3600 ek gösterge yasası ne zaman yürürlüğe girecek? Kimler yararlanacak?

Milyonlarca memurun gözü kulağı 3600 ek gösterge yasasının ne zaman çıkacağında. Yüz binlerce polis, hemşire ve din görevlileri bu yasadan yararlanmayı bekliyor. Peki, 3600 ek gösterge yasası ne zaman yürürlüğe girecek? Bu yasadan kimler yararlanacak?

3600 ek gösterge yasası ne zaman yürürlüğe girecek? Kimler yararlanacak?
3600 ek gösterge yasası ne zaman yürürlüğe girecek? Kimler yararlanacak?
GİRİŞ 08.01.2019 17:23 GÜNCELLEME 08.01.2019 17:23
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir’de katıldığı aday tanıtım programında gündeme gelen 3600 ek gösterge yasası gündeme geldi. Buna göre 3600 ek gösterge düzenlemesini bekleyen binlerce öğretmen, emekli dilekçesini beklemeye aldı. Meclis'e sunulacak teklifte ek göstergenin statü mü, eğitim durumunun mu dikkate alınacağı konusunda formül aranıyor. Statüye göre belirlenirse eğitim durumu dikkate alınmadan lise mezunu polis, hemşire, din görevlileri 3600 ek göstergeden yararlanacak. Eğitime bakılırsa ek göstergeden sadece 4 yıllık üniversite, yüksek lisans mezunları yararlanabilecek. Peki 3600 ek gösterge yasası ne zaman yürürlüğe girecek? Detaylar haber7.com’da...

 

KİMLER EK GÖSTERGEDEN YARARLANABİLECEK?

3600 ek gösterge hususunda Çalışma Bakanlığı tarafından bir çalışma yürütülüyor. Hazırlanan taslakta daha önce ifade edilen polis, hemşire, din görevlisi memurların yanında kamuda idareci olarak çalışanlar da yer aldı. Bu taslağa göre şube müdürleri, daire başkanları, il müdürleri, bölge müdürleri, üniversite genel sekreterleri, üniversite genel sekreter yardımcıları da ek gösterge artışından yararlanacak. Taslak metne giren idarecilere belediyeler ve bağlı şirketlerdeki yöneticiler de girdi. Buna göre belediyelerde ve bağlı şirketlerde görev yapan daire başkanlarının da ek gösterge artışından faydalanması planlanıyor. Ek gösterge artışı gerçekleştiği zaman bu memurların kendileriyle birlikte emeklileri de yararlanacak. Böylece uygulama mevcut emekliler için de geçerli olacak.

 

ERDOĞAN TARİHİ AÇIKLADI!

24 Haziran seçimlerinde hükümetin vaadi olan polis, öğretmen, din görevlilerine 3600 ek göstergede adım atılıyor. Merakla beklenen 3600 ek gösterge ile ilgili son açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı "İkinci 100 Günlük Eylem Planı" çerçevesinde, 100 gün içinde ek göstergelerin 3600'e yükseltilmezi söz konusu. Ancak açıklanan plana göre şu an için ek gösterlerin 3600'e çıkması sadece öğretmenleri kapsıyor. Öte yandan ikinci 100 günlük planda eğitimle ilgili önemli kararlarda yer alıyor. Buna göre  temel eğitimden orta öğretime geçişe kriterle güncellenecek. Okullar başta olmak üzere sporun her alanda yaygınlaştırılması için maddi teşvikler sunulacak. Spor kulüplerine ve sporculara 33.600.000 TL destek verilecek ve 1 milyon 735 bin gence ulaşılacak.

FORMÜL ARANIYOR

Lise ve yükseköğretim mezunu astsubaylarda statü esas alınırken, hepsi 3600 ek göstergeden yararlanabiliyor. Eğitim durumuna bakılmaması durumunda tüm hemşire polis, din görevlileri de düzenlemeden yararlanabilecek. Ancak eğitim durumuna bakılırsa 3600 göstergeden üniversitelerin 4 yıllık lisans mezunları yararlanabilecek. Hükümet başta genel idare hizmetleri sınıfı olmak üzere lise mezunlarının kapsam dışı kalmaması için formül bulmaya çalışıyor.

EMEKLİ OLANLAR DA YARARLANSIN!

Bu kapsamdaki memurlarla beraber emekli olanlar ve idarecilerin de yararlanması da öngörülüyor. Birinci dereceden ve 30 yıl çalışıp emekli olan polislerin (fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak) emekli aylıklarında 637 lira, emekli ikramiyelerinde 27 bin 13 lira artış bekleniyor. Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıklarında 569 lira, emekli ikramiyeleri 20 bin 516 lira artış olacak. Söz konusu hesap 25 yıla göre yapıldığında birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan polislerin emekli aylıkları 592 lira, emekli ikramiyeleri 22 bin 739 lira yükselecek. Birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 533 lira, emekli ikramiyeleri 17 bin 97 lira yükselecek.

KİM NE KADAR ALACAK?

Memurların maaş hesabında kullanılan ölçütlerden birisi olan ek göstergedeki artış mevcut maaşları artırmakla birlikte asıl etkiyi emeklilik ikramiyesine ve emekli maaşına yapıyor. Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile daha düşük olan bir memurun alacağı zam ya da maaş miktarı aynı olmuyor. Ek göstergelerin 2200'den 3000'e ve 3600'e çıkarılmasıyla birlikte polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin emeklilik ikramiyeleri ve emekli maaşları ciddi oranda artacak.

POLİSLERE 3600 EK GÖSTERGE VERİLECEK Mİ? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'deki aday tanıtım programına katılan Tutku Yalçın isimli vatandaş, "Şu polis ağabeylerinin de 3600'ünü yap artık. Herkese yapıyorsun polis ağabeylerin neden 3600'ünü yapmıyorsun?" dedi. Erdoğan ise "Sen söyledikten sonra tamam ya" karşılığını verdi. Yalçın'ın "100 günlük programında yokmuş ama" demesi salondakileri güldürdü.

ÖĞRETMENLERE 3600 EK GÖSTERGE MÜJDESİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "İkinci 100 Günlük Eylem Planı" çerçevesinde, öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e yükseltilecek. Erdoğan'ın açıkladığı "İkinci 100 Günlük Eylem Planı"nda milli eğitime ilişkin birçok reform ve yenilik yer alıyor. Buna göre; öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e yükseltilecek. Ek ders ücreti karşılığında görevlendirilenlerin ek ders ücretleri yüzde 100 artırılacak.

YARDIMCI HİZMETLER SINIFI

Yeni gösterge sistemi kamuda liyakate göre yükselmenin de önünü açacak. Birçok kurumda müdür, şube müdürü unvanlı kadrolarda görev yapanlar haklarında geçerli olan ek göstergenin düşük olmasından ve hiyerarşiye uygun olmamasından yakınıyor. Müdür ve şube müdürü kadrosunda birinci derece kadro/aylık derecesi ile görev yapan yükseköğrenim mezunu devlet memurları en çok 2200 ek göstergeden yararlanabiliyor.

NE ZAMAN YASALAŞACAK?

3600 ek göstergenin ne zaman yasalaşacağı konusunda bir bilgi yok. Tasarı, Meclise sunulduğunda detayları haber7.com üzerinden takip edebilirsiniz.

YORUMLAR 12
  • Mehmet Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    zabıta sokaklarda her türlü tehlikeli görevler yapmaktadır . Ek gösterge bizimde hakkımız değilmi. Lütfen bu hakkı bizden mahrum etmeyin......
    Cevapla
  • enes0514 5 yıl önce Şikayet Et
    zabıtaya yokmu :-(
    Cevapla
  • hamdi 5 yıl önce Şikayet Et
    vermezler
    Cevapla
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    lisans mezunu polşs emeklisi olarak adil olunmasını ne kadar o kadar ekmek misali eğitimine göre değerlendirisin hakaniyet olsun emeklimiz ve çalışanımız da değerlendirilsin aslında gece görev yapan yıranalara öncellik verilmesi daha doğru olacak madem katan hukuktan bahsedeyoruz buna göre önce eğitim seviyesi yani lisans olan çaılşan ve emeklisine her kesi eşit kefede tarmak etik olmaz sanırım oluursa haksızlık olur
    Cevapla
  • metin 4 yıl önce Şikayet Et
    herkes kendi durumuna göre 3600 istemiş hiç hepimiz diyen yok hep ben. hep ben, bu ne bencilliktir...Yuhhhh
    Cevapla
  • YKC 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu Yasa bu haliyle çıkarsa hiç te adil olmayacak. Öğretmenleri anlarım çünkü fakülte mezunu. Hemşire imam polisin diğer devlet memurlarından ne farkı var. Hele imamları hiç anlamış değilim. Adamların zaten toplasan günlük mesaileri en fazla iki saat. Hemşire ve poliste mesailerinin dışında fazladan çalışırlarsa, nöbet gibi vs. zaten fazlasıyla parasını alıyorlar. Bu yasa bu haliyle ayrımcılıktan başka birşey değil. 3600 ek gösterge ya, ,1/4 ünde olan herkese verilsin yada kimseye verilmesin..
    Cevapla
  • Hasan Dilbaz 5 yıl önce Şikayet Et
    İmamları niye anlamıyorsun.Doğduğunda adını vermek için baban imama koşar.Evlendiğinde imama koşar.Öldüğünde imama koşar.İmamın mesaisi 24 saattir.İmamlardan ne alıp veremediğin var kardeşim.Allah'a emanet ol.
    Cevapla
  • EGM 5 yıl önce Şikayet Et
    POLİS NÖBET FAZLA ÇALIŞMA ALMIYOR LÜTFEN ARAŞTIRIN ÖYLE YAZIN hak NEYSE O
    Cevapla
  • trabzonsporlu 5 yıl önce Şikayet Et
    öğretmen fakülte mezunu doğru ama polisin de yüzde 90 ı fakülte mezunu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle