİLYAR DOLARLIK TAHSİLAT TAMAMLANDI

Muhiddin Gülal, TMSF bünyesinde bulunan Zeytinoğlu Holding ile ve Cavit Çağlar’ın başında olduğu Çağlar Grubu ile el sıkıştıklarını açıkladı. Bugüne kadar 23 milyar dolar tahsilat gerçekleştirdiklerini dile getiren Gülal, 1.5 milyar dolar civarında alacak bulunduğunu, 500-600 milyon dolar tahsil edebilecek dosyaların yer aldığını vurguladı. Gülal, “Muhataplarla, alabileceğimiz ne varsa alıp, anlaşmanın yollarını arıyoruz” şeklinde konuştu. ‘Borcumu ödemek istiyorum’ diyen herkese kapılarının açık olduğunu söyleyen Gülal, “Hiçbir zaman helalleşemeyeceğimiz dosyalar da var. Örneğin Yahya Demirel’in bize çok borcu var” ifadelerini kullandı.

ASIL İŞİMİZ MEVDUAT SİGORTASI

TMSF’nin kamuoyunda hep şirketlere el koyan bir kurum olarak anıldığını hatırlatan Muhiddin Gülal, “Oysa TMSF olarak Avrupa’nın en güçlü mevduat sigortacılık fonlarından biriyiz. Asıl işimiz mevduat sigortası. Bu yıl 43.1 milyar TL’lik rezerv büyüklüğüne ulaştık. 490 milyar TL seviyesinde bir rakamımız var. Rezervi karşılama oranımız yüzde 8.2. Dünyada bu oranda bir fon yok. 2013’ten beri bankalardaki mevduatın 100 bin liraya kadar olan kısmı garanti altında. Bunun artırılmasına önümüzdeki dönemde ekonomi yönetimi karar verecek. 100 bin TL biraz düşük kaldı. Avrupa’da bu oran 100 bin Euro, Amerika’da 250 bin dolar” dedi.

YORUMLAR 3
  • kotay 5 yıl önce Şikayet Et
    degistirin şu ismi koza neymiş baska isim bulun fetönun kurdugu milleti soydu yer bunların hic bir izi kalmasın
    Cevapla
  • fethi 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemiz de para basan yerleri nasıl almışlar iyi oldu milletin hakkı devlete millete geri döndü
    Cevapla
  • Bir G@rip 5 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah böyle şellerde denetim mutlaka şark gevşemek yok yola devam
    Cevapla