Kürsüye çıktı tek tek anlattı! CHP'den komik çıkış

Attıkları milli adımları anlatan Bakan Varank, "Türkiye'nin yeni büyüme hikayesi, Ar-Ge ve teknolojinin önderliğinde yüksek katma değerli üretimle yazılacak." dedi.

GİRİŞ 18.12.2018 12:26 GÜNCELLEME 18.12.2018 17:22
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ilişkin 2019 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

BİTKİYİ GÖSTERDİ

Bakan Varank konuşmasında bir ilaç göstererek, venöz dolaşım bozukluklarında etkin kullanılmak üzere "Ruscus Aculeatus", Anadolu'daki ismiyle enir ya da tavşan elması bitkisi kökünden elde ettikleri ilacın, ruhsatlandırma aşamasına geldiğini bildirdi. Varank, 3 bin 750'den fazla endemik bitki hazinelerinden yararlanarak, Sağlık Bakanlığı ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ilaçları bilimsel yöntemlerle geliştirdiklerini, bu sayede yüksek katma değerli bitkisel ilaçların üretilmesinin yolunu açtıklarını ifade etti.

 

 

Bakan Varank Meclis Genel Kurulu'nda konuÅŸtu

Elindeki bitkinin kilosunun 4,5 avroya satıldığını, gıda takviyesinin 20 avrodan Türkiye'de satışta olduğunu belirten Varank, bu ilaçları bitkisel ilaç kategorisinde geliştirip, satacaklarını bildirdi.

CHP'Lİ VEKİL ARAYA GİRDİ

Varank'ın konuşması sırasında CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, araya girerek,"Bir an önce, uzaya gidecek aracı yapın, toptan gidin, biz mutlu oluruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Varank Meclis Genel Kurulu'nda konuÅŸtu

"YAPISAL REFORMLARI HIZLANDIRACAĞIZ"

Büyüme ve istihdamın güçlenerek sürmesi için "milli teknoloji, güçlü sanayi" vizyonuyla var güçleriyle çalışmaya devam ettiklerini belirten Varank, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanayimizi daha da rekabetçi hale getirmek için üretimde yapısal reformları hızlandıracağız. Bu dönüşüm, yüksek katma değerli üretim, verimlilik artışları, dijitalleşme ve bölgesel kalkınma eksenlerinde hayat bulacak. Yakında ilan edeceğimiz Yerlileştirme Ürün Programı, çok önemsediğimiz yapısal reformlarımızdan bir tanesidir. Kamu mal alımı ihalelerinde, orta-yüksek ve yüksek teknolojili yerli ürünlere yüzde 15 fiyat avantajını zorunlu hale getirdik. Yerli firmaların yetkinliklerinden daha fazla faydalanmak için kamu ihalelerinde sanayi iş birliği projelerini hayata geçirdik."

Bakan Varank Meclis Genel Kurulu'nda konuÅŸtu

OTOMOBİL PROJESİ

Türkiye'nin Otomobili Projesi'nin de hem yerlileşme hem de markalaşma adına önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Varank, bu projeyi elektrikli ve otonom araç teknolojilerinin milli kaynaklarla geliştirilmesi, akıllı mobilite çözümlerinin yerli olarak üretilmesi açısından bir fırsat olarak gördüklerini bildirdi.

ANTARKTİKA'YA BİLİM ÜSSÜ

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirdikleri Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi'nin devam ettiğini, 2019 yılında 3. seferlerini düzenleyip, geçici üslerini kuracaklarını anımsatan Varank, "Amacımız Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde söz sahibi ülkeler arasına girip, bilim insanlarımıza yeni bilimsel çalışma fırsatları sunmak ve ay yıldızlı bayrağımızı kutuplarda da dalgalandırmaktır. " dedi.

Bakan Varank Meclis Genel Kurulu'nda konuÅŸtu

"500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM"

Varank, kadınların iş gücüne katılımını artırmak için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile OSB'lerde kreş uygulamasını da yaygınlaştırdıklarını, sanayi sitelerine yönelik desteklerinin devam ettiğini, bugüne kadar 472 sanayi sitesine 6,4 milyar lira kredi kullandırarak, 500 bin kişiye istihdam imkanı sağladıklarını anlattı.

17 SIRALIK SIÇRAMA

Varank, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların, bakanlığı uhdesinde yürütüldüğünü, Ocak-Ekim 2018 döneminde Türkiye'ye 9,2 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi olduğunu, Türkiye'nin bu yıl, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 190 ülke arasında 17 sıralık bir sıçrama göstererek 43. sıraya yükseldiğini bildirdi.

BUYURUN AR-GE, BUYURUN TEKNOLOJİ

Varank, TÜBİTAK Enstitüleri vasıtasıyla Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu savunma, uzay, güvenlik, enerji, ilaç, kimya, gıda, çevre, malzeme gibi stratejik alanlarda Ar-Ge faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.

Bu konuda iki örnek veren Varank, kürsüden ileri teknolojili lazer dedektör çiplerini gösterdi. Varank, bunun tamamen milli olarak tasarlandığını, üretildiğini, TÜBİTAK Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı'nda ürettikleri bu dedektör çiplerin, terörle mücadelede göğüslerini kabartan SİHA'ların bombalarının başlığı içinde yer aldığını söyledi. Varank, "Türkiye artık İHA ve SİHA'ların üretiminden tutun da içindeki yazılım sistemlerine ve burada gördüğünüz çiplere kadar inen bir teknolojik derinliğe ulaştı. Gururla ifade etmeliyim ki TÜBİTAK ürünü lazer detektör çipleri bugüne kadar tüm SİHA, CİRİT, LUMTAS ve TEBER atışlarında kullanıldı." dedi.

TÜRKİYE UZAY AJANSI KURULDU

Türkiye Uzay Ajansı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bakanlığının ilgili kuruluşu olarak kurulduğunu anımsatan Varank, "İlk işi Milli Uzay Programı'nı hazırlamak olacak ajansımız, fırlatma teknolojilerinden yer istasyonlarına, elektronik istihbarat uydularından küresel konumlama uydularına, milli teknoloji hamlemizin stratejik adımlarına öncülük edecek. Uzay Ajansı, ülkemizde uzay ve havacılık teknolojileriyle ilgili tüm proje ve faaliyetlerin ana koordinasyonunu yürütecek." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 53
  • FARK 5 yıl önce Şikayet Et
    KİNDAR ların bildiği tek şey, GİDİN demek... DİNDARLAR ise " gelin birlik olalım" diyor...
    Cevapla
  • KaFKaS CePHeSi 5 yıl önce Şikayet Et
    valla bütün topraklarımızda petrol çıksa sanayide dünyada 1 numara da olsak, bu zihniyet ile garibanın gariban olmaktan başka durumu olmaz. Allah müslüman lara yardım etsin, zor vallahi.
    Cevapla
  • Alia 5 yıl önce Şikayet Et
    Chp zihniyeti varken, düşmana ne hacet!! Rabbim zerre fırsat vermesin inşeAllah..
    Cevapla
  • Hancı 5 yıl önce Şikayet Et
    Yahu bu cehape varya bu cehape ,asgari ucretten vergi alinmasin diye onerge verdi
    Cevapla
  • beşir 5 yıl önce Şikayet Et
    chp yapmaktan değil yakıp yıkmaktan hoşlanır.sayın bakanım şimdi chp acayip paniklemiştir.artık gece gündüz seçim çalışması yaparlarki bir an önce hükümeti devirip yatırımları durdursunlar.inanın abartmıyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle