Üretim için açık kaynak yazılıma vurgu

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, açık kaynak yazılımların, Türkiye'nin üretmesi ve gelişmesi için en etkin seçenek olacağını belirtti.

Üretim için açık kaynak yazılıma vurgu
Üretim için açık kaynak yazılıma vurgu
GİRİŞ 13.03.2019 12:43 GÜNCELLEME 13.03.2019 12:43

Ulaştırma ve Altyapı  Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, HAVELSAN ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) iş  birliğiyle düzenlenen açık kaynak yazılımları temalı "3. Teknoloji Sohbetleri"nin  açılışında yaptığı konuşmada, bilgi toplumuna giden yolda yaşamın tüm boyutlarını  düzenleyen akıllı cihaz ve sistemlerin önemli bir bileşeninin yazılım olduğunu  söyledi.

Tasarruf ve güvenliğin yanında ekonomiye katkı sağlaması bakımından  açık kaynak kullanımının kritik öneme sahip olduğunu belirten Sayan, Türkiye'nin  yabancı firmalara bağımlılığını azaltmak için kendi teknolojisini üretmek zorunda  olduğunu ve kritik dönemlerde bunun çok daha iyi anlaşıldığını ifade etti.

İthal kaynaklı yazılımlara veri güvenliği açısından güvenilemeyeceğine  dikkati çeken Sayan, şöyle devam etti:

"Yabancıya giden bilgi bir daha geri dönmez. Sizin yerinize gelir  başkaları korur. Bu durumda da koruyamadığınız bir şeyin güvenliğinden asla emin  olamazsınız. İşte bu yüzden Bakanlık olarak çalışmalarımızı yürütürken hem kat  ettiğimiz yolu hem bu yolda ne kadar güvende olduğumuzu hem de varacağımız hedefi  planlayarak ilerliyoruz. Bu noktada teknolojiyi, bilgiyi kullanarak katkı  yapabilecek durumda olduğumuzu da hep birlikte göstermemiz gerekiyor."

Açık kaynak yazılımların, Türkiye'nin üretmesi ve gelişmesi için en  etkin seçenek olacağının altını çizen Sayan, "Bakanlığımız açık kaynak  platformuyla ilgili çalışmaları başlattı. İnşallah kısa bir süre içinde bu  çalışmalar da sona erecek. Hepimiz bu anlamda bu platformu destekliyoruz ve tekil  yazılımlar yerine platformu ortaya koyabilmenin önemli olduğunu biliyoruz."  ifadesini kullandı.

Sayan, "Bir fenomen haline dönüşen bu yazılımlar kullanıcıya yazılımı  değiştirme özgürlüğü sağlıyor. Açık kaynak kod yazılımlar, ücretsiz,  uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenli olmasıyla yürütülen çalışmaları  kolaylaştırıyor." diye konuştu.

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da açık kaynak yazılımı kullanım  alanlarının artmasının sektörde olumlu yönde hareketlenmeyle üretimi artıracak  bir rekabete de kapı aralayacağını belirtti.

Yerli yazılım Pardus'un açık kaynak ile yapılan proje sistemlerinin  temel işleyişine katkı sağladığını anlatan Karagözoğlu, şunları kaydetti:

"BTK olarak siber saldırıları ve zafiyetleri tespit etmek ve yapılan  tespitleri diğer ilgili kurumlara iletmek için tamamen yerli ve milli imkanlarla  geliştirilen Avcı, Azad ve Kasırga adlı yazılımları kullanıyoruz. Bunların  sayılarının, sektörün tüm paydaşlarının çalışmalarıyla günden güne artacağına  inanıyorum. Özellikle bu alana merak duyan gençlerimizin çok doğru işlere imza  atacağına, yerli ve milli üretimde bizi güzel bir geleceğe taşıyacağına eminim."

Karagözoğlu, açık kaynak yazılımın ülke geleceğini şekillendirmede  önemli bir etkiye sahip olduğunu vurguladı.

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay da açık kaynak yazılımlarının  çeşitli gönüllü topluluklar tarafından yazıldığını, bu topluluklarda daha fazla  Türk mühendisin yer alması gerektiğini ifade etti.

Atalay, yazılımda başarılı Türk mühendislerin dünya çapında işler  çıkardığını vurgulayarak, açık kaynakta da aynı performansı beklediklerini  söyledi.

KAYNAK: AA