30 yıl önce başladı! Bir köy böyle değişti...

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı’da balıkçı kadınlar artık turizme hizmet ediyor.

30 yıl önce başladı! Bir köy böyle değişti...
30 yıl önce başladı! Bir köy böyle değişti...
GİRİŞ 11.11.2018 15:07 GÜNCELLEME 11.11.2018 15:07
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kadın balıkçılar, eskiden bazen kendi başlarına, bazen de eşleri ile birlikte göle açılarak rızıklarını arıyordu. Kürek çekmek de onların işiydi, ağ atmak da. Son yıllarda kirlilik yüzünden Uluabat Gölü’nün balıkları hızla azalınca, birçok belgesele konu olan balıkçı kadınlar sektör değiştirmek zorunda kaldı. Her evin kapısının göle açıldığı köyde artık kadınlar balıkçılıktan çok tekneleriyle gelen turistleri gezdiriyor.

 

 

Eski bir Rum köyü olan, Yunanistan’ın Selanik şehrinden 1924 yılında göç edenlerin torunlarının yaşadığı Gölyazı’da hayat, sabah erken saatlerde gölde başlıyor. Gölün doğu ucunda, derin bir yarımadanın üzerinde kurulan, her sokağın sonu, her evin kapısı göle açılan Gölyazı’da kayıklarla balığa çıkan köylüler, akşamdan attıkları ağları yavaş yavaş topluyor. Av dönüşünde ise balıklarını, müzayede alanında satıyorlar. Bundan 30 yıl önce eşleriyle balığa çıkmaya başlayan ve daha sonra eşlerinin elinden bu işi alan köyün kadınları şimdilerde balığa çıkmaz oldu. Gölde son 2 yıldır yaşanan kirlilik nedeniyle balık oranındaki azalma balıkçı kadınları zorunlu olarak başka iş kolları aramaya yöneltti.

 

 

Babalarından kalan balıkçı teknelerini gelin arabası edasında süsleyen kadınlar artık gelen turistlere sandal sefası yaptırıp gölü gezdiriyor. Teknelerini fotoğraf stüdyosu gibi kullanan köylü kadınların fotoğraf çekme konusunda da kimse ellerine su dökemiyor. 30 yıl önce eşi kalp krizi geçirdikten sonra kayığın dümenine geçtiğini ve böylelikle köydeki tüm kadınlara örnek olduğunu anlatan 62 yaşındaki Hamide Pullu, şimdilerde başladığı sandal sefasının da köyde hızla başladığını birçok kadının balıkçılık yerine tekneleriyle turist gezdirmeyi tercih ettiğini söyledi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen turistleri kayığıyla gezdiren Hamide Pullu, bir yandan kayığı kullanırken bir yandan da rehberlik yapıyor.

Üniversite öğrencisi iki kızın kendisini bir akşam balıktan dönerken görmesi üzerine onları gölde gezdirmeye çıkardığını, böylece gezi tekneciliğine geçtiğini anlatan Hamide Pullu, "30 yıl önce eşimden tekneyi devraldığımda herkese örnek olmuştum. Şimdi de örnek oluyorum. Son yıllarda gölde balık bulmak çok zorlaştı. Biz de ekmeğimizi bu yolla kazanmaya yöneldik. Turistlerin bölgeye ilgisi çok güzel burada kooperatif kurduk, bir durakta 4 tekne çalışıyoruz" dedi.

Göl çevresinde kısa tur attıktan sonra turistleri arkeolojik kazı çalışması yapılan Kız Adası’na götürdüklerini anlatan Hamide Pullu, "Ayrıca gelen misafirlerimizi en güzel fotoğrafları çektirebilecekleri yerlere götürüyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 6
  • kerim 5 yıl önce Şikayet Et
    göldeki kirlilikten bahsediliyor. hayretler içinde okuyorum, halkın desteğini alan yerli ve milli bir hükümet varken bu ülkenin gölleri hala nasıl kirli kalabiliyor? nasıl hala kirlilikten şikayet edilebiliyor. hala nasıl oluyorda bu gölü kirletenler kirletmeye devam edebiliyor. bu nasıl oluyor? ben hala üzüntüyle okuyorum bu haberleri. gölü kirletenlere karşı ağır yaptırımlar uygulanmayacak mı bekliyoruz.
    Cevapla
  • Yörük GURD 5 yıl önce Şikayet Et
    Böyle davranırsanız o turistte gelmez yarın ..Devlet camide , okulda üniversiteye kadar kişisel temizlik , çevre temizliği dersi vermeli.Sağlık dersi falan veriliyor ama hikayeden.Bu ders zorunlu omalı.Uzay gemisi yapmaktan daha önemli insanın ve çevrenin temizliği.
    Cevapla
  • Kara kartal 5 yıl önce Şikayet Et
    Zihniyet hep aynı.Sorsan hepimiz çok vatanseveriz.Denizi,gölü,dağı,kaplıcayı ,ormanı çevrede kim varsa dibine kadar kullanıyor.Kesiyoruz,yoluyoruz,yakıyoruz.Kirletiyoruz,bitiroyoruz. Sonra sıra ağlamaya geliyor.Balık bitti,orman bitti,göl kirlendi,yayla ev doldu... Devlet baksın..
    Cevapla
  • almancı 5 yıl önce Şikayet Et
    cok güzel yorumladın.. güzel vatanima geldiyimde insanin doğayi nasil tecevüz ettiğini görünce cok üzüldüm.
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Orayı biz kirletmedik ya.Çevredeki insanların duyarsızlığı kirletti.Kirlenme ilk başladığında sebebini araştırıp çözüm bulmak yerine kulaklarının üstüne yatmışlar.Ne ekersen onu biçersin.
    Cevapla
  • İsmail 5 yıl önce Şikayet Et
    Balık azalması bu köyden kaynaklanıyor ayvar zamani balıkları tutuyorlar ve satıyorlar jandarma birşey demiyor sebebi ise köy kooperatifi golü kiralamıs.bu gole bu köyden 1 kişiyi dahi sokmayacan bu gole kanunlar maalesef bizim ülkemizde kişiye göre. Değişiyor sonra bizim gölde balık kalmadı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle