Türkiye’deki algıyı yıkacak rakamlar!

2000’li yılların başında buğday ithalatına yılda 13 milyar dolar harcayan Türkiye, bu yılın ilk yarısında buğday ithalatına 634 milyon dolar harcadı.

Türkiye’deki algıyı yıkacak rakamlar!
Türkiye’deki algıyı yıkacak rakamlar!
GİRİŞ 26.10.2018 16:51 GÜNCELLEME 26.10.2018 16:51
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Özgür Gündüz / Haber7

Verimli topraklarıyla bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin bazı tarım ürünlerini ithal etmesi sürekli tartışılan konuların başında geliyor. Özellikle 80 milyon kişiye yetebilecek buğday üretebilme kapasitesine sahip ülkemizin sürekli buğday ithal ettiği yönünde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak Ziraat Mühendisleri Odası’nın raporuna göre Türkiye buğday üretiminde bazı sorunlar yaşasa da gerçek hiç de öyle değil. Özellikle sertifikalı buğday üretimini her yıl artıran Türkiye, bunun yanı sıra un ve makarna ihracatında dünya liderliğine oynuyor. Öyle ki, Türkiye 2018 yılının Ocak - Eylül döneminde 153 ülkeye 409 milyon dolarlık makarna ihraç etmiş durumda. Öte yandan Türkiye son 10 yılda 156 ülkeye un ihraç etti. Söz konusu ülkelerde yaşayanların toplam dünya nüfusunun yüzde 90'ını geçmiş durumda.

 

13 MİLYAR DOLARDAN 1 MİLYAR 268 MİLYON DOLARA DÜŞTÜ

Ziraat Mühendisleri Odası, '2018 yılı Buğday Raporu'na göre, Türkiye'de 2000 yılında 92 milyon dekar alanda buğday ekimi yapılırken, 2017 yılında 77 milyon dekar alanda buğday ekimi yapıldı. Raporda, "Aynı dönemde 49 milyon ton buğday ithal edilmiş, karşılığında 13 milyar dolar ödenirken, bu yılın ilk yarısında 3 milyon ton buğday ithal edilerek 634 milyon dolar ödendi. Raporda, "Buğday üretimi bakımından kendine yeterli düzeyde olan Türkiye'de, bazı yıllar olumsuz iklim koşullarına bağlı olarak üretimde ve kalitede yaşanan sorunlardan dolayı talep karşılanamamakta ve ithalat yapılmaktadır" denildi.

buğday hasadı ile ilgili görsel sonucu

SERTİFİKALI ÜRETİM HER YIL ARTIYOR

Buğdayın kendi kendine döllenen bir bitki olması ve ekilen tohumlukların 3 yılda bir sertifikalı tohumluklarla yenilenmesi nedeni ile Türkiye'de her yıl yaklaşık 540 bin ton buğday tohumluğu kullanılması gerektiği kaydedilen raporda, "Ülkemizde üretilen sertifikalı tohumluk miktarı 2007 yılında 210 bin ton iken 2014 yılında 403 bin ton, 2015 yılında 484 bin ton ve 2017 yılında 508 bin ton olarak gerçekleşmiştir" ifadelerine yer verildi.

Ä°lgili resim

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 90’INI GEÇİYOR

Türkiye'nin buğday üretiminin uzun vadeli yeterli olduğunu ancak katma değerli un ihracı için buğday ithalatı yapıldığını belirten Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Türkiye'nin son 10 yılda 156 ülkeye un ihraç ettiğini, söz konusu ülkelerde yaşayanların toplam dünya nüfusunun yüzde 90'ını geçtiğini, halihazırda Türk ununun dünya nüfusunun yüzde 90'ına hitap ettiğini söylemişti.

TÜRK MAKARNASI 153’E ULAŞTI

Türkiye, 2018 yılının Ocak - Eylül döneminde 153 ülkeye 409 milyon dolarlık makarna ihraç etti. Türkiye’nin makarna ihracatı 2017 yılının ilk dokuz aylık döneminde ise; 356 milyon dolar olmuştu. Makarna ihracatı 2018 yılında yüzde 15 artış gösterdi.

Ä°lgili resim

Makarnanın, üretiminin az maliyetli ve kolay olması, farklı şekillerde hazırlanıp tatlandırılabilmesi nedeniyle çok sevilen ve tüketilen bir gıda maddesi olduğunu dile getiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terci, dünya makarna ithalat pazarının 10 milyar dolara ulaştığını, Türkiye’nin 2018 yılında sağladığı yüzde 15 artış hızını sürdürdüğü takdirde 5 yıl içinde makarna ihracatında 1 milyar dolar barajını aşabileceğini ifade etti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 34
  • osmanoğlu2023 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah berekat versin
    Cevapla
  • Gerçekler 5 yıl önce Şikayet Et
    Tarım arazilerini beton çöplüğüne döndürme yarışı bir an önce sona ermelidir. Kendi şehrim Sakarya'da resmen tarım arazileri beton yığınlarıyla işgal edildi, edilmeye devam ediyor. Sakarya tarım yönünden en bereketli tarım topraklarına sahiptir. Geleceğimizi taşla doldurmayalım. Geri dönüşü yok. Tarım arazileri zaten yerleşim yeri olmak için uygun yerler değildir. Deprem yönünden risklidir. Tarım arazisi ancak tarım tesisleri içindir. Yerleşim yerleri olarak devletimiz zemini sağlam tarım arazisi olmayan yerleri teşvik etmelidir. Tarım arazilerine tarım tesisleri dışında bina yapılmasına kesinlikle izin vermemeli, büyük cezalar getirmeli.
    Cevapla
  • Milli 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu yıl mazot,gübre ve yem fiyatları çok arttığı için çiftçi kâr edemeyeceğini düşünüp üretim yapmayacak.Tarım ve hayvancılıkta rekolte düşüklüğü olacak.
    Cevapla
  • Vatandas 5 yıl önce Şikayet Et
    Yanılıyorsun. Arazi boş kalmaz.
    Cevapla
  • SALİM 5 yıl önce Şikayet Et
    O kadar çok ekmek yersek olacağı bu.
    Cevapla
  • Sertanyok 5 yıl önce Şikayet Et
    Özellikle sertifikalı buğday üretimini her yıl artıran Türkiye, bunun yanı sıra un ve makarna ihracatında dünya liderliğine oynuyor.Öyle ki, Türkiye 2018 yılının Ocak - Eylül döneminde 153 ülkeye 409 milyon dolarlık makarna ihraç etmiş durumda. Öte yandan Türkiye son 10 yılda 156 ülkeye un ihraç etti. Söz konusu ülkelerde yaşayanların toplam dünya nüfusunun yüzde 90'ını geçmiş durumda.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle