TUSAŞ’tan milli savunmaya 5’inci nesil uçak

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne büyük katkılar sağladıklarını belirten Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, “5’inci nesil uçak üreteceğiz” dedi.

TUSAŞ’tan milli savunmaya 5’inci nesil uçak
TUSAŞ’tan milli savunmaya 5’inci nesil uçak
GİRİŞ 29.10.2018 09:17 GÜNCELLEME 29.10.2018 12:12
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Özgün ürün geliştirme projeleriyle Türkiye'ye savunma alanında yeni değerler katmaya devam edeceklerini belirten Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, bu projelere ek olarak Milli Muharip Uçak projesini de ekleyerek, 2023 hedeflerine varmak için tam gaz çalıştıklarını söyledi. Dünyada yalnızca sayılı ülkeler arasında olacak 5'inci nesil bir uçak üreteceklerini belirten Kotil, "Milli Muharip Uçak (MMU) projemizi yaparak Türkiye'nin altyapı ve teknolojiye sahip ülke konumunda olduğunu kanıtlayacağız. F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurtiçi imkânlarla tasarlanan modern uçaklar arasında yer alacak MMU projemiz için şimdiden binlerce mühendisin görev alması için çalışmalarımız son hızla devam ediyor" dedi.

DÜNYA FİRMALARINA İHRAÇ EDİYOR

Bu dönem içerisinde hava aracının geliştirilmesi, mühendislik, teknoloji test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi başta olmak üzere muharip uçak tasarımına yönelik kabiliyet kazanılmasını amaçladıklarını vurgulayan Kotil, önceliklerinin arasında yer alan en önemli konulardan bir tanesinin de motor sözleşmesi olacağını söyledi. TUSAŞ olarak Airbus, Boeing, Bombardier, Lockheed Martin, Spirit ve Northrop Grumman gibi dünyanın en büyük savunma ve havacılık firmalarına ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kotil, "500 milyon dolardan biraz daha fazla geliri Airbus, Boeing, Bombardier ve Lockheed Martin için yaptığımız işlerden alıyoruz. 500 milyon dolarlık parça üretiminin katkısını artıracağız. Bu alanda 3 milyar dolar ciro yapabileceğimizi öngörüyoruz. Ülkemizin savunma ve havacılık sektör ihracatında en büyük payı havacılık ve uzay ürünleri almakta, sektör ihracatı ise ağırlıklı olarak şirketimiz tarafından gerçekleştiriyor. Şirketimiz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan değerlendirmelerde 2011'den bu yana sektör ihracat şampiyonu unvanını elinde bulunduruyor" dedi.

"ANKA TERÖRİSTLERE GİZLENECEK YER BIRAKMIYOR"

 

TUSAŞ tarafından tasarlanan ve üretilen İnsansız Hava Aracı Sistemi'nin (ANKA) gökyüzünde nefes aldırmayacağını ifade eden Kotil, şu değerlendirmelerde bulundu: "ANKA, gözcümüz olarak teröristlere gizlenecek yer bırakmıyor. TUSAŞ tarafından geliştirilen ve uydudan kontrol kabiliyeti ile görüş hattı ötesinde, gece ve gündüz şartlarında otonom uçuş ve seyrüsefer yapabilen ilk İnsansız Hava Aracı Sistemi'nin kabul testleri başarıyla tamamlanarak iki adet İHA ve ilgili sistemler Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi. Yeni nesil faydalı yüklerin entegrasyonu ve milli imkânlar ile uluslararası emniyet standartlarına göre tasarlanan ANKA-S Sistemi, sahip olduğu milli uçuş kontrol bilgisayarı, milli hava aracı kontrol bilgisayarı ve milli IFF ile emniyet ve operasyon kabiliyeti olarak sınıfının en yetkin sistemlerinden biri olarak envanterdeki yerini aldı."


HEDEF 3 MİLYAR DOLAR

TUSAŞ olarak 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatlarını artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Kotil, "Şirketimiz gerçekleştirdiği 500 milyon dolarlık ihracatını, 2023'e kadar 3 milyar dolar seviyesine yükseltmeyi hedefliyor. Yeni ürünleri, artan teknolojik yetkinlikleri ile güçlenerek büyümeye devam eden şirketimiz, bugün yılda yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ve 10 yıl içinde öngörülen 10 milyar dolarlık cirosuyla, Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracata ulaşma hedefinde önemli rol oynayacak" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 9
  • Bir G@rip 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu icakları üretirken tarihten dersler çıkarmalı Eline Müslüman kanı deymemiş müttefikler seçmeliyiz (ABD AB ing yerine G.kore Japonya en kötü Urkayna Rusya patendi bize satmak suretiyle) ve bununla kalmamalı Tek türkiyenin güçlü olması yetmez ayni zamanda Pakistan azerbeycan ve Diğer Musluman ve Türk çumhuriyitlerede bu deknoloji tamamı olmasa bile parça parça üretecek fabrikalar kurulmalı böylece bir savaş veya ihtiyaç durumunda orada üretilen parçalar ve ucaklarla ordumuz veya orular desteklenebilmeli (Türkiyede yılda 100 ücük üretilcekse (daha büyük fabrika zarar getirir)
    Cevapla
  • Hahaha 5 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun devletimize ucak tank helikopter nukluer denizalti ucak gemisi daha niceleri uykudan yeni uyandik belkide konyada bilmedigimiz ne silhalar uretiliyor.
    Cevapla
  • olbey 5 yıl önce Şikayet Et
    Atak helikopterinin motoru disardan ucak uretcekmis
    Cevapla
  • Millet 5 yıl önce Şikayet Et
    Motor son 24 ay ondan sonra bakalım ne diyeceksiniz.
    Cevapla
  • H.B.V 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye insansız Tank (Aselsenın insansız Tankları araçları ;ukap,milrem,kaplan,roboik ilk testleri başarıyla geçti seri üretime geçilecek) ve insansız Uçak üzerinde çalışmalara başladı,ayrıca Savaşlarda terör olaylarında kullanılacak Canlı silahlı hedefi bulup hedefe kitlenen 1000,lerce Kamikaze dronların üretiminede geçiliyor......sen hala Motorda takılıp kalmışsın,...Halk tv,Fox tv,Kanal D seyredip sözcü,Cumhuriyet okursan bu müthiş insansız silahlardan haberin olmaz? sonra kılıçdaroğlu gibi nokta atışı yapan SIHA,ların vurduğu pkk,lılarada piknikci dersin. :))
    Cevapla
  • yerli beyinler. 5 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun inşallah. Aynı anda yolcu, ve kargo uçağıda yapılmalı.
    Cevapla
  • Fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    Ey Allah ım sen kabul et dualarımızı.. inşaallah güzel olur uçağımız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle