Yerli akıllı saat dünya pazarında
Özgün ürün tasarlama ve bütün dünyaya yayma isteği ile yola çıkan girişimciler Mustafa Tülü ve Enes Çaldır’ın geliştirdikleri yerli akıllı saat, şimdi 45 ülkede talep görüyor. İlk bir yılın sonunda 100 bin dolar ciro elde eden iki ortak, iki hafta önce ikinci kitlesel fonlama kampanyalarını da başlattı.

Çalıştıkları işten ayrılarak 'ArgeX' adında bir şirket kuran Mustafa Tülü ve Enes Çaldır adındaki iki Türk girişimci, Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdikleri akıllı saat projesiyle dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor. 'watchX' adlı ürünü gelişmiş programı sayesinde kişi aynı zamanda kendisi istediği gibi tasarlayabiliyor. Makine mühendisi olan Enes Çaldır, ortağı Mustafa Tülü’yle özgün ürün tasarlama ve bütün dünyaya yayma isteği ile yola çıktıklarını belirtti. Çaldır, watchX’in bir prototipini geliştirerek, projeyi kitlesel fonlama metodu ile dünya çapında müşterilerin beğenisine sunduklarını aktardı.
HEM YAZILIM HEM DE DONANIM
Enes Çaldır, çalışmalarını şu şekilde özetledi: “Ürünümüz kutudan parçalar halinde çıkan bir akıllı saat. Öğrenci ve gençler bu akıllı saatin parçalarını kendileri birleştiriyorlar ve daha sonra içinde çalışan kodları da kendileri oluşturuyorlar. Bu sayede yeni nesiller elektronik cihazların hem donanımına hem de yazılımına aşina hale geliyor.”
YENİ NESİL KODLAMA
watchX’i tasarlarken olabildiğince kolay kodlanabilmesine özen gösterdiklerini ifade eden Çaldır, “Ürün ‘scratch’ adı verilen yeni nesil bir kodlama dilini destekliyor. Kullanıcının yapması gereken sadece watchX’i USB ile bilgisayarına bağlamak, scratch programından istediği kod bloklarını sürükleyip bırakarak basit veya karmaşık bir program yapısı oluşturmak ve bu kodu watchX’e göndermek” ifadelerini kullandı. Çaldır, bu sayede 9 yaş ve üzeri kullanıcıların, watchX’in üzerindeki Bluetooth, OLED ekran, açı ölçer, termometre, pusula ve benzeri pek çok sistemi rahatlıkla kullanabildiğini belirtti.
45 FARKLI ÜLKEDE KULLANILIYOR
Saatlerinin 89 dolarlık sabit fiyat etiketiyle 45 ülkede satıldığını ve 2 binden fazla kullanıcıya ulaştığını ifade eden Çaldır, şunları söyledi: “Müşterilerimiz kodlamaya meraklı kişiler ve kodlama eğitimi veren kurum ve kuruluşlar. ABD’den Stem Revolution adlı kuruluş, yaz kampı kodlama eğitiminde ürünümüzü kullandı ve en çok ilgiyi watchX gördü.”
İLK YILDA 100 BİN DOLAR CİRO
Başta Japonya olmak üzere ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerden ilgi gördüklerini aktaran Çaldır, “Şu an da Japonya, Çin ve Türkiye’de resmi distribütörlerimiz bulunuyor. Başka ülkelerden ilgilenen kuruluşlarla da temaslarımız devam ediyor. Kuruluşumuzun ilk yılında 100 bin doların üstünde ciro elde ettik ve satışlarımız devam ediyor” dedi.
HAYAL GÜCÜNÜ GELİŞTİRİYOR
Ürünün genç ve çocuklara kodlamayı öğretme güdüsüyle piyasaya çıkmış bir çalışma olduğunu aktaran Enes Çaldır, “watchX ile bir öğrencinin ihtiyaç duyabileceği bütün elektronik donanımları tek bir devre kartı üzerine toplayarak giyilebilir bir form olan kol saati formuna soktuk. Bu sayede geliştirilen projeler kolaylıkla günlük hayata entegre ediliyor. Bu da öğrencilerin hayal gücünü geliştiriyor” diye konuştu.
EŞİT ŞARTLARDA EĞİTİM İMKANI
İki hafta önce ikinci kitlesel fonlama kampanyalarını başlattıkları bilgisini aktaran Çaldır, “Bu kampanya dahilinde watchX’i geliştirerek aksesuarları ile bir ürün ailesine dönüştürmek istiyoruz. Geniş vadede ise watchX’in bir kodlama eğitim platformu olmasını istiyoruz” dedi. Çaldır ayrıca, İTÜ Çekirdek Big Bang Start-up Challenge yarışmasından ödül alan ürünlerinin, TÜBİTAK ve Lonca Girişimcilik Merkezi tarafından desteklendiğini belirtti.