Bugün son gün (28 Şubat) : GSS borcunu ödeyen emekli olabilecek!

Hükümet, 45 bine yakın işletmede çalışan ve yaklaşık 2 milyon kişiyi ilgilendiren (GSS) prim borcu olduğu için emekli olamayanlara tanına ikinci fırsat için bugün (28 Şubat) son gün... GSS prim borcunuzu ödeyerek, yapılanmadan yararlanabilirsiniz.

Bugün son gün (28 Şubat) : GSS borcunu ödeyen emekli olabilecek!
Bugün son gün (28 Şubat) : GSS borcunu ödeyen emekli olabilecek!
GİRİŞ 28.02.2019 12:06 GÜNCELLEME 28.02.2019 12:15

SGK prim borcu yapılandırma için 28 Şubat yani bugün son gün... Borcunu ödeyen emekli olabilecek. Eksik primleri olduğu için emekli olmayan yaklaşık 2 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Emekli olma şartları nelerdir? Emeklilik günü nasıl hesaplanır... SGK prim borcu yapılandırma hakkındaki tüm detayları sizler için derledik...

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borçları ile vergi borçlarını 7143 sayılı Kanun kapsamında geçen yıl yapılandıranlara tanınan ek süre 28 Şubat’ta sona eriyor.

Yapılandırıldığı halde ödenmeyen borç tutarını on gün içinde SGK’ya ödeyenler sağlık hizmetinden yararlanabilecek. Genel sağlık sigortası (GSS) prim borçlarını 28 Şubat’a kadar ödeyenlerden gecikme faizi ve gecikme cezası alınmayacak.

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, geçtiğimiz günlerde katıldığı televizyon programında konu ile alakalı şunları söyledi:

 

 



"Vatandaşlarımız bir bankadan bile TC kimlik numarası ile ödeme yapabilecekler. Bir şekilde müracaat edip bizim kayıtlara girenler 29 Şubat'a kadar ödemeyi yapabiliyor. 

GSS PRİM BORCU NASIL ÖDENİR?

31 Ağustos olan tarih 28 Şubat olarak belirlendi. SGK Merkez müdürlüklerine gelmelerine gerek yok. İnternet üzerinden de ödemeler yapılabiliyor. Son yapılandırmada son gün saat 12'ye kadar merkez müdürlüklerimiz açıktı.

Ödemenin son günü kuyruk olursa mağduriyete izin vermeyiz. GSS prim borcu nereden sorgulanır diye soranlar için e-devlet sorgu linki...

GSS PRİM BORCUNUZU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN...

Şu ana kadar 7,5 milyar TL'lik bir tahsilat yaptık işverenler rahatladı. SGK ciddi bir fon temin etmiş oldu. 

GSS BORCUNU ÖDEYENDEN FAİZ ALINACAK MI?

GSS borçlarını da vatandaşlarımız 28 Şubat'a kadar ödediklerinde gecikme faizleri silinmiş olacak. 

"77 TL'LİK KATKI BEDELİ İLE BU HİZMETTEN YARARLANILABİLİYOR"

Vatandaşlar aylık 77 TL ödeyerek Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında haklardan sahip olabilir. Dünyada en düşük maliyetli ve yüksek kapsamlı sağlık hizmeti. Vatandaş gelir testine gitmek istemezse de GSS'de en üst düzeyde prim yatıran sağlık güvencesine sahip olur. GSS konusunda bize herhangi bir şikayet gelmedi.

Düzenli prim ödeyenlerin de hakkını korumamız lazım.

İLAÇ VE TIBBİ MALZEME ÖDEMELERİ

Dünyanın en fazla ilaç geri ödeme listesi olan ülkesiyiz. Kanser ilaçları da aynı şekilde. SGK ilaç konusunda çok dinamik bir kurum."

EŞİN ÖDEMEYİ SEÇİP DE ÖDEMEYENLER NE YAPACAK?

7143 sayılı Kanun'la peşin ödeme tercihinde bulunanların, gecikme faizi ve cezaları yerine, anaparaya Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranında eklenen tutarın yüzde 90'ı silinmişti. Anaparaya, enflasyon farkının sadece yüzde 10'u ilave edilerek ödeme olanağı sağlanmıştı. Bunlar ödemeyi peşin yapmadıkları için yüzde 90 indirim hakkını kaybettiler. Bunların anapara borçları önce borcun doğduğu tarihten 18 Mayıs 2018'e kadar Yİ-ÜFE oranında artırılacak. Bu tutara 8 Eylül 2018'den 28 Şubat'a kadar aylık yüzde 2 oranında geç ödeme zammı uygulanacak. Daha önce peşin ödeme tercihinde bulunmuş olanlar, borçlarını taksitli ödemeye çeviremeyecekler.

TAKSİTLİ ÖDEMEYİ SEÇENLERE YENİ KATSAYI

Daha önce taksitli ödemeyi seçen ve ödemeleri aksattığı için yapılandırması bozulanlar, isterlerse 28 Şubat'a kadar peşin ödemeye dönebilecekler. Bunların borçlarının daha önce kaç taksit üzerinden yapılandırıldığına bakılmaksızın, 6 taksit seçeneğini seçen borçlular için geçerli olan 1.045 katsayı farkı uygulanacak. Örneğin 10 bin lira borcu bulunanlar, 450 lira fark ödeyerek tüm borcu peşin ödeyebilecek.