Türk mühendisler yapmıştı, F-35'e takıldı

Müşterek Taarruz Uçağı F-35’lerin gizli uçuşu esnasında kritik görünmezlik kabiliyetini korumak suretiyle pilotların uzun menzil mesafesinden hedefi vurabilmeleri amacıyla geliştirilen Seyir Füzesi SOM-J füzesinin gövde içi yerleştirme testleri bir F-35 uçağında yapıldı.

GİRİŞ 07.11.2018 12:22 GÜNCELLEME 07.11.2018 12:29
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Özellikle yoğun bir şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılması planlanan füzeler 185 kilometre menzile sahip. Bu menzil içerisinde çok alçaktan radara yakalanmadan uçan TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve Roketsan'ın imal ettiği SOM-J'nin F-35 entegrasyon çalışmalarında önemli bir adım daha atıldı.

 

Seyir füzesinin gövde içi yerleştirme testleri bir F-35 uçağında yapıldı. Alınan bilgiye göre atış testlerinin önümüzdeki yıl içinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

 

Halen Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan SOM seyir füzelerinin F-35 için 'J'modeli geliştirilmişti. Yeryüzü şekillerini izleyerek kendini saklayabilen bir seyrüsefer sistemi ile hedefine yüksek bir isabet oranıyla ulaşan SOM-J, taşıdığı yüksek çözünürlükteki görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığı ile hassas hedefleme sağlayarak atışın ardından havadan ihbar kontrol uçaklarının koordinesi ile hedef değişikliği yapılmasına izin vermekte.

Aynı şekilde uçuş sırasında hedefe vuruş açısı ve yaklaşma irtifası gibi değişiklikler de gerçekleştirilebilmektedir. Elektronik karıştırma tedbirlerine dayanıklı olarak geliştirilen SOM-J füzeleri, Türkiye’nin de proje ortağı olduğu birçok müttefik ülke tarafından kullanılacak F-35 savaş uçaklarının en önemli vurucu güçlerinden birisidir.

KAYNAK: KOKPİT.AERO.COM
YORUMLAR 24
  • Hürgüvercin 5 yıl önce Şikayet Et
    Menzil olarak 150+ mm yani deniz mili yazıyor. Bu da yaklaşık 280 + km yapar. 150 km yazılmış haberde. Ayrıca Ege üzerinden Yunanı kafasını kaldıramaz hale getirir bu sistem.
    Cevapla
  • FB12 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu F-35 yerine içi boş SU-35 ya da SU-57 alsaydık. İçine kendi sistemimizi kurardık daha faydalı olurdu bu siyonistlerin uçağından. Bunlar bize kodlarını bile vermiyorlar
    Cevapla
  • Üretelim 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun teknolojimiz ve savunma sanayimiz için üretenlerimizden milli savunma sanayi teknolojimizde daima üretelim her şeyden üretelim çok üretelim tahrip gücü çok etkili mühimmatlar motorlar tanklar toplar elektromanyetik toplar helikopterler uçaklar gemiler radarlar roketler füzeler hava savunma sistemleri uzay araçları ve daha nice çeşitlerini üretelim ve daima ARGE ler yapalım.
    Cevapla
  • Adam 5 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun yapanlara. Allah razı olsun.
    Cevapla
  • Gazi 5 yıl önce Şikayet Et
    Biz üretiyoruz ama ne yazıkki ilk kullanacak olan israil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle