Bakıcıya her ay 700 TL devletten

Teşvikten sadece bakıcılar değil ev hizmetlerinde çalışanlar da yararlanacak. Destek kapsamında ev işlerinde çalışanlar için işverenin ödeyeceği sosyal güvenlik priminin 700 lirasını devlet karşılıyor.

Bakıcıya her ay 700 TL devletten
Bakıcıya her ay 700 TL devletten
GİRİŞ 14.11.2018 09:22 GÜNCELLEME 14.11.2018 09:23

EVDE bakıcı çalıştıranlar ayda 700 lira teşvik alabilecek, böylece çalışanın sosyal güvenlik priminin tamamı devlet tarafından karşılanmış olacak. Bu destekten sadece bakıcılar değil ev işlerinde tüm çalışanlar yararlanacak. Konunun detayına geçmeden önce ev hizmetlerinde çalışanlar kimlerdir, kısaca değineyim.

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’na göre; ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması ev hizmeti sayılıyor. Ancak aynı evde oturan üçüncü dereceye kadar akraba olanların yaptıkları işler ev hizmeti olarak sayılmıyor.

Ev hizmetlerinden çalışanların sigortalılıkları ise bir ay içinde 10 günden az ya da 10 günden fazla çalışma süresine göre farklılık gösteriyor. Çalışan, bir ay içinde 10 günden az çalışıyorsa işveren tarafından iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigortalanıyor ve prim tutarı da farklı oluyor; 10 gün ve üzerinde çalışıyorsa şartlar ve primler de değişiyor.

 

 

10 GÜNDEN FAZLA ÇALIŞANLAR
İşte, bu 700 liralık teşvik de ev işlerinde 10 gün ve üzeri çalışanları kapsıyor. Bugün için ev işlerinde hizmetli çalıştıranlar, her ay asgari ücretin (2.029,50 TL) yüzde 34.5’i oranında -ki bu da aylık 700.1 lira ediyor- sosyal güvenlik primi ödüyor. İster bakıcı olsun, ister temizlikçi; 700.1 liralık sosyal güvenlik priminin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Tabii bu teşvikten yararlanmanın bazı koşulları var. Prim desteği, 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasını kapsıyor ve çalışanın bu tarihlerde işe alınmış olması gerekiyor. Yani, ev işi için ilk kez birini işe alıp, sosyal güvenlik sistemine kaydını yaptıracaksınız ya da mevcut çalışanınızın üzerine ilave bir kişi daha işe alıp, yeni istihdam yaratmış olacaksınız. Geçen yıl ev işlerinde çalışanınız vardı ve işten çıkardınız, şimdi yerine yenisini aldınız; teşvikten yararlanamazsınız. Şunu de belirteyim, eğer işe alacağınız kişi emekliyse yine destekten yararlanamıyorsunuz. Şartlardan biri de işe alınacak kişinin son üç ay içerisinde işsiz olması.

YABANCILARI DA KAPSIYOR
Ev işinde çalışacak kişinin kadın ya da erkek olması fark etmediği gibi teşvik sadece Türk vatandaşlarını değil yabancı çalışanları da kapsıyor. Tabii, yabancılar için çalışma ve oturma izni gerekiyor.

Gelelim, işverenler için teşvikten yararlanma sürelerine. 700 liralık prim desteği 2020’nin aralık ayını aşmamak kaydıyla 12 ay süreyle uygulanıyor. Eğer, kasım ayında ev işi için birini işe aldıysanız, 2019’un kasım ayında kadar aylık ödenmesi gereken primin tamamını devlet karşılıyor. Ancak işe alınan kişi 18 yaşından büyük kadınsa ve 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkekse teşvikten yararlanma süresi 18 aya çıkıyor. Bir başka deyişle 18 ay boyunca çalışan adına yatırılacak tüm primleri devlet üstleniyor. Böylece de işverenin cebinden, çalışanın maaşından dışında başka bir hiçbir para çıkmıyor.

ŞARTLAR NELER
Ev işleri için çalıştırılacak kişinin 1 Ocak 2018-31 Aralık 2020 tarihleri arasında işe alınmış olması gerekiyor.

10 gün ve üzeri çalışanlar için teşvik veriliyor.

Çalışanın işe giriş tarihi itibariyle İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması gerekiyor.

İşe giriş tarihinden önceki 3 aylık sürede çalışmıyor olması gerekiyor.

Çalışanın işe başladığı tarihten üçüncü aydan itibaren işveren, teşvikten yararlanabiliyor.

İşverenin ya ev işi için işe yeni bir kişiyi alması ya da mevcut çalışanın üzerine ikinci bir kişiyi istihdam etmesi şart.

Geçen yıllarda işe alınan ev hizmetlileri için teşvik yok.

Çalışanın emekli olmaması gerekiyor.

Yabancı çalıştıranlar da teşvikten faydalanabiliyor.

Teşvik süresi

12 ay, ancak 18 yaşının üzerindeki kadınlar için bu süre 18 ay.

Akrabalarını çalıştıranlar teşvikten faydalanamıyor.

KAYNAK: HÜRRİYET