Erdoğan için yaptılar ama CHP için yapmadılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İş Bankasındaki CHP hisselerinin hazineye devri konusundaki açıklamalarının ardından gündeme gelen “Atatürk’ün mirası olduğu için anayasaya aykırı” tartışmalarına hukukçular son noktayı koydu.

GİRİŞ 14.02.2019 09:44 GÜNCELLEME 14.02.2019 10:09
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Özgür Gündüz/Haber7.com

Vasiyetlerin daha sonradan hukuka aykırı hâle gelebileceğini söyleyen Avukat Cüneyt Toraman, Siyasi Partiler Kanunu’nda “partiler ticaret yapamaz” hükmünün açık olduğunu vurgulayarak, Yargıtay Başsavcılığını göreve çağırdı.

 

 

PARTİNİN KAPATILMASINA KADAR GİDEBİLİR

Konuya ilişkin Haber7.com’a konuşan Avukat Cüneyt Toraman, siyasi partiler arasındaki haksız rekabet önlenmesi ve eşit şartlarda yarışabilmelerinin önemine dikkat çekerek, Türkiye’deki 30 siyasi partinin siyasi partilerin anayasası olan ‘Siyasi Partiler Kanunu’nu dikkate alması gerektiğini söyledi. Toraman, “Bu kanunda siyasi partilere ticaret yasağı getirilmiş, ‘Ticaret yapmayın’ deniyor. Eğer ticaret yapacaksanız şirket kurun. Kısacası ‘Ticaret ayrı siyaset ayrı’ deniyor. Kırmızı bir çizgi konulmuş bu konuda. Siyasi Partiler Kanunu’nda herhangi bir partinin ticaret yapması durumunda bunun yaptırımları da var. Bu malların Hazine’ye aktarılmasından tutunda partinin kapatılmasına, ilgili kişilerin cezalandırılmasına kadar gidiyor” dedi.

 

 

CHP’Lİ OLMAK BU İŞİ YAPABİLMEK İÇİN YETERLİ Mİ?

İş Bankası Yönetim Kurulu’nun 11 üyesi bulunduğunu ve bunların 4’nün CHP’den olduğunu hatırlatan Toraman, “Bu kişiler 3 yıllığına seçiliyor. Hangi işi yaparsanız yapın,  başına işten anlayan birilerini getirirsiniz. Yani CHP’li olmak banka yönetebileceği anlamına gelmiyor. Bankacılık çok teknik zor bir meslektir. Sonuçta insanlara para veriliyor, para kullandırılıyor. Bir oyun bile çok büyük önemi var. CHP’nin yönetim kurulunda yüzde 40 gibi bir ağırlığı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

30 YILDIR TARTIŞILIYOR, ARTIK SON BULMALI

CHP yönetiminin ‘İş Bankası’ndan kar payı almıyoruz’ açıklamalarını hatırlatan Toraman, “Kar payı alıp almamak önemli değil. Yaklaşım 350 milyar TL yani Türkiye bütçesinin neredeyse yarısı kadar paraya hükmeden bir yapıdan söz ediyoruz. Bir marketten veya başka bir şirketten bahsetmiyoruz. Kaldı ki Siyasi Partiler Kanunu bakkal açmayı bile yasaklıyor. Burada partiler arası eşitlik ilkesinin çok ağır bir ihlali söz konusu. Yani Siyasi Partiler Kanunu açık açık çiğneniyor. Söz konusu kanun ticaret yasağını getirirken bu yönetim kurulunu da kapsamı içine alır. Yönetim kurulu istediği kişiye kredi kullandırabiliyor, istemediğine kullandırmıyor sonuçta. Öte yandan bir pazarlık da söz konusu olabilir. CHP’li 4 üye iki kişiyi daha ikna etmeleri durumunda istedikleri kararı alabilirler. Bu kadar önemli ve hayati bir konudan bahsediyoruz. Ben 30 yıldır bu tartışmanın içerisindeyim. Bunun çözülmesi gerekiyor artık. Dönem dönem gündeme geliyor sonra tekrar rafa kalkıyor. Artık buna bir son vermeliyiz” şeklinde konuştu.

PARAYI NASIL KULLANIRIZ ARAYIŞI İÇİNDEYDİLER

CHP’nin ‘İş Bankası’ndan para almıyoruz’ açıklamasının da doğru olmadığını belirten Avukat Cüneyt Toraman, “İş Bankası zaman zaman sermaye artırımına gidiyor. Bu durumlarda CHP’nin kasasından bir kuruş çıkıyor çıkmıyor. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun kar paylarını sermaye artırımında kullanıyorlar. CHP’nin hissesi hiç düşmüyor. Normalde CHP’nin kendi kasasından bu sermaye artırımları için ödeme yapmalı ancak yapmıyorlar. Ama para alıyorlar. Geçmişte bunun için, ‘Vakıf kuralım, öğrencilere burs verelim’ gibi söylemleri vardı. Hiç para almayanlar böyle bir düşünce içinde olabilir mi? Bu parayı nasıl kullanabiliriz diye arayış içine girmişlerdi” ifadelerini kullandı.

CHP’NİN ALEYHİNE BİR KARAR ÇIKAMAZDI ZATEN

1980 darbesiyle CHP’de dahil bütün siyasi partilerin kapatıldığını ve bu dönemde CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerinin Hazine’ye devredildiğini hatırlatan Toraman, “CHP, 9 Eylül 1992'de yeniden kurulduktan sonra dava açarak Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olmasına rağmen bu hisseleri geri aldı. CHP her dönemde ana muhalefet partisi olarak anılıyordu ama aslında ana muhalefet falan değildi, hep iktidardaydı. Bu devletin yasama, yürütme ve yargısında en etkili aktörlerden birisiydi. HSYK bunların kontrolündeydi. Her fırsatta AYM’ye koşup istedikleri kararı verdiriyorlardı. Bu derin yapının tam merkezinde de ABD vardı. ABD ile çok derin bir işbirliği var. Hakimler, savcılar ve mahkemeler hepsi bunların güdümündeydi. Böyle bir yapının karşısında hangi hakim hangi savcı durabilirdi. Savcı Sacit Kayasu, 12 Eylül darbecileri ile ilgili hazırladığı iddianame nedeniyle özlük haklarını tamamen kaldırarak meslekten ihraç edildimişti. Böyle bir yargıdan CHP’nin aleyhine bir karar çıkması beklenemezdi” şeklinde konuştu.

VASİYET, VAHİY DEĞİLDİR

Biz Atatürk’ün vasiyetini yerine getiriyoruz’ sözlerine dikkat çeken Toraman, “Vasiyet, vahiy değildir. Mustafa Kemal Atatürk 1936 yılında ‘Ben TBMM’nin yüzde 50’sini daimi olmak kaydıyla şu isimleri atıyorum’ gibi bir vasiyette bulunsaydı ne olacaktı? Bundan 10 yıl sonra çok partili döneme geçildi. Bu dönemde TBMM’nin yüzde 50’si CHP’lilerden ya da Atatürk’ün vasiyet ettiği kişilerden mi oluşacaktı? O zaman seçime de gerek yok. Örneğin, 5 kız ve 5 erkek çocuğu bulunan bir baba bir vasiyette bulunsa ve mirasını sadece erkek çocuklarına bıraksa. Bunu mahkemeler kabul etmiyor. Atatürk’ün vasiyet ettiği dönem buna uygunda ama şuanda değil” dedi.

YARGITAY BAŞSAVCILIĞINA ÇAĞRI

AYM bu konuda önüne dosya gelmeden herhangi bir işlem yapmaz. Bu konuda Yargıtay Başsavcılığı devreye girmeli” diyen Avukat Toraman,  “Siyasi Partiler Kanunu süs bitkisi değil. Bu kanundaki kuralların çoğu evrensel kurallardır. Ticaret yasağı, bağış yasağı var. Kanuna göre hiçbir siyasi parti hiçbir devletten yardım alamaz. Bir siyasi parti uluslararası kuruluşlardan da yardım alamaz. Devletler dolaylı yardım yapmak için uluslararası kuruluşlar kurabilir. Bunlar kanalıyla yardım yapabilirler. Kanuna göre bu da yasaktır. Türk vatandaşı olmayan gerçekte tüzel kişilerden de yardım alması yasaktır. 2 bin TL’nin üzerinde yardım alamayacağı da belirtilmiş. Kanun kısaca ‘Esir olmayın, parayı verenin düdüğünü çalmayın’ diyor” ifadelerini kullandı. Yargıtay Başsavcılığı, konuyla ilgili harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Toraman, “Aslında İş Bankası’nın sitesine girmesi bile yeterli. Daha sonra AYM’ye başvurarak, ‘CHP, Siyasi Partiler Kanunu’nun maddelerine aykırı hareket ediyor’ demeli. Bunun üzerine AYM CHP’ye uyarıda bulunarak aykırılığın giderilmesini istemeli. Eğer aykırılık giderilmezse yani hisseler Hazine’ye devredilmezse, Siyasi Partiler Kanunu’n 76. maddesine göre bu hisselere el konularak Hazine’ye irat kaydedilmeli” dedi.

ERDOĞAN İÇİN YAPMIŞTI CHP İÇİN YAPMIYOR

Ak Parti’nin kurulmasının ardından 2002’de Anayasa Mahkemesi, Erdoğan’ın TCK’nın 312. maddesinden mahkum olduğu gerekçesiyle “milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmadığını” belirterek parti kurucusu olamayacağını hükme bağlamıştı. YSK da Anayasa’nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesinde yer alan “ideolojik ve anarşik eylemlere katılma” hükmünü gerekçe göstererek Erdoğan’ın adaylığını kabul etmedi” bilgisini paylaşan Toraman, “Bu işlerle uğraşan AYM, hayati derecede önemli bir konuda harekete geçmiyor” şeklinde konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 34
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Vasiyet vahiy degildir nokta
    Cevapla
  • yaşa 5 yıl önce Şikayet Et
    ya da tüm partilere ticaret yapma hakkı verilsin birine imtiyaz cumhuriyet fikrine aykırı bu parti saltanatı kendinde istiyor hep ne anladık o zaman biz.
    Cevapla
  • Osman Güleç 5 yıl önce Şikayet Et
    Eliniz değmişken, Siyasi Partiler Kanununu da değiştirseniz... dikkat ettiyseniz, parti içi seçimle işbaşından alınan hiçbir liderimiz olmadı bugüne kadar. Kim hangi partinin liderliğini ele geçirdiyse (seçimle kazandıysa demiyorum) saltanatını kuruyor. Kimse hesap soramıyor. Yok böyle bir dünya
    Cevapla
  • MALİ 5 yıl önce Şikayet Et
    mirastan men olan bile medeni kanun gereği mirastan pay alırken neden olmasın
    Cevapla
  • samimi 5 yıl önce Şikayet Et
    Sol gösterip Sag vurmak buna denir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle