10 milyar dolarlık bütçesini bir Türk yönetecek

Birleşmiş Milletler`in (BM) yıllık yaklaşık 10 milyar dolarlık genel bütçesini, BM Yönetim ve Bütçe Danışma Komitesi (ACABQ) başkanlığına seçilen Cihan Terzi yönetecek.

10 milyar dolarlık bütçesini bir Türk yönetecek
10 milyar dolarlık bütçesini bir Türk yönetecek
GİRİŞ 28.12.2018 11:59 GÜNCELLEME 28.12.2018 11:59

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 2017 yılında Yönetim ve Bütçe Komitesi'ne üye olarak atanan Cihan Terzi, 1 yıl bu görevde kaldıktan sonra BM'nin yıllık ortalama  10 milyar dolarlık bütçesinin şekillendiği ACABQ başkanlığına seçildi.

1 Ocak 2019'da görevine başlayacak olan Terzi, BM'deki en üst düzey  pozisyonlardan biri olan komite üyeliği ve başkanlığına seçilen ilk Türk oldu.

YAKLAŞIK 10 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇEYİ YÖNETECEK

BM Genel Kurulu'na bağlı olarak çalışan komitenin 16 üyesi bulunuyor. BM'deki tüm bütçe, idari ve mali kararlar, yönetim reformları ve personel  alımları Yönetim ve Bütçe Danışma Komitesi'nden geçiyor.

BM'nin yıllık yaklaşık 10 milyar doları bulan genel bütçesi de  Terzi'nin başkanlığını yapacağı Yönetim ve Bütçe Danışma Komitesi'nde şekilleniyor.

Komite, idarenin bütçe, personel ve yönetim faaliyetlerini etkinlik,  verimlilik ve BM yasa ve prensipleri açısından inceleyip değerlendirerek BM Genel Kurulu'na nihai kararlar için raporlar sunuyor.

BM Genel Kurulu ise komite raporları doğrultusunda bütçe, personel ve  yönetimle ilgili nihai kararları alıyor.

CİHAN TERZİ KİMDİR?

Cihan Terzi, Ankara Üniversitesi'nde ekonomi alanında aldığı lisans  eğitiminden sonra ABD'de University of Illinois Urbana-Champaign'de İş Yönetimi  yüksek lisansı yaptı.

BM'de çeşitli görevlerde bulunan Terzi  2006-2015 yılları arasında BM  örgütlerinin denetimini yapan BM Ortak Denetim Kurulu'na müfettiş olarak atandı ve  ayrıca bu kurulun başkanlığını yaptı.

Terzi, Ocak 2018'den beri ise BM Yönetim ve Bütçe Danışma Komitesi'nin  16 üyesinden biri olarak görev yapıyor.

Terzi, daha önce Maliye Bakanlığı'nda Vergi Baş Müfettişi, Daire  Başkanı ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliğinde Maliye Müşaviri görevlerinde de  bulundu.