Türkiye'de üretiliyor! Dünya devleri sıraya girdi

Eskişehir’deki TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. TEI, Türk havacılık sanayisinin gurur kaynağı oluyor. Dünyada uçan her iki uçaktan birisi bu fabrikada üretilen parçaları taşıyor.

Türkiye'de üretiliyor! Dünya devleri sıraya girdi
Türkiye'de üretiliyor! Dünya devleri sıraya girdi
GİRİŞ 06.11.2018 07:54 GÜNCELLEME 06.11.2018 08:07
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

500 dönümlük bir alanda kurulu fabrikada 2 bin 500 kişi çalışıyor. Dünyaca ünlü uçak firmalarının en kritik motor parçalarını üretiyor. Habertürk'ten Fırat Tur'un haberine göre müşterileri arasında dünya havacılığının devleri GE Aviation, MTU, ITP, Rollys Royce, Safran gibi firmalar yer alıyor. Aralarında F-16’lar, erken uyarı uçakları Avacs’ların da olduğu farklı uçakların motor bakımları da burada yapılıyor.

 

 

ANKA’YA YERLİ MOTOR

TEI, Türkiye’nin savunma sanayisinde yurt dışı bağımlılığı azaltacak çok önemli projeler de yürütüyor. Türkiye’nin ilk turbodizel uçak motoru PD170, tamamı yerli ve milli imkanlarla TEI’de üretildi. 3 bin saati aşan motor testi gerçekleştirildi. İnsansız hava aracı Anka, PD170 motoru ile ilk uçuşunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

 

 

TÜRKİYE HAVACILIKTA SINIF ATLADI

TEI’nin gurur veren bir diğer projesi de Türkiye’nin ilk turboşaft helikopter motoru TS1400. Motorun İlk ateşlemesi başarıyla gerçekleşti ve Türkiye havacılıkta sınıf atladı. TS1400, TAI’nin geliştirdiği T625 helikopterine entegre edilecek. Test çalışmalarının tamamlanmasının ardından ilk yerli helikopter, yerli motorla uçmaya başlayacak. Bu motorun teknolojisi milli muharip uçak için kullanılacak motor için de temel oluşturacak.

300 MİLYON DOLAR İHRACAT

TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, motor üretimine tedarik yapan dünyanın bir numaralı firması olduklarını belirtti. 2018 yılı net satış hedefi 429 milyon dolar olan TEI’nin ihracat hedefi ise 300 milyon dolara yakın. Fabrikanın yüzde 50.5’i TAI’ye yüzde 46.2’si ABDfirması General Electric’e, yüzde 3.3’ü ise Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumuna ait.

YORUMLAR 29
  • gurbetçi 5 yıl önce Şikayet Et
    yola devam.
    Cevapla
  • Üretelim 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun teknolojimiz ve savunma sanayimiz için üretenlerimizden milli savunma sanayi teknolojimizde daima üretelim her şeyden üretelim çok üretelim tahrip gücü çok etkili mühimmatlar motorlar tanklar toplar elektromanyetik toplar helikopterler uçaklar gemiler radarlar roketler füzeler hava savunma sistemleri uzay araçları daha nice çeşitlerini üretelim ve daima ARGE ler yapalım.
    Cevapla
  • fatsali 5 yıl önce Şikayet Et
    Neden bunca yil motor yapilmadiye soranlar icin (bundan önceki hükümetlere soracaksiniz cevabinida alirsiniz Nokta)
    Cevapla
  • Mehmet Ali Aydın 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah'a şükür bardağın yarışı dolu
    Cevapla
  • Yörük 5 yıl önce Şikayet Et
    Neden bunca yil motor yapilmadi?
    Cevapla
  • gurbetci 5 yıl önce Şikayet Et
    CHP ve bu zihniyettekilerin yüzünden sorun cikardilar daima
    Cevapla
  • fatsali 5 yıl önce Şikayet Et
    bundan önceki hükümete sorarsan cevabini alirsin
    Cevapla
  • cemşit 5 yıl önce Şikayet Et
    senin gibi bir müdür bekliyorlar da ondan. sana zahmet bir el atsan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle