Erdoğan'ın sitem etmişti!1.2 milyar dolarlık iptal

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde sitem ederek dile getirdiği İzmir Limanı’nın özelleştirilmesine yönelik iptal ile Türkiye'nin doğrudan kaybettiği yatırımın boyutu 1 milyar 275 milyon dolar. Bu rakam 2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde elde edilen 7 milyar dolarlık doğrudan yatırımın yüzde 17’sini oluşturuyor.

Erdoğan'ın sitem etmişti!1.2 milyar dolarlık iptal
Erdoğan'ın sitem etmişti!1.2 milyar dolarlık iptal
GİRİŞ 03.11.2018 11:20 GÜNCELLEME 03.11.2018 12:46
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "İzmir Limanı’nın ihalesini yapıyoruz ve Danıştay’da İzmir Limanı ihalesi 2 yıl bekliyor. 2 yıl sonunda burayı alacak olan kişi vazgeçiyor ve biz 1.2 milyar dolar kaybediyoruz. Şimdi bunu bana Danıştay neyle izah edecek, 1 milyar doların hesabını kim verecek?" açıklamasıyla İzmir Limanı’nın özelleştirilmesi meselesi gündeme yeniden geldi.

Söz konusu limanın özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2016’de açılan ihaleyi Hutchison, Global ve EİB LİMAŞ konsorsiyumun, 1 milyar 275 milyon dolar bedelle kazanmasına rağmen açılan dava süreci 29 ay devam etmiş ve sonucunda özelleşme iptal oldu.

 

Modernleşme yatırımı da engellendi

Özelleştirmenin iptali ile doğrudan yatırım bir tarafa, limanın modernleştirilmesi için yapılacak yatırımlarda engellendi. ileriki dönemlerde elde edilebilecek gelirler ve limanın lojistik transfer merkezi olarak kullanılması da hayal oldu.

Yüzde 17'sini oluşturuyor

Özelleştirme finansman kısmında değerlendirildiğinde, Türkiye 2018 yılı ilk 8 ayında (Ocak-Ağustos) Cumhurbaşkanı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut’un açıklamasına göre, 7 milyar dolarlık doğrudan yatırım elde etti. Bahsedilen özelleştirme sonrasında 1 milyar 275 milyon dolarlık girdi tek başına toplam yatırımların yüzde 17’sini oluşturuyor. İzmir Limanı özelleştirilse idi, 8.5 milyar dolarlık direk yatırıma ulaşılacaktı. Döviz kurunun hızla yükseldiği kritik dönemde, bugün ki rakamlardan yüzde 20 fazla değer elde edilecekti. Bu miktar, döviz kurunun hareketli olduğu dönemde çok önem arz ediyordu.

"Sıcak para ve dış borçtan çok daha avantajlı bir dış kaynak"

Konuya ilişkin uzman görüşü Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Bahçekapılı’dan geldi.

Prof. Dr. Bahçekapılı, doğrudan yatırımların ülkeler açısından önemine dikkat çekerek, "Günümüzde birçok gelişmekte olan ülke doğrudan yabancı sermaye yatırımı teşvik etmeye miktar ve boyutlarını arttırmaya çalışıyor. Doğrudan yatırımlar bir yandan ödemeler dengesi açıklarının finansmanına yardımcı olurken diğer yandan oluşturduğu istihdam, teknoloji transferi, pazar gelişmesi, geri ve ileri bağlantıları ile yan sanayi ve hizmetlere oluşturduğu katkılarla özellikle sermaye yetersizliği çeken ülkeler için birçok cazip imkanları da beraberinde getiriyor. Yeni yatırımlar, yeni satın almalar ve birleşmeler şeklinde uygulamalarla doğrudan yatırımların etkileri katlanıyor. İzmir Limanı da içinde bu örnek satın alma türünde bir yabancı yatırım ve bir kamu varlığının söz konusu olması nedeniyle de bir özelleştirme aslında. Ancak kalıcı bir yatırım. Diğer dış açık finansman yöntemleri olan kısa süreli sermaye yani sıcak para ve dış borçtan çok daha avantajlı bir dış kaynak olarak ülkemize katkı sağlayacak bir unsuru kaçırdık" dedi.

2017 yılı toplam yabancı sermayenin yüzde 11’i

Bahçekapılı, 2003 yılından bu yana Türkiye’ye toplam 193 milyar dolar doğrudan yatırım geldiği ve bunun Cumhuriyet tarihindeki tüm doğrudan yatırım tutarından daha fazla olduğunun altını çizerek, "Bunda büyük kamu varlıklarının özelleştirilmesinin çok büyük bir payı var. Yani daha çok varlıkların el değiştirilmesi şeklinde bir kısmı da birleşmeler ve yeni yatırımlar ile gerçekleşti. 2017 yılında Türkiye’ye yaklaşık 11 milyar dolar yabancı sermaye girişi oldu. Bahsi geçen liman özelleştirmesi bunun yüzde 12’si civarında. Bu yıl ilk sekiz ayda 7 milyar dolarlık bir giriş var. Yani bu anlamda hatırı sayılır bir özelleştirme engellendi. Özelleşme ile tesislerin iyileştirilmesi, yeni yatırımlar da kaybedildi" diye konuştu.

Hızlı tüketim malları ihracatına katkı sağlayabilirdi

Eğer bu özelleştirmede yabancı yatırımcı satın alacağı limanı modernleştirip, yeni teknolojiler ve imkanlarla donatacaksa ’ki öyle olmalı’ bu taktirde dış ticaretin özellikle Ege bölgesindeki dış ticarete konu olan malların ticaretinde maliyet avantajları sağlayabilir, hızlı tüketim malları ihracatına katkı sağlayabilirdi".

"Liman ve havalimanlarının kontrolü sağlanmalı"

Prof. Dr. Bahçekapılı, özelleştirme sonucu elde edilecek doğrudan yatırımın kısa vadede olumlu etki vereceğini n altını çizerek, limanların ve havalimanlarının kontrolüne dikkat çekti. Bahçekapılı, Limanlar, hava limanları bir ülkenin dış dünyaya açılan kapıları. Bu kapıların kontrolünü belli yasal düzenlemeler ve satış sırasında koyacağınız bazı kısıtlamalar ile ülkenin kontrolünde bırakılmasını sağlamak gerekir” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 5
  • GÜM 5 yıl önce Şikayet Et
    Danıştayda vatanını sevenleri bulmak lazım. herkes teker teker incelenmeli
    Cevapla
  • POYRAZZZZZ 5 yıl önce Şikayet Et
    CHP nin işidir kesin
    Cevapla
  • sermet 5 yıl önce Şikayet Et
    devlete ihmal yada kasıtlı olarak zarar verenler kayıpları ödemelidir. buna herkes dahil edilmelidir. vatandaş kaza yapıyor 3 kuruşluk yol bariyerini yıkıyor devlet bu zararı söke söke alıyor. devlet erkini kullanıp devlete zarar verenler de bedelini ödemeli,dir.
    Cevapla
  • Türkiye 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede meclise giren teröristlere dokunamıyorsun , hakime savcıya görevini kötüye kullansa bile nasıl dokunacaksın anca yerini değiştirirler sanki başka ülkeye gidiyor görev yaptığı yerde birdaha kimse mağdur olmasın sürgün yediği yerdeki vatandaşlar sanki bu ülkenin evladı değil bu nasıl mantıktır ?
    Cevapla
  • A.B. 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de öncelikle bir tasarruf seferberliği yapılmalı, ama bu her alanda olmalı. Hani kamuda çalışan biri, ödeneksiz bir çivi bile alamaz fakat arabaya 500.- lik yakıt yaktırsa soran kimse olmaz. İşte bundan sonra o bile sorulacak şekilde tasarruf yapılmalıdır.
    Cevapla