Kim takar Rum'u! Barbaros Akdeniz 9. Parselde

Sismik araştırma gemisi “Barbaros Hayreddin Paşa”, gaz aramak için Kıbrıs’ın güneyine indi. Doğu Akdeniz’deki bu bölge Rumların tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgedeki 9 numaralı parseli de kapsıyor. Mayıs ayı sonuna kadar bölgede kalacak Barbaros, KKTC adına Türkiye Petrolleri’nin aldığı ruhsatla faaliyet yürütüyor.

Kim takar Rum'u! Barbaros Akdeniz 9. Parselde
Kim takar Rum'u! Barbaros Akdeniz 9. Parselde
GİRİŞ 02.02.2019 08:45 GÜNCELLEME 02.02.2019 08:45
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Barbaros Hayreddin Paşa gemisi, Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetleri kapsamında Kıbrıs güneyine indi. Bir süredir ada batısında doğalgaz-petrol kaynaklarını tarayan Barbaros, şimdi Güney Kıbrıs’ın hak iddia ettiği sözde parseller üzerinde Yunan tacizlerine rağmen görev yapıyor. KKTC adına Türkiye Petrolleri’nin aldığı ruhsat sahasında faaliyet yürütecek Barbaros Hayreddin, mayıs ayı sonuna kadar bölgede kalacak. Gemimizin kaynak taraması için bulunduğu alan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) tek taraflı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgedeki (MEB) 9 numaralı parseli kapsıyor. GKRY’nin İtalyan ENİ ile Güney Koreli KOGAS firmalarına ihale ettiği 9. parselin büyük bölümünü tarayan Barbaros, buranın ardından 1 No’lu parselin bir kısmı ile 8 ve 12 No’lu parseller üzerinde de araştırma yapacak. Ocak ayı sonunda sismik veri toplama faaliyetlerine başlayan Barbaros Hayreddin Paşa’yı araştırma sahasında 2 adet fırkateyn ile 2 adet korvet koruyor.

O PARSELLER ÜZERİNDEYİZ

GKRY’nin Kuzey Kıbrıs’ı yok sayan tutumu üzerine Türkiye, ardı ardına ‘Navtex’ duyurularıyla Akdeniz’de çok geniş bir bölgeyi eğitim alanı ilan etti. Kıbrıs adası güneyinde 4, 5, 6, 7 ve 1 numaralı parselleri içine alan saha, NATO-Türkiye Deniz Eğitim Sahası olarak belirlenerek uluslararası hukuk uyarınca ‘Navtex’ ilanına çıkıldı. Türk Donanması, bu ay içerisinde milli atışlı eğitimlerin yanı sıra NATO Daimi Deniz Görev Grubu bünyesinde Akdeniz’de faaliyet yürüten ülke donanmalarıyla da ortak deniz eğitimleri icra edecek. Akdeniz Kalkanı Harekâtı kapsamında Barbaros Hayreddin gemisine refakat eden TCG Barbaros ve TCG Bafra fırkateynleri, bölgede savaş gemileri bulunan Amerika, İngiltere, Fransa, Hollanda ve İtalya ile birlikte ortak tatbikatlar icra edecek. Bu faaliyetlerin GKRY’nin ENİ ve TOTAL şirketlerine sözde ruhsat verdiği parseller üzerinde yapılacak olması dikkat çekiyor.

BU AY SULAR ISINACAK

Bunun yanında yine bu ay içerisinde Kıbrıs batısında Fransa ile bir eğitim faaliyeti icra edecek Türk Donanması, Kıbrıs güneyindeki sözde 8 No’lu parselde de ‘atışlı eğitimler’ yapacak. Rum Yönetimi’nin İtalyan Eni şirketine ihale ettiği sözde ruhsat sahası, ‘Türkiye deniz eğitim ve atış sahası’ olarak ilan edildi. Güney Kıbrıs’ın gasp girişimine sahne olan parseller yine, 27 Şubat’ta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük deniz tatbikatına sahne olacak. Mavi Vatan-2019 Tatbikatı, Akdeniz’le birlikte Ege, Marmara ve Karadeniz’de bütün donanma unsurlarının katılımı, hava-kara birliklerinin de yoğun desteğiyle dünyaya gövde gösterisi olacak. Söz konusu harp oyunlarının, denizlerde Türkiye’yi çevrelemeye çalışan Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır, İsrail eksenine de güçlü bir uyarı niteliği taşıması bekleniyor.

Yeni Şafak

YORUMLAR 9
  • İstanbullu 5 yıl önce Şikayet Et
    T.C. Derin sondaj teknolojisi kullanarak Akdeniz de, Karadeniz de ve Kara sahalarımızda petrol ve doğalgazımızı mutlaka bulmalıyız, çünkü her yıl 60 milyar dolar olan enerji açığımızın bir kısmını karşılamalıyız. Devletimiz enerji konusunda milli seferberlik ilan ederek 80 milyon katkıda bulunup araştırma ve sondaj gemilerimizin, araçlarımızın sayısını 2'lerden,10'lere, 20'lere çıkartmalıyız, enerjimizi mutlaka bulmalıyız ki her yıl dış ülkelere verdiğimiz 60 milyar doların büyük bir kısmı kendi ekonomimiz içinde kalarak,hem cari açığımızı düşürüp, ekonomimiz çok rahatlayacak,hem de insanlarımız refah ve ülkemiz zenginlik için de olacaktır...
    Cevapla
  • Kalem 5 yıl önce Şikayet Et
    40 sene önce kim oldugunu dünyaya gösteren TÜRKİYEM. Unutanlar için tekrar yine sahaya inme vakti.
    Cevapla
  • FB12 5 yıl önce Şikayet Et
    Rum haddini bilecek o gaz bizim hakkımız
    Cevapla
  • hemmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Tarama, gaz çıkarmaya dönüşmediği sürece bir anlamı yok.
    Cevapla
  • Sadece Vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    Yılanlarla dans etmek buna denir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle