Bakan'dan Kılıçdaroğlu'nu çıldırtacak sözler

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu döneminde batma noktasına gelen SGK’daki açık yüzde 0.66’ya kadar indi. Bakan Selçuk “Yapılan hesaplamalara göre sosyal güvenlik sistemi 2071 yılına kadar risk taşımıyor” dedi.

Bakan'dan Kılıçdaroğlu'nu çıldırtacak sözler
Bakan'dan Kılıçdaroğlu'nu çıldırtacak sözler
GİRİŞ 27.12.2018 12:30 GÜNCELLEME 27.12.2018 12:31
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Müdürü olduğu dönemde giderlerinin ancak yarısını karşılayabilen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) artık geleceğe güvenle bakıyor. Kurumun açığının milli gelire oranı yüzde 0.66’ya kadar inerken yapılan hesaplar, sosyal güvenlik sisteminin 2071’e kadar bir risk içermediğini ortaya koydu. SGK’nın dün yapılan olağan genel kurulunda kurumun geldiği noktayı paylaşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “Geldiğimiz nokta itibariyle bugün güçlü ve sürdürülebilir bir sisteme sahibiz” dedi.

 

80 MİLYONA HİZMET

AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminde gerçekleştirilen büyük değişimin gurur verici nitelikte olduğunu ifade eden Selçuk, AK Parti’nin iktidara gelmesiyle sosyal güvenlik sisteminde önemli açılımlara, başarılara imza atıldığını aktardı. Selçuk, “Yapılan bilimsel hesaplamalarla mevcut sosyal güvenlik sisteminin önemli dışsal bir müdahale olmadığı takdirde 2071 yılına kadar aktüeryal anlamda risk taşımadığını söylemek isterim” dedi. 

 

Bakan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyal güvenlik sistemimiz bugün 22.5 milyon aktif sigortalı, 12.5 milyon pasif sigortalı, 34.8 milyon ‘bakmakla yükümlü’, 10.4 milyon ‘diğer sigortalı’ olmak üzere toplam 80.2 milyon kişiyi hizmet kapsamına almaktayız. Sistemin mali bünyesine baktığımızda ise SGK’daki bütçe açığının GSYH’ye oranı yıllar itibarıyla sürekli iyiye doğru gitmekte. 2008’de yüzde 2.6 seviyesindeyken bu oranın yılın sonunda yüzde 0.66’ya kadar inmesini bekliyoruz. Sosyal güvenlik sistemlerinin mali dengesini belirleyen en önemli parametre diye kabul edilen prim gelirlerinin sağlık hizmetleri ve emekli maaşlarını karşılama oranı ise 2008’de yüzde 64,57 iken, bu yılın sonunda yüzde 75.21’e kadar çıkacak.”

HER HAFTA RAPOR ALIYORUZ

Bakan Selçuk, her hafta kurumun mali durumu, finansal yapısı ve aktüeryal dengesiyle ilgili SGK Başkanı’ndan rapor aldığını söyledi. Sosyal güvenlik sisteminin en önemli bileşenlerinden biri olan ‘genel sağlık sigortası’na değinen Selçuk, Türkiye’de 25 bin 380 eczane ve bin 459 özel sağlık hizmeti sunucusuyla anlaşma bulunduğunu kaydetti. Selçuk dünyada muadili olmayan bu sistemin ‘Türk mucizesi’ olarak adlandırabileceğinin altını çizdi.

RAKAMLARLA SGK

Aktif sigortalı 22.5 milyon

Pasif sigortalı 12.5 milyon

Bakmakla yükümlü  34.8 milyon

Diğer sigortalı 10.4 milyon

SGK açığının GSMH’ye oranı (2008) Yüzde 2.6

SGK açığının GSMH’ye oranı (2018) Yüzde 0.66

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 18
  • ottomans 5 yıl önce Şikayet Et
    Uzulme be bay kemal ssk sanada bakar usutme hasta olma olurmu yavrucum bak bizde hizmet super.
    Cevapla
  • mtdrgn 5 yıl önce Şikayet Et
    emeklilik maaşımı hesaplattım 983 lira. sgk nın riski yok ama benim var.
    Cevapla
  • TR - Delüler 5 yıl önce Şikayet Et
    bunu da söyle .. SSK'ya kaç para ödedin ki , kaç para maaş istiyorsun .. ?
    Cevapla
  • Burhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim için ve devlet için SGK senden daha önemli.
    Cevapla
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Sanki çok akıllıydı çıldıracak bir durumu yok zaten mahzarosmanlık
    Cevapla
  • Ismail hakki efendi 5 yıl önce Şikayet Et
    Kemal zaten cildirmis
    Cevapla
  • TR - Delüler 5 yıl önce Şikayet Et
    FETÖ'ye PKK'ya neden toz kondurmuyor, sahip çikiyor bu CHP .. (?) Mustafa Kamal Atatürk
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle