Bakan Varank'tan önemli açıklama: Bertaraf ettik

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Ağustos ayında tüm ekonomik temellerimizden bağımsız bir dış şokla karşılaştık. Yerinde müdahalelerimiz sayesinde piyasalardaki dalgalanmaları bertaraf ettik."

Bakan Varank'tan önemli açıklama: Bertaraf ettik
Bakan Varank'tan önemli açıklama: Bertaraf ettik
GİRİŞ 23.02.2019 11:56 GÜNCELLEME 23.02.2019 13:13
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kocaeli Sanayi Odası'nda istis?are toplantısına katılan Varank,  yaptığı konuşmada, bugün "sanayinin başkenti" Kocaeli'de bulunduğunu söyledi.

Bakanlığa bağlı kuruluşları TÜBİTAK ve TSE'nin en büyük kampüslerinin  ve Bilişim Vadisi'nin Kocaeli'de olduğunu belirten Varank, her fırsatta bu  kampüsleri ziyaret ettiğini, çalışanların heyecan ve gayretlerine bizzat şahit  olduğunu vurguladı.

 

"Umudun şehri" Kocaeli'nin, Türkiye'nin geleceği oluğunu aktaran  Varank, üretimi merkeze alan, Türkiye'nin gücüne güç katmayı amaçlayan bir  Bakanlık olduklarını dile getirdi.

Bakan Varank, sanayinin üzerindeki yükleri azaltmak, yatırımları  teşvik etmek ve teknolojiyi yönlendirir bir seviyeye gelmenin temel hedefleri  olduğunun altını çizerek, "Sanayicilerimizin her zaman yanı başında olduk. Yurdun  dört bir yanını geziyor, tüm paydaşlarımızla yakın istişarelerde bulunuyoruz. En  büyük görevimiz; sorunlarınızı çözmek ve fikirlerinizi hayata geçirmede size  yardımcı olmak. İş gücünüzü sahiplenerek faaliyetlerinize daha güçlü devam  etmeniz birincil önceliğimiz.  Bakın, ağustos ayında tüm ekonomik temellerimizden  bağımsız bir dış şokla karşılaştık. Yerinde müdahalelerimiz sayesinde  piyasalardaki dalgalanmaları bertaraf ettik." ifadelerini kullandı.

"İstihdamı ve üretimi teşvik etmeye dönük önemli adımlarımız oldu"

Sanayi üretimindeki eğilimi de yakından takip ettiklerine işaret eden  Varank, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz son dönemde reel sektörde istihdamı ve üretimi teşvik  etmeye dönük önemli adımlarımız oldu. ilk defa işe alınacak çalışanların, asgari  ücret üzerinden sigorta ve vergi giderlerini iki yıl boyunca üstleniyoruz. Asgari  ücret desteğimiz bu sene tüm yıl boyunca sürecek. Sigorta prim teşvikleri  kapsamında 5 puan indirimi uygulamamız devam ediyor. Asgari ücret ve '5 puan  indirimi' desteği için geçen yıl işverenlerimize 16 milyar lira ödeme yaptık.  Sanayi altyapımızı daha da güçlendirdik. Bu ayın başında OSB'lerle ilgili yeni  yönetmeliğimizi hayata geçirdik. Yatırımcılarımız için arsa tahsis süreçlerini  hızlandırdık. OSB'lerde yapı ruhsatını almasına rağmen, iş yeri açma ve çalışma  ruhsatını alamamış olan katılımcılara bir şans daha verdik ve uzatma sürelerini  yeniden başlattık. Yaptığımız değişiklik, yatırımların tamamlanmasının önünü  açtı."

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yerlileştirmenin önemine işaret  ederek, "Yerlileştirme konusu ülkemiz için hayati öneme sahip.  Gerçekleştireceğimiz en önemli yapısal reform, bu alanda atacağımız adımlar  olacak. Sizlerin de bildiği üzere ithal ara malı bağımlılığı, kurdaki  dalgalanmalara karşı sanayimizin direncini zayıflatıyor. Yerli kaynaklardan en  iyi şekilde yararlanıp üretimin ithal bağımlılığını azaltmak istiyoruz. Yakında  açıklayacağımız yerlileştirme ürün programıyla bu yaraya merhem olmak istiyoruz.  Ekonomik bağımsızlığımız için enerjiden sağlığa, imalattan yazılıma pek çok  sektörde ülkemizin üretim potansiyelini yukarılara taşımak için desteklerimizi  uçtan uca ve sonuç odaklı şekilde tasarlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, bu konuda herkese görev düştüğüne dikkati çekerek, yerli katma  değer konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

"Siz işin hem arz hem de talep tarafındasınız." diyen Varank, hem  yerli ürünü üreten hem de bu malı kullananın kazançlı çıkacağı bir mekanizma  üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Varank, sonunda Türk sanayisinin kazançlı çıkmasını istediklerini  aktararak, "Bahsettiğim programın yanında başka bir husus daha gündemimizde;  kamuda yerli malı alımını daha güçlü teşvik edeceğiz. Biliyorsunuz ortada bir  mevzuat var fakat maalesef aksayan yönler söz konusu. Daha sade ve verimli bir  düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Kamunun oluşturacağı ölçek, yurt içi üretimin  nitelik ve nicelik açısından gelişmesine liderlik edecek." diye konuştu.

YORUMLAR 3
  • İnş 5 yıl önce Şikayet Et
    Kamu mutahitleri için fiyat farkı çıkmazsa çoğu batacak
    Cevapla
  • Ramo 5 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten de ağustosta yapılan saldırıyı Türkiyenin başarı ile savuşturması, Ülkemizin geldiği büyüklüğü anlamak açısından tarihe geçen bir şey. Hatırlayalım 2001 krizi aynı Döviz maniplasyonu ile 23 bankamız batırılarak borcu Milletimizin sırtına yüklenmişti. Yüz binlerce işletme kapanıp , milyonlarca işsiz ortaya çıkmıştı . Enflasyon %60 Faizler% 87 lere çıkmıştı.
    Cevapla
  • Anlayana 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok tez unutuyor insanımız, hatırlatmak lazım ki hataya düşmesin ! Yok ak parti şöyle böyle diyerek kusur arayanlar düşünsün, böyle bir saldırıda chp başta olsaydı ülkemizin hali nolurdu !!! ?
    Cevapla