Fırsatçılar iş başında! Irak ve İran'ı duyunca zam yaptılar

Komşu ülkelerden yüklü miktarlarda domates ithal eden Irak’ın İran’daki domatesi bitirip alım için yönünü Türkiye’ye çevirdiği haberleri domates fiyatlarını yükseltmeye başladı.

Fırsatçılar iş başında! Irak ve İran'ı duyunca zam yaptılar
Fırsatçılar iş başında! Irak ve İran'ı duyunca zam yaptılar
GİRİŞ 15.03.2019 07:57 GÜNCELLEME 15.03.2019 07:57
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Antalya'nın Kumluca ilçesinde domatesin üretim fiyatı bir gün içerisinde 4.5 TL'den 5.3 TL'ye yükseldi. Fiyatların belirlenmesinde kilit rol oynayan Kumluca Merkez Toptancı Hali'nde, ısınan havalara rağmen fiyat düşüşü değil fiyat artışı görüldü.

 

 

IRAK VE İRAN BAHANESİ

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, bu dönemde düşmesi beklenen sebze fiyatlarının daha da yükselmesinin sebebini İran ve Irak pazarlarına bağladı.

IRAK'TAN GELEBİLECEK TALEBE BAĞLI

 

 

Özellikle domates fiyatlarının son bir gün içerisinde yüzde 32'lere varan oranlarda arttığına işaret eden Tavşan, bu durumun üretimde beklenen artışın bir türlü gerçekleşememesiyle Irak'tan gelebilecek talepten kaynaklandığını belirtti.

Üreticilerin 12 Mart'ta Kumluca Toptancı Hali'nde kilosunu 2 lira 80 kuruştan satışa sunduğu domatesin fiyatı, 14 Mart'ta 4 lira 70 kuruşa kadar yükseldi.
Oval ve Enjoy domatesin kilosu 4.5 liradan 5.3 liraya, Elika domates 3 lira 60 kuruştan 4 lira 20 kuruşa ve Salkito domatesin fiyatı da 5 liradan 5.5 liraya çıktı.

TEZGAHTA 13 LİRA OLUR

Tavşan, tarladan çıkan sebzenin şehre bir dizi maliyetle ulaştırılabildiğini belirterek, "Kumluca'da üretici sebzeyi 8 liradan satmışsa Ankara'da manav tezgahına düştüğünde en az 13 lira olur. Üstelik manav para kazanamaz. Onun da kârını ekleyip satması gerekiyor" dedi.

YORUMLAR 53
  • qwerty 5 yıl önce Şikayet Et
    Yahu ben bu milleti anlamış değilim. Bizim zamanımızda her meyve-sebze mevsiminde tüketilir ve fiyatı da makul olurdu. İlk ürünler tezgaha düştüğünde de doğal olarak mevsiminden 5-10 kat daha pahalı olur, sadece durumu iyi olanlar alabilirdi. Kimse de bunu dert etmezdi bilirdi ki mevsiminde fiyatlar zaten düşecekti. Ama şimdi ne oldu, mevsim olayı ortadan kalktı. Eğer sen her çeşit meyve/sebzeyi 365 gün yemek istersen bunun elbette bir maliyeti olacaktır. Almayın kardeşim almayın. Her şeyi mevsiminde tüketin. Mart ayında domates, salatalık mı olur Allah aşkına. Olursa da böyle olur. O yüzden bence fiyatlar az bile. Domates yazın 2-3 TL olsun da şu anda 20 TL olmuş hiç umurumda değil.
    Cevapla
  • Gurbetçi 5 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH gözünüzü doyursun ne diyim
    Cevapla
  • Mert 5 yıl önce Şikayet Et
    Devlet ise ihracata müsaade etmesin! Devletin belirlediği fiyata ihraç edilsin! Bakalım o zaman ne yapacaklar
    Cevapla
  • oraloğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    nasihat: eyyy turk tuccar ve esnafları... artık vazgeçin %700-1500-2000 kazanmanın peşinde koşmayın. böyle bir kar marjı dini islamda yok. haberiniz olsun. benden söylemesi. müşahade yakin ehlinden
    Cevapla
  • hakkı 5 yıl önce Şikayet Et
    hesabı bilmiyorsun galiba iyi hesabla haksızlık etme adamcağız maliyetinden bahs ediyor siz kardan ufak at
    Cevapla
  • dede 5 yıl önce Şikayet Et
    55 yaşıma geldim fakirin patatesi ve soğanı ile bu kadar uğraşıldığını görmedim. Acilen çözüm bulunmalı. Denetim atırılmalı. Serbest piyasa değil maliyet piyasası getirilmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle