Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Bu süreyi sakın kaçırmayın

İşveren tarafından işten çıkartılan ve işe iade davası açmak isteyen işçilerin yaptıkları bir tarih hatası, dava açma haklarının kaybolmasına neden oluyor. İşçiler, fesih tarihine değil işten ayrılma tarihe göre mahkemeye gittiklerinde büyük şok yaşıyorlar. Peki işe iade davası nasıl ve ne zaman açılmalı... İşte tüm detaylar...

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Bu süreyi sakın kaçırmayın
Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Bu süreyi sakın kaçırmayın
GİRİŞ 13.02.2019 09:46 GÜNCELLEME 13.02.2019 09:51
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Haber7 Ekonomi

 

 

Haber7.com olarak konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz İş Hukuku alanında uzman Avukat Ezgi Esnik Günay işe iade davaları hakkında şu bilgileri verdi:

İşverence işten çıkartılan işçiye şartları varsa ihbar ve kıdem tazminatı ödeneceği bilinmektedir. Bunun yanı sıra, işten haksız sebeplerle çıkartıldığını düşünen işçinin işe iade davası açma hakkı da bulunmaktadır. İşe iade davası açmanın ise bazı şartları bulunmaktadır.

 

 

İŞE İADE DAVASI AÇMANIN ŞARTLARI

İşe iade davası açılabilmesi için işçinin iş güvencesi şartlarından yararlanıyor olması gerekmektedir. İşçinin iş sözleşmesinin işverence keyfi nedenlerle sonlandırılmasının önlenebilmesi amacı ile iş kanunu ile işçinin iş sözleşmesinin haksız ve usulsüz feshine bazı yaptırımlar bağlanmıştır. İşçinin bu yaptırımlardan yararlanabilmesi için ise işyerinde en az 6 aylık kıdemi bulunması ve çalıştığı işyerinde en az 30 işçi çalışıyor olması gerekmektedir. Bu şartları taşıyan işçinin iş akdi iş güvencesi şartları ile İş Kanunu uyarınca korunmaktadır. Yani haksız ve usulsüz olarak işten çıkartılan işçi, işverene karşı işe iade davası açma hakkına sahiptir.

SÜREYİ SAKIN KAÇIRMAYIN

İşe iade davalarının açılması ise kanunen süreye bağlanmıştır. İşten çıkartılan işçi iş sözleşmesinin feshinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş mahkemeleri kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren de iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Kanunen ön görülmüş bu süreler geçirilir ise açılan dava reddedilecektir. Yani işten çıkartılan işçi ne kadar haklı da olsa davası dinlenmeyecektir. Bu sebeple bu sürelere uyulması çok önemlidir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta arabulucuya başvurma süresinin iş söz sözleşmesinin feshinden itibaren başlamasıdır.

Diyelim ki bir işçinin iş yerinde beş yıllık kıdemi var ve işveren onu işten çıkartmaya karar verdi.

İŞÇİLER SÜREYİ KAÇIRIYOR

İş sözleşmesini feshetmek isteyen işveren, işçisine ihbar süresini kullandıracak ise beş yıllık kıdeminden dolayı sekiz hafta önceden iş sözleşmesinin feshedildiğine dair fesihnamesini tebliğ ederek ihbar süresini başlatmalıdır. Burada işçi, sekiz hafta sonra işyerinden ayrılacak ise de işe iade için arabulucuya başvurma süresi fesihnameyi tebliğ aldığı tarihten başlayacaktır. Bu noktada işçilerin ne yazık ki yanılgıya düştüğü olmakta ve işyerinden fiili olarak ayrıldıkları tarihten itibaren arabulucuya başvurma süresinin başladığını düşünmekte ve dava açma süresini kaçırmaktadırlar.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • Can 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu memleketde yıpranan izni bile olmayan birileri varsa oda özelde çalışanlardır
    Cevapla
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu işe devlet el atmalı. İşçi hakları devlette olmalı. İşveren işçiye tüm maaşını tam vermeli ve işçi kendi vergi ve sgk sını kendi devlete yatırmalı. Devlet işçiden vergi ve Sgk yı alamayacağını düşünüp tüm yükü işverene yüklüyor. Sonra işçi işveren birbirine giriyor.
    Cevapla
  • EMRE 5 yıl önce Şikayet Et
    İş kanununda düzenleme gerekiyor basınıza gelince anlıyorsunuz. İşveren ihbar sürenizi kullanmadan işten çıkarıyor, sonra 40 gun dava süresince paranızı yatırmıyor, dava acıp acmadığınıza bakıyor, acıyorsanız yatırmıyor, uşlasmada iadeyı kabul etmiyor ama dava sonunda iadeyi kabul etme hakkı yine işverende. Calışan hakları için kanunlarda düzenleme gerekiyor. Birde işten çıkarılmışsınız paranızı işveren bekletiyor niye gecinmeniz yanında dava acma masrafları için paranız olmasın diye...bürutunuz düşüke ayrı sıkıntı, uzun suren dava sonunda işinizi bulmuş çalışıyorken iadey kabul edince
    Cevapla
  • İşçi 5 yıl önce Şikayet Et
    O zaman bir düzenleme yapılmalı ve çalışanların hak kaybına uğramaları engellenmeli. Bu süreler çok sıra dışı bir şekilde işverenden yana yapılmış düzenlemeler. Kurumsal firmalarda bile keyfi çıkarmalar, usulsüz iş teklifleri, köle gibi görüp hareket etmeler mevcut
    Cevapla
  • ali yeşil 5 yıl önce Şikayet Et
    kardeşlim bende işciyim bir yerde ama işverenler potansiyel suçlu gibiler.suiistimale açık olan bir sürü davada işci , zorla işverencen alacağını kanunlar dairesinde alıyor.bu işin orta yolu olmalı , haklı işverenlerin çoğu zulüm görüyor , acıyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle