Japon otomobil devinden Türkiye kararı!

Honda'nın İngiltere'den çıkacak olması üzerine Türkiye operasyonlarına ilişkin önemli açıklama geldi. Honda yetkilileri, 2021 yılında Civic modelinin Türkiye'de üretilmeyeceğini, Türkiye'deki operasyonların paydaşlarla yapılan yapıcı görüşmeler neticesinde sürdürüleceğini söyledi.

Japon otomobil devinden Türkiye kararı!
Japon otomobil devinden Türkiye kararı!
GİRİŞ 19.02.2019 11:15 GÜNCELLEME 19.02.2019 14:35
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

İngiliz yayın kurumu BBC'de yer alan haberde, Honda'nın, İngiltere'nin güneybatısındaki Swindon'daki üretim tesisinin 2022'de kapatılmasına karar verdiği belirtildi.

 

BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALACAK

İktidardaki Muhafazakar Parti Milletvekili Justin Tomlinson'a dayandırılan haberde, üretim tesisinin kapatılmasının yaklaşık 3 bin 500 çalışanın işsiz kalmasına neden olacağı kaydedildi. Başbakan Theresa May'in, Honda'nın resmi açıklamasının ardından değerlendirmede bulunacağı açıklandı.

OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ BREXİT ETKİSİNDE

Ülkenin önde gelen sendikalarından Unite'ın temsilcisi Des Quinn, "İngiltere'de son 20 yıldır otomotiv endüstrisi imalat sanayisinin mücevheri durumundaydı. Şu anda Başbakan May'in sabit tutumu nedeniyle oluşan Brexit kaosunun yarattığı belirsizlikle düşüşte" yorumunu yaptı.

Honda'nın Swindon'daki üretim tesisinde yılda yaklaşık 160 bin Honda Civic model aracın üretimi gerçekleştiriliyor.

Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı Avrupa Birliği (AB) ve ABD'ye ihraç ediliyor.

TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Honda uluslararası üretim faaliyetlerindeki değişiklik kapsamında İngiltere'deki fabrikasını kapatacağını, Türkiye'de Civic modelinin üretimine ise 2021 yılında son vereceğini açıkladı.

Açıklamada Gebze'deki 50 bin araç kapasiteli tesisin şu anda ürettiği Civic sedan modelinin üretimine 2021'de son vereceği ancak şirketin "iş faaliyetlerini" sürdüreceği ifade edilerek, "Honda Türkiye AŞ bu süreçte Türkiye'deki paydaşlarıyla yapıcı diyaloğu sürdürecektir" denildi.

Honda'nın Türkiye'deki üretim ve satış faaliyetleri Kocaeli'nde bulunan 280 milyon lira sermayeli şirket tarafından gerçekleştiriliyor. Üretime 1997 yılında başlayan 50 bin araç kapasiteli tesis geçen yıl yaklaşık 40 bin Civic sedan üretti. Şirkette yaklaşık bin 100 kişi çalışıyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİNE YOĞUNLAŞACAĞIZ

Honda Türkiye Otomobil ve Motosikletten Sorumlu Satış, Pazarlama ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer yaptığı açıklamada, Honda'nın Türkiye’deki faaliyetlerine devam edeceğini belirterek, "Honda, Türkiye’den çıkmıyor. Sektörde yaşanan gelişmeler doğrultusunda önümüzdeki dönemde elektrikli araçların üretimine yoğunlaşacağız. Bu kapsamda üretim kapasitesinin optimize edilmesi ve üretim verimliliğinin artırılması gerekliliğini göz önüne alarak küresel üretim sistemimizi ve kabiliyetimizi tekrar gözden geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Global ölçekte yapılan değerlendirmeler neticesinde, 2021 yılı sonuna doğru Honda'nın Türkiye'de gerçekleştirilen Civic sedan üretimine devam etmeme kararı alındığını anımsatan Kılıçer,  "Ancak Türkiye’deki faaliyetlerimizi sürdürecek ve bu süre zarfında paydaşlarımızla yapıcı diyalog içinde olmaya devam edeceğiz. Honda Motor Başkanı Takahiro Hachigo’nun, 19 Şubat'ta Tokyo’da yaptığı basın toplantısında da ifade ettiği gibi Honda, Türkiye’deki faaliyetlerine devam etmeyi planlamaktadır." açıklamasını yaptı.

"TÜRKİYE'DE ETKİLEYİCİ SONUÇLAR ELDE ETTİK"

Kılıçer, Honda’nın Civic sedan modeli üretimini durdurma kararının Türkiye’nin ekonomik durumuyla hiçbir ilgisi olmadığını vurgulayarak, Honda'nın, 20 yıldan uzun bir süredir Türkiye'de otomobil ürettiğini ve son birkaç yılda otomobil satışında gayet etkileyici sonuçlar elde etiğini dile getirdi. 

Planlı üretimin 2021 yılı sonlarına kadar süreceğinden bu tarihe kadar çalışanlarla yola devam edeceğini ifade eden Kılıçer, "Honda’nın tüm faaliyetlerinin temelinde yatan 'bireye saygı' felsefesi doğrultusunda aldığımız kararlar ve bu kararların olası etkileri konusunda son derece şeffaf bir yaklaşım sergileyeceğiz." şeklinde sözlerini tamamladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 45
  • H.B.V. 5 yıl önce Şikayet Et
    Benzinli ve Dizel Araçlara Elvada? Eee Amerika ve Arapları Bundan sonra Benzini Mazotu kime satacaklar bakalım? :)
    Cevapla
  • H.B.V. 5 yıl önce Şikayet Et
    Araba Firmaları artık Kendi kendini şarj eden Elektirikli Araçlar üretecek,bu yüzden Bütün Araba firmaları Maliyeti ve masrafı %50 daha az olan bu sisteme dönecek,Benzinli ve dizel ,gazlı Araçların işi bitiyor?.
    Cevapla
  • TESPİT 5 yıl önce Şikayet Et
    Kendi kendini şarj eden arajların çalışma mantığı şarjı bittiğinde benzinli motor devreye girer aracı hareket ettirir ve pilleri doldurur.7 litre benzin yakan araç hibrit araçta 4,5 litre yakmasına sebep olur.fosil yakıtın tamamen hayatımızdan çıkartmak mümkün değil bu durumda
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Problem turbo dizellerde; eskisi gibi düz dizel üretilmeli. Biraz daha verimliliği artırılıp, sesi düşürülürse düz dizeller hem atmosfer için hem de kolay kolay arıza yapmadıkları için iyi olur. Eski Kaliteli Düz Dizeller kötü yakıttan da etkilenmiyordu. Turbo dizel yakıttan etkileniyor. Düz dizelin biraz beygir gücü düşük ama o sorunu da yeni vites sistemleri ile az da olsa kapatabilirsiniz. Çünkü Petrol işlendiğinde belli oranda gaz , benzin, mazot, kalorifer yakıtı ve asfalt çıkıyor. O çıkan mazotu ne yapacaksınız dökecek değilsiniz. Doğru değerlendirmek için en iyi yollardan biri UCUZ Düz Dizel motor yapmak. Fiyat ucuz olursa perfonmans o kadar sorun edilmez.
    Cevapla
  • Gerçek 5 yıl önce Şikayet Et
    Üretilecek yerli otomobilin bence en cazip tarafı dünyanın en sağlam kaportasına sahip olması olabilir...!bu da yerli otomobile olan ilgi yi daha da arttırır...
    Cevapla
  • Kaşif 5 yıl önce Şikayet Et
    nasıl ki bu millet yerli deterjan borona sahip çıktıysa milli arabaya da sahip çıkar. yeterki kaliteli olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle