Bedelli askerlik yapacaklar dikkat!

İşten çıkış bildirgesine işvereni tarafından “askerlik” kodu yazılan bedelli askerlik yapanlar, döndüklerinde iş bulamazlarsa işsizlik maaşı alabilirler.

Bedelli askerlik yapacaklar dikkat!
Bedelli askerlik yapacaklar dikkat!
GİRİŞ 15.12.2018 11:32 GÜNCELLEME 15.12.2018 11:43

Bedelli askerlik yasasına bu yıl eklenen "askerlik süresince ücretsiz izinli sayılırlar” ifadesi, işsizlik maaşı açısından da yeni bir durum yarattı. Normalde askere gitmek üzere işten ayrılıp 90 gün içinde askere gidenler, dönüşte işsiz kaldıklarında işsizlik maaşı alabiliyorlar. 

 

 

İŞSİZLİK MAAŞI ALINABİLİR

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, burada genel kural, işten çıkış bildirgesine “askerlik kodu” yazılmış olması. İşveren bedelli askerlik için ayrıldığınızda da “askerlik kodu” yazarak, çıkışınızı yaparsa dönüşte işsiz kalırsanız işsizlik maaşı alabilirsiniz. Ancak, askerlik kodu yazılması, işverenin size kıdem tazminatı ödemesi anlamına da geleceği için her işveren buna yanaşmaz. Sonuç olarak, işveren çıkış belgenize askerlik nedeniyle ayrıldığınızı yazarsa işsizlik maaşı alabilirsiniz, yazmazsa alamazsınız. İŞKUR açısından önemli olan işten çıkış bildirgesinde askerlik kodunun bulunup bulunmadığıdır. 

 

 

NİHAYİ KARARI YARGI VERECEK

Bu yılki bedelli askerlik yasası öncekilerden farklı olduğu için uygulamaya ilişkin tartışma yaşanıyor. 2011 yılında 21 gün silah altına alınarak yapılan bedelli askerlik yasasında “ücretsiz izinli sayılırlar” şeklinde bir ibare yoktu. Öyle bir ibare olmadığı için 2011’de bedelli askerlik yapmak üzere işten ayrılanlar kıdem tazminatlarını alabildiler. 
Bu yılki yasada ise “ücretsiz izinli sayılırlar” ibaresi konuldu. Dolayısıyla işveren bu ibareye dayanarak kıdem tazminatı vermeye yanaşmıyor. Ancak, işten ayrılıp yeniden dönmemeyi göze alıyorsanız, kıdem tazminatı talebiyle işten ayrılabilirsiniz. İşveren ödeme yapmazsa önce konuyu arabulucuya götürürsünüz, orada uzlaşma olmazsa dava açarsınız. Bu konuda nihai kararı yargı verecek.

KAYNAK: HABERTÜRK