Huawei CFO'su ABD'ye iade edilecek

Kanada, İran yaptırımlarını delmek suçlamasıyla tutuklanan ve kefaletle serbest kalan Çinli teknoloji şirketi Huawei'in Mali İşler Direktörü Mıng Vancou'nun ABD'ye iade sürecini başlattı.

Huawei CFO'su ABD'ye iade edilecek
Huawei CFO'su ABD'ye iade edilecek
GİRİŞ 02.03.2019 09:16 GÜNCELLEME 02.03.2019 09:16

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlarını delmek suçlamasıyla Kanada'da tutuklanan ve 10 milyon Kanada doları kefaletle serbest kalan Çinli teknoloji şirketi Huawei'in Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou'nun ABD'ye iade süreci başladı.

 

 

Konuya ilişkin açıklama Kanada Federal Adalet Bakanlığından geldi. İade duruşmasında Mıng Vancou'nun suçlu olup olmadığına ilişkin bir karar verilmeyeceği hatırlatılan açıklamada, iade halinde davanın ABD'de görüleceği ifade edildi.

Açıklamada, iade duruşmasının ilk oturum tarihinin 6 Mart Çarşamba günü belirleneceği kaydedildi.

 

 

Ne olmuştu?

Huawei'nin sahibi Ren Zhengfei'nin kızı ve şirketin CFO'su Mıng Vancou, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık 2018'de Kanada'nın Vancouver kentinde tutuklanmıştı. 3 gün süren kefalet duruşmasının ardından, davaya bakan Kanadalı Hakim William Ehrcke, Mıng'ın ABD'nin resmi iade talebini beklerken 10 milyon Kanada doları kefaletle şartlı olarak salıverilmesine hükmetmişti.

Mıng'ın tutuklanmasının ardından Çin, Kanadalı eski bir diplomat olan Michael Kovrig ile iş adamı Michael Spavor'u, ulusal güvenliği tehlikeye atan faaliyetlerde bulunma iddiasıyla tutuklamıştı. Çin ayrıca, uyuşturucu kaçakçılığı davasından, 2016 yılında 15 yıl hapis cezasına çarptırılan bir başka Kanada vatandaşı Robert Schellenberg'i de yeniden yargılayarak ölüm cezasına mahkum etmişti.