Yıl sonunda başlayacak! Tüm ürünlerde artık zorunlu

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca yapılan düzenlemeyle, 31 Aralık 2019'dan itibaren hazır ambalajlı gıdaların 100 gram veya 100 mililitresinde bulunan tuz miktarlarının belirtilmesi gerekecek.

Yıl sonunda başlayacak! Tüm ürünlerde artık zorunlu
Yıl sonunda başlayacak! Tüm ürünlerde artık zorunlu
GİRİŞ 10.03.2019 12:17 GÜNCELLEME 10.03.2019 12:17
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin Tuza Dikkat Haftası nedeniyle Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, gıda güvenilirliğini sağlama görevi bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı, aşırı tuz tüketiminin azaltılması yönündeki çalışmalara bu hedef doğrultusunda devam ediyor.

 

 

Tuz; tat ve aroma vermesi, kıvam artırıcı etkisi, gıdaların muhafazası gibi amaçlarla gıdalara eklenirken, kullanılması elzem minimum tuz miktarının belirlenerek gıdaya eklenmesi gerekiyor.

Sindirim sisteminde besinlerin emilimine yardım eden, hücreler arası sıvı dengesinin sağlanması, kasların kasılması ve sinir iletilerinin transferi için de önemli bir besin öğesi olan tuz, fazla tüketilmesi durumunda kalp-damar rahatsızlıkları, hipertansiyon, vücutta suyun tutulması (ödem) ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarına neden oluyor.

 

 

Dünya Sağlık Örgütü günlük tuz tüketimini 5 gramın altında önerirken, Bakanlıkça da Türk Gıda Kodeksi kapsamında yapılan yasal düzenlemelerle, gıdalardaki tuzun azaltılması için çok sayıda adım atıldı. Buna göre, tuz oranı, ekmeklerde en az yüzde 25, kavurmada ağırlıkça yüzde 40, salçalarda en az yüzde 64, kırmızı pul biberde yüzde 22 düşürüldü. Sofralık zeytinde tuz miktarı ağırlıkça maksimum yüzde 8 ile sınırlandırılırken, peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı çeşidine göre değişmekle birlikte yüzde 35-61 azaltıldı. Tuz tebliğiyle de tuz etiketlerinde "Tuzu Azaltın, Sağlığınızı Koruyun" ibaresinin yer alması zorunlu hale getirildi.

TUZ MİKTARI BELİRTİLECEK

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğiyle de 31 Aralık 2019'dan itibaren hazır ambalajlı gıdaların 100 gram veya 100 mililitresi üzerinden beslenme bildirimi zorunlu hale getirildi. Bu tarihten itibaren hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilecek gıdaların etiketinde, gıdanın 100 gram veya 100 mililitresinde bulunan enerji değeri, yağ, doymuş yağ, karbonhidrat, şekerler, protein ve tuz miktarlarının belirtilmesi zorunlu olacak.

Bir gıdaya dışarıdan tuz ilave edilmemesi, yani tuz içeriğinin sadece gıdanın doğasında bulunan sodyumdan kaynaklandığı durumlarda bu durum beslenme bildiriminin yapıldığı yere (besin öğelerinin miktarının bildirildiği bölüm) yakın bir yerde belirtilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • selim 5 yıl önce Şikayet Et
    rusya aşırı ilaçlı meyveleri almıyor .bi bakıyorsunuz tezgahlara sürülmüş insanımıza değer bu işte
    Cevapla
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    şuna dikkat çekmek istiyorum...edindiğim bilgilere göre -ıspanak-piştikten sonra hemen yenmeliymiş,bekletilirse içinde zehirli madde oluşuyor,sağlığa zararlı hale geliyormuş. durum böyleyken marketlerde satılan ..ıspanaklı börek..gibi ,ıspanak içeren ürünler haftalarca duruyor,ama ıspanak piştikten sonra 1-2 gün beklerse zehire dönüşüyor deniyor,yani insan sağlığına zararlı hale geliyor.
    Cevapla
  • alican 5 yıl önce Şikayet Et
    Üretim tarihi bir çok üründe malesef yok.Son kullanma tarihi okunamayacak karmaşık yazıların üzerine basıyorlar neden?.. Okunamasın diye?Neden açık ve temiz bir alan üzerine noktalı yazı stili ile değil;adam gibi bir yazı stili ile yazılmıyorki?.
    Cevapla
  • Taşkın 5 yıl önce Şikayet Et
    Tarım ve Orman Bakanlığı ÖNCE GRAMAJLARDA FİYAT AYARLAMASI YAPANLARLA UĞRAŞSIN...
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Siz şu 9.99 yada 49.99 tabiri olan etiketleri yasaklayın.adamlar zincir marketlerde yıllık olarak milyonları ürün satmadan cebe indiriyorlar.devlet bu tür satış ve etiketleri yasaklamalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle