Bakan Pakdemirli: Aracı sayısı azaltılacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gıda fiyatlarındaki artışa yönelik önümüzdeki haftadan itibaren gerekli aksiyonun alınacağını ve aracı sayısının azaltılacağını söyledi.

Bakan Pakdemirli: Aracı sayısı azaltılacak
Bakan Pakdemirli: Aracı sayısı azaltılacak
GİRİŞ 07.02.2019 09:36 GÜNCELLEME 07.02.2019 10:52
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli TRT Haber'de açıklamada bulundu.

 

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Üreticiden sofraya kadar gıda üretimine bakınca sürecin içinde hakkaniyetsiz kazananlar da olabilir ama esas olarak süreçte fazla bir zincir var. Çok sayıda insan yer alıyor. Biraz daha birbirine yaklaştırmamız gerekiyor. Tanzim satışla ilgili aksiyon almamız söz konusu olabilir. Tüm gıda ürünlerinin olduğu yerler olabilir bunları büyükşehirlerde açabiliriz. Bunu belediyeler ile çalışmaya başladık.

Gıda fiyatlarındaki artışa yönelik önümüzdeki haftadan itibaren gerekli aksiyon alınacak ve aracı sayısı azaltılacak. Vatandaşın daha ucuz yemesini önümüzdeki haftalardan itibaren sağlayacağız.

Mesela domates Antalya'da üretici fiyatı 3.10 TL, İstanbul'da markete ulaşana kadar fiyatı 8.45 TL'ye ulaşıyor. Bu zincirde israflar kayıplar çok sayıda komisyoncu aracı var. Bu zincirin daraltılması gerekiyor.

HAL YASASI DEVREYE GİRİYOR

Hal Yasası'na ilişkin Ticaret Bakanlığı çalışma yaptı. Biz de görüşlerimizi iletiyoruz. Tahmin ediyorum Hal Yasası önümüzdeki aylarda devreye girecek. Bunun yanına perakende yasası da önemli.

Bugün itibarıyla hallere uğramayan zincir mağaza sayısı aşağı yukarı yüzde 50-60. Yani ticaretin yarısı hallere uğramadan üretici ile çalışıyor. Bu nedenle perakende yasasına ilişkin değişiklik için de Ticaret Bakanlığı da çalışıyor.

SERALARIN MODERNİZASYONU

Çok hızlı bir şekilde bu planı devreye sokacağız.

YORUMLAR 4
  • emekli 5 yıl önce Şikayet Et
    antalyadan istanbula 3 nakliye 2 komisyoncu bir pazarcı varsa fiyat düşmez.
    Cevapla
  • Sivaslı ismail 5 yıl önce Şikayet Et
    Bence bu işi tarım kredi kooperatifleri yapsın sebze meyve hatta süper market konseptinde
    Cevapla
  • Erdal aydın 5 yıl önce Şikayet Et
    Üretimi büyük şehirlerin etrafına yayın bu sayade nakliye maliyetleri az olur üretim planı yapmak lazım ne kadar ürün nereye ekilmeli riskler de göze alınmalı
    Cevapla
  • zam mağduru 5 yıl önce Şikayet Et
    neden gelecek hafta.. neden bu gün değil..
    Cevapla