'Ekonomide umut verici sonuçlar elde ediyoruz'

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, yürütülen çalışmalar sayesinde ekonomide umut verici gelişmeler yaşandığını ve vatandaşları rahatlatacak sonuçlar elde edildiğini söyledi.

'Ekonomide umut verici sonuçlar elde ediyoruz'
'Ekonomide umut verici sonuçlar elde ediyoruz'
GİRİŞ 14.03.2019 11:13 GÜNCELLEME 14.03.2019 11:13

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı  Nureddin Nebati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018'in Ağustos ayında ülke  ekonomisini finansman noktasında çökertmek ve ardından da ekonomiyi çok ciddi bir  şekilde zaafa uğratmak için bir operasyon yürütüldüğünü hatırlattı.

Söz konusu olayın Türkiye'nin bekası üzerine oynanan oyunların bir  aşaması olduğunu ifade eden Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın talimatları doğrultusunda alınan  tedbirler sayesinde hızlı bir toparlanma gerçekleştiğini aktardı.

"Ekonomide umut verici ve insanları rahatlatacak sonuçlar elde  ediyoruz." diyen Nebati, geçen yıl 20 Eylül'de Orta Vadeli Program'ın  açıklandığını ve yılın sonu itibarıyla da 2019, 2020 ve 2021 yılları için  hedeflerin ortaya konulduğunu anımsatttı.

Nebati, bu hedefler çerçevesinde yıl sonunda gerçekleşen rakamların  kendilerini tatmin ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çünkü gerek cari açığın azaltılması, gerek enflasyonun düşmesi, gerek  faiz oranlarının da dengelenme süreci adı altındaki o süreç içerisinde rakamların  aşağı yönlü hareket etmesi bizi oldukça umutlandırmıştı. Bunun  gerçekleştirilmesinde en önemli ayaklar ekim ayı itibariyle başlatmış olduğumuz  Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı ve sektör bazlı yapılmış olan desteklerdi.  Atılmış olan adımlar piyasaların rahatlamasına ve canlandırılmasına yol açtı. 31  Aralık'tan sonra elde edilmiş olan bu rakamlar çerçevesinde ocak, şubat ve mart  aylarını kapsayacak aynı tedbirlerin uzatılması konusunda da adımlar atıldı ve  bunun karşılığında da ocak enflasyonu açıklanırken gördük, enflasyon gıda  fiyatlarındaki yüzde 6,5 gibi son 20 yılın en yüksek rakamına rağmen 1,08'lik bir  artışla geçiştirildi. Eğer o günlerde gıda enflasyonu yüzde 6,5 değil de çok daha  düşük olmuş olsa yüzde 18'lerdeki enflasyonu görme ihtimali olacaktı"

"HEDEFLERİMİZİN ÖTESİNDE SONUÇLAR ELDE EDECEĞİMİZİ TAHMİN EDİYORUM"

Nebati, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı adı altında özellikle  gıda konusunda elde edilmiş olan bilgilerin bunun bir operasyon olduğunu  gösterdiğini ve bu kapsamda duruma doğrudan müdahale ederek üreticiden tüketiciye  tanzim noktaları oluşturulduğunu hatırlattı.

Bu anlamda da başarılı sonuçlar elde edildiğini dile getiren Nebati,  şunları kaydetti:

"Şubat ayındaki binde 16'lık enflasyon artışı, enflasyonun yüzde  20'nin altına düşmesine sebep oldu. Bilindiği gibi bu yılın sonunda yüzde  15,9'luk enflasyon öngörümüz var ama anlaşılan şu ki bu enflasyon rakamının  ötesinde, daha iyi noktalarda bir hedefe ulaşmış olacağız. Ama özellikle ocak ve  şubat aylarında gördüğümüz cari dengesinin pozitif anlamda ayrışması ve cari  açığın aşağılara kaymış olması, ihracat artışının devam etmesi, ihracatın  ithalatı karşılama oranının yüksekliğinin aynı oranda sürdürülmesi, ithalatın çok  ciddi bir oranda düşmesi hem cari açığın azalmasına hem de piyasadaki dengelerin  daha da uygun şekilde yürütülmesine sebep oldu. Şimdi bundan sonraki adımlar ve  özellikle de 31 Mart'ta gerçekleştirilecek seçimden sonra da yıl sonu  hedeflerimizin çok daha ötesinde sonuçlar elde edeceğimizi tahmin ediyorum."

Nureddin Nebati, 31 Mart seçimlerinden sonra ekonomik anlamda her  şeyin daha iyiye gideceğine inandığını belirterek, döviz konusunda da sıkıntı  yaşanmasını beklemediklerini söyledi.

İsviçre'deki Davos Zirvesi'nin ardından Türkiye'deki iyimser havadan  rahatsız olan çevrelerin, "IMF'den borç para alınacak" şekilde bir kampanya  başlattığını vurgulayan Nebati, bunun gerçeği yansıtmadığını aktardı.

KAYNAK: AA