Vatandaşa yüzde 70 indirim oyunu! Yakalandılar

Bir mağazadan "yüzde 70 indirim" yapıldığı belirtilen ceketi alan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, ürünün indirimli halinin 1399 lira ve gerçek fiyatının 4 bin 45 lira olduğunu öğrenince konuyu Tüketici Hakem Heyeti'ne taşıdı ve "yanıltıcı indirim" konusunda tüketici lehine bir karar çıktı.

Vatandaşa yüzde 70 indirim oyunu! Yakalandılar
Vatandaşa yüzde 70 indirim oyunu! Yakalandılar
GİRİŞ 05.12.2018 12:24 GÜNCELLEME 05.12.2018 12:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ağaoğlu, bir program kapsamında geldiği Bursa'da, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, İstanbul'da ünlü markaların ürünlerini satan bir giyim  mağazasına gittiğini söyledi.
 
Burada "yüzde 70'e varan indirim" yazısını görünce bir ceket almak  istediğini dile getiren Ağaoğlu, etikette ilk gözüne 1399 lira yazan fiyatın  çarptığını ve bunun üzerinden yüzde 70 indirimi makul bulduğunu anlattı.

Kasaya ödemeye gittiğinde kendisinden 1399 lira istendiğini anlatan  Ağaoğlu, şöyle konuştu:
 
"Meğer 1399 lira indirimli fiyatıymış. Ceketin gerçek fiyatının 4 bin  45 lira olduğu söylediler. 4 bin 45 liradan sattıkları ceketin faturasını görmek  istedim göremedim, gösteremediler. Ben yine de 1399 lira üzerinden aldım ve  konuyu Ataşehir Tüketici Hakem Heyetine taşıdım. 4 bin 45 liralık ceketi, 1399  liraya düşüren indirim oranının 1399 lira üzerinden uygulanmasını ve ortaya  çıkacak farkın tarafıma ödenmesini talep ettim. Firma, hakem heyetine yaptığı  savunmasında, cekette yüzde 65,4 indirim uyguladıklarını, 1399 lira üzerinden  tekrar bir indirimin söz konusu olmayacağını belirtti. Ancak, önemli olan detay  şu; bu ceketi 4 bin 45 lira üzerinden sattıklarına dair bir fatura, belge  sunamadılar."
 
Ağaoğlu, Tüketici Hakem Heyetinin, "6502 Sayılı Tüketici Yasası'nın  Fiyat Etiketi Yönetmeliği üçüncü bölüm indirimli satışlar başlıklı 11. maddesi 1.  fıkrası gereğince, indirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimli satış  fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleriyle etiketlerinde  gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki  fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya  aittir. Şikayet edilen firmanın bu durumun aksini ispata yarar bir savunma  vermediği görülmüştür." gerekçesiyle şikayetini kabul ettiğini söyledi.
 
"Fiyatı yükseltip indirim yaptığını söyleyenlere karşı uyanık olun"
 
Bu gerekçelerle hakem heyetinin 4 bin 45 liradan 1399 liraya düşen  indirimi esas aldığını ve 1399 lira üzerinden yüzde 65,4 indirimle ortaya çıkan  914,95 liralık farkın ödenmesine karar verdiğini belirten Ağaoğlu, "Burada  tüketici lehine çok önemli bir karar çıktı. Yanıltıcı indirimlere karşı tüketici  lehine özellikle son günlerde yapılan benzeri uygulamalara yönelik çok önemli bir  karar." dedi.
 
Ağaoğlu, yıl sonu yaklaştıkça indirimli satışların hız kazandığını  vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Yılbaşı kampanyaları ile birçok firma stoklarını eriterek nakde  çevirmek için türlü şekil ve yöntemlerle indirimli satışlar düzenleyecektir. Bu  alışverişlerde tüketicilerin dikkatli olmaları ve yanıltıcı indirimle  karşılaştıklarında haklarını aramaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum.  Tüketici Kanunu'na göre indirimden önceki yüksek fiyattan satış yapıldığının  ispat külfeti satıcıya aittir. Yani tüketiciler, etiket üzerindeki fiyatı  yükseltilip sonra indirim yapıldığını ileri sürenlere karşı uyanık olmak  zorundalar."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • HalitBinVelit 5 yıl önce Şikayet Et
    Şu anda Firmalar, Şirketler sürekli bunu yapıyor? asıl ürnün gerçek satış fiyatı 100 Lira ise Fiyatı etiketde 250 ,300 gösterip sonra altına indirim adı altında 170, 180 TL yazıyorlar. ...indirim sahtekarlığı hat safhada!
    Cevapla
  • zafer gülten 5 yıl önce Şikayet Et
    gerçek fiatı 4,45 miymiş,neymiş bu ceketin özellliği,o paraya kürk alınır. bu ceket ipekde,en iyi keçi yünüde olsa taş çatlasa 500-600 maliyeti vardır.iyi adam kazıklıyorlar valla.
    Cevapla