Türkiye'nin ilk tropikal meyvesine tescil

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yetiştirilen ve halk arasında ejder meyvesi olarak bilinen Güney Amerika orijinli pitaya, Türkiye'nin tescillenen ilk tropikal meyvesi oldu. Üretici Yaşar Dağtekin, "Tropikal meyveleri ihraç etmeyi hedefliyoruz" dedi

Türkiye'nin ilk tropikal meyvesine tescil
Türkiye'nin ilk tropikal meyvesine tescil
GİRİŞ 24.11.2018 17:23 GÜNCELLEME 24.11.2018 17:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde üç yıl önce deneme amaçlı ekilen ve kısa sürede geçim kaynağı haline gelen "ejder meyvesi" tescillendi.

 

 

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde, Antalya Valiliğinin desteğiyle tropik meyve projesi başlattı. Bu kapsamda 2012'de ABD'den 6 türde 11 çeşit tropik meyve çeşidi getirilerek, bunların Gazipaşa ilçesinde iki farklı lokasyonda adaptasyonları gerçekleştirildi.

 

 

Bölgeye uyum sağlayan ve halk arasında "ejder meyvesi" olarak bilinen anavatanı Güney Amerika olan pitaya, üç yıl içinde çiftçinin geçim kaynağı haline geldi. Tropikal çeşitlerin ticaretinin yapılabilmesi, fidan üretimleri için tescil çalışması gerçekleştirildi.

Bu kapsamda, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'nin tescil ettiği pitaya, Türkiye'nin ilk tescillenmiş tropikal meyvesi oldu.

Tanesi, büyüklüğüne göre 10 ila 60 lira arasında satılan ejder meyvesi, içecek, cacık, salata ve meyve olarak tüketilebiliyor.

YORUMLAR 2
  • Yorgun 5 yıl önce Şikayet Et
    tanesi altmış tl den mi vay vay.
    Cevapla
  • Ejder 5 yıl önce Şikayet Et
    Sıradan bi meyve herkes yiyebilir.
    Cevapla