Sahte para en net nasıl anlaşılır? Sahte para mağduru olmamak için...

Ülkemizde sık sık gündeme gelen sahte paralar birçok insanı mağdur etmeye devam ediyor. Sahte para mağduru olmamak için gerçek paraların temel özelliklerini bilmenizde fayda var. İşte sahte parayı anlamanın püf noktaları...

Sahte para en net nasıl anlaşılır? Sahte para mağduru olmamak için...
Sahte para en net nasıl anlaşılır? Sahte para mağduru olmamak için...
GİRİŞ 03.12.2018 15:31 GÜNCELLEME 11.02.2019 09:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sahte para nasıl anlaşılır ve daha önce hiç merak etmediyseniz veya bu konu hakkında bilginiz yoksa sahte parayı anlama yöntemlerine göz atın. Ülkemizde sık sık gündeme gelen sahte paralar birçok insanı mağdur etmeye devam ediyor.

Yırtılan ve deforme olan banknotlar bankalar tarafından değiştirilirken sahte paralar için aynı durum söz konusu değil. Sahte paralar fark edildiği gibi imha ediliyor elinize sahte banknot geçtiğinde değiştirilmesi söz konusu olmuyor.

Bu gibi durumlarla mağdur olmamak istiyorsanız sahte parayı ayırt etmeyi öğrenmelisiniz ki işte o sahte parayı ayırt etmenin 7 yolu;

1. Sahte paranın kağıt kalitesi düşük olur sahte paraların kalitesi çok düşüktür. Bu nedenle elinizde gerçek bir para varsa ikisini yanyana koyduğunuz o renkteki ve kalitesindeki bozukluk hemen gözünüze çarpacaktır. Elimizdeki gerçek paranın yüzeyi pürüzlü ve kent sahte para da bu durum söz konusu değildir. Bunun nedeni hassas bir mühendislikle mükemmel bir şekilde tasarlanıyor olmasıdır. Bu tasarımı taklit etmek için aynı tasarımda bir makineye sahip olmaları gerektiği için sahtekarları Merkez Bankasındaki paraları taklit edememektedirler.

2. Atatürk görseli sahte parayı tespit etmenin başka bir yolu da paranın üzerinde ki sadece ışıkta görülebilen Atatürk görseli eğer sahte parayı ışığa tutarsanız paranın üzerinde gözle görülebilir bir şekilde hafiften belli olan bir Atatürk resmi göreceksiniz. Ancak sahte paralar da bu görünmez.

3. Gerçek paraların üzerinde emniyet şeritleri vardır bu sahte paranın üzerindeki emniyet şeridi dolandırıcıların kabusudur. Tıpkı para basma makinesinin benzersiz olması gibi. Paranın üzerindeki şeritler de benzersizdir bu nedenle dolandırıcılar bu şeridi paraya monta edemezler dolayısıyla sahte paralarda bu şerit bulunmaz bulunsa dahi orijinal paradaki gibi janjanlı ve parlak olmasına amatör olduğu gerçek parayla kıyaslandığında hemen ortaya çıkar.

4. Sahte paralarda holografik şerit gerçeği gibi değildir bankadaki özel makineler sayesinde paraların üzerinde özel imal edilmiş ve holografik şeritler bulunmaktadır. Bu şeritleri tespit etmek çok kolaydır elinize herhangi bir kağıt para alın parayı değişik açılardan baktığınızda parlak yansımalar göreceksiniz bu açılardan paraya baktığınızda dikdörtgen bir şeklin içerisinde de TL işaretinin paranın miktarını dönüşmesi gerekiyor.

Örneğin; Paranız beş TL ise farklı açılardan bakınca dikdörtgen içerisinde TL işareti paranın değeri ne dönüşmektedir.

5. Sahte paralarda kabartma baskısı bulunmaz. Gerçek paranın üzerindeki sayılarda de görsellerde kabartma baskısı bulunur örneğin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yazısı. Kabartmalı bir şekilde yazılmıştır resimde de görüldüğü gibi elli yeni Türk lirasının üzerinde kabartma baskısı vardır. 

6. Bütünleşik görünüm sahte paralarda gerçek paralarda olduğu gibi bütünleşik görüntü bulunmaz paranızı ışığa doğru tuttuğunuzda sol üst taraftaki şekillerle paranın arka yüzeydeki şekiller birleşik bir görüntü verirler. Bu görüntüde paranın değeri yazmaktadır.

7. Ultraviyole ile görünen değerler gerçek bir paranın bu ve ışınları altında mavi ve kırmızı renkte parlama yapması gerekir. Emniyet şeridinde ultraviyole ışığı altında banknotun beş on TL'de mavi yirmi ve elli TL de kırmızı yüz ve iki yüz senede ise sarı renkte parlama yapması gerekir.

 

 

YORUMLAR 1
  • zafer gülten 5 yıl önce Şikayet Et
    bazı yerlerde tomar halinde sahte para satılıyor,sadece altında ufacık geçerli değildir yazısı var.yani bu paralardan alan üstündeki geçerli değil yazını yok edip kullanabilir,büyük tutarları pek yutturamaz ama 20 lik lerin üstündeki geçerli değil yazısını yok edip pazar ,münübüs gibi yerlerde eskitip yutturabilir. bu paraların satışı yasaklanmalı.
    Cevapla