Bankalar zamla yetinmedi bir faiz eklediler

Danıştay'ın hesap işletim ücretlerini iptal etmesiyle birlikte faaliyet dışı kazançtan mahrum kalan bankacılık sektörü yeni yeni yöntemler geliştirmeye başladı. Daha önce elektrik, su, doğal gaz ve telefon otomatik ödemelerde herhangi bir bedel almayan bankalar şimdi bu işlemlerden komisyon ücreti almaya başladı. Bankalar bununla da yetinmeyip hem komisyon ücretlerini artırdı hem de bu ücretlere faiz de ekledi.

Bankalar zamla yetinmedi bir faiz eklediler
Bankalar zamla yetinmedi bir faiz eklediler
GİRİŞ 04.02.2019 14:12 GÜNCELLEME 04.02.2019 14:13
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Ağaoğlu, bir program kapsamında geldiği Bursa'da yaptığı açıklamada, bankaların bazı ücret kalemlerinde haksız gelir elde etmek için yeni uygulamalar geliştirdiğini ileri sürdü.

 

DANIŞTAY İPTAL ETTİ, YENİ YÖNTEM BULDULAR

Tüketicilere bu konuda dikkatli olmalarını tavsiye eden Ağaoğlu, "3 Ekim 2014'te Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) yayımladığı yönetmeliğe göre finansal tüketicilere yansıtabilecekleri ücretler 20 kalemle sınırlandırılmıştı. Bizim açtığımız dava neticesinde Danıştay, hesap işletim ücretini iptal edince bankacılık sektörü ciddi bir faaliyet dışı kazançtan mahrum kaldı ve yeni yeni yöntemler geliştirmeye başladı." diye konuştu.

Geçmişte bankaların kredi kartıyla yapılan elektrik, su, doğal gaz ve telefon otomatik ödemelerde herhangi bir bedel almadığını dile getiren Ağaoğlu, şimdilerde komisyon tahsil etmeye başladıklarını savundu.

 

HEM ÜCRETLERİ YÜKSELTTİLER HEM FAİZ EKLEDİLER

Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1 lira, 1,5 lira gibi başlayan bu düşük komisyonlara tüketiciler tepki gösterdiğinde onu siliyorlardı ancak geçen zamanla birlikte insanlar alıştı, 'küçük bir ücret' diye tepki vermez oldular. Bu ücretler yükseltilmekle kalınmadı bir de faiz eklendi. Yani siz ayın 10'undaki elektrik faturanızı kredi kartınızdan ödettirdiyseniz ve ekstrenizin son ödeme tarihi ya da kesim tarihi ayın 25'i ise bu döneme kadar faiz yürütüyorlar."

KOMİSYON ÜCRETİ KANUNA AYKIRI

Aydın Ağaoğlu, kredi kartlarıyla yapılan otomatik talimatlı ödemelerde komisyon alınmasının, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu"nun 17. maddesine aykırı olduğunu vurguladı.

Alınan ücretler küçük olsa da bazı bankaların zamanla bunları yükselttiği iddiasında bulunan Ağaoğlu, "Şimdi 3 ayda bir Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) belirlediği kredi kartlarına uygulanabilecek faiz oranlarının azamisini bu tür otomatik ödeme ücretleriyle ilgili tüketicilere yansıtıyorlar. Tüketici 100 liralık fatura ödüyor, ödeme tarihi ile hesap kesim tarihi arasındaki gün sayısına göre aylık faiz hesaplanarak ekstresine yansıtılıyor. Tüketiciler ekstrelerini kontrol etsinler." diye konuştu.

30 GÜN ÖNCEDEN BİLDİRİLMESİ GEREKLİ

Ağaoğlu, mevzuata göre bankaların, faiz oranlarında değişiklik yapmaları halinde veya tüketiciye kullandırdığı kredi, kredi kartı şartlarında tüketici aleyhine bir değişiklik söz konusu olduğunda, bunu en az 30 gün önceden bildirmesi gerektiğini vurguladı.

EK KAZANÇ KAPISI HALİNE GETİRDİLER

Tüketicileri uyaran Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Tüketiciler otomatik fatura ödemelerinde dikkatli olsunlar. Cep telefonu, su faturası, elektrik, doğal gaz gibi ödemelerde hiç beklemedikleri ücretlerle karşı karşıya kalabilirler. Ekstrelerini mutlaka kontrol etsinler. Kredi kartından otomatik ödeme talimatı verdikleri faturaların ödenmesi tüketiciye kolaylık getirirken, bankalar bunu ek bir kazanç kapısı haline çevirdi. Tüketicinin haberi olmadan faiz ve komisyon ücreti yansıtılabiliyor. Oysa ilgili kanunun 17'nci maddesi kredi kartıyla ödemelerde herhangi bir ek ücret istenmesini yasaklamıştır. Bu nedenle tüketiciler böyle bir ücret yansıdığını görürlerse bankalarına itirazlarda bulunsunlar. Bu ücretlerin iptali için tüketici hakem heyetlerine hiçbir ücret ödemeden başvurabilirler."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 73
  • Kerim 5 yıl önce Şikayet Et
    Devletin teşvik ettiği kredi kartı yapılandırması için Ziraat Banka gittim. altı üstü 13.500 TL kredi çektim. Eklenen faizi söylemeye gerek yok. Yaptıkları ekstra kesintiler 300 TL. Kredi kartını kapatmak için gittim kendileri zorla kredi kartı verdi, iptal de edemiyorum. Otomatik ödeme talimatı verdirdiler, onu da iptal edemiyorum. Eşya paketi adı altında 80 TL kesmişler bu ne diyorum sigorta diyorlar oysa ki sigorta ücreti ayrıca kesildi. Devlet bankası bunu yapıyorsa özeller ne yapma ki. Saygılar.
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Yuh be! TEK KELİMEYLE YUH.Hakkımız Helal Olmasın Böylelerine
    Cevapla
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    burdan bütün emeklilere sesleniyorum,aylığınızı POSTANE ye aktarın,bankaların kölesi olmayın. postane bankadan daha iyi.bankaların burnu sürtsün biraz. böyle yaparsanız bakın nasıl yola geliyorlar. promosyonu 2-3 misline çıkarıp,emekliye özek kredi seçenekleri yapmazlarsa ne olayım.
    Cevapla
  • kayserili 5 yıl önce Şikayet Et
    bankaların kolaylıklardan faydalanın kredi çekmeyin para yatırma yapın hesaptan otomatik fatura ödeyin bir de hesabınız calışan hesap olsun faturalar bedavaya gelsin.
    Cevapla
  • Kasım 5 yıl önce Şikayet Et
    Elektrik faturanızı kredi kartınızla niçin ödüyorsunuz ki. Hesabınızdan otomatik talimatla ödeyince komisyon ücreti kesilmiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle