Fırtına obüsü yurt dışı yolcusu! Engel kalkıyor

Fırtına obüsü ihracatında yıllardır Almanya iznine takılan Türkiye, bu engeli Ukrayna’yla aşmaya hazırlanıyor.

GİRİŞ 25.10.2018 12:36 GÜNCELLEME 25.10.2018 13:20
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Ukrayna’dan “ihracat kısıtlaması olmayacak” yönünde bir taahhüt alan Türkiye, bu ülkeden 20 adet motor siparişi verdi. İşbirliğinin beklenen sonucu vermesi halinde, fırtına obüslerinin motorları Ukrayna’dan alınmaya devam edilecek.   

ALMANYA ENGEL OLUYORDU

155 mm’lik 40 kilometre menzilli ve 15 saniyede üç atış yapabilen fırtına obüsü, sürati, esnekliği ve isabet oranıyla birçok ülkenin dikkatini çekerken Türkiye, yurtdışı satış sözleşmelerinde uzun yıllardır MTU Alman motoru nedeniyle Almanya’nın ihracat engeline takılıyordu. Almanya ilk olarak Türkiye’nin Azerbaycan’a 2010 yılında 36 adet fırtına obüsü satışını engellemişti. Ermenistan ile Yukarı Karabağ anlaşmazlığını gerekçe gösteren Almanya, aynı tutumu Türkiye’nin Suudi Arabistan ile Katar’a yapacağı ihracatta da göstermişti.

ALTERNATİFİ UKRAYNA'DA BULUNDU

Alternatif arayışına giren Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) yetkilileri, çözümü Ukrayna’da buldu. Ukraynalı yetkililer ve motor üreticisi UkrOboronProm’la görüşmeler yapan MKEK, “ihracat kısıtlaması olmayacak” taahhütü alınca, bu ülkeden 20 adet motor siparişi verdi.

 

 

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 31
  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    BMC,FNSS ve OTOKAR' a destek verilmeli ve bu firmalar gerekirse ortak bir çalışma ile motor üretmeli...
    Cevapla
  • Türkiyede olsun 5 yıl önce Şikayet Et
    ukrayna yap işlet devret şeklinde Türkiyede fabrika kursun. onlarda kazansın, bizde bilgi kazanalım.
    Cevapla
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Şimdilik doğru hamle. Bu motorları uretemiyorsun engele takıldın dışardan al obuslere monte et sat parayı kazan kazandığın parayı motor geliştirmek için harca.
    Cevapla
  • metin 5 yıl önce Şikayet Et
    Alacağınız 20 motor parasına burada yerli olarak üretirsin. en iyi olmasada olur. sonra geliştirirsin.
    Cevapla
  • Bir G@rip 5 yıl önce Şikayet Et
    Almanya kendi ayağına kısmış tabiki bize 10 yıl engellemiş, bu konuda güney kore ve japonya özellikle toyota da değerlendirilebilir. hata ortak üretim bile yapıla bilir çünkü Türkiyede üretilecek bir motor Pakistan (Kendi tankı için ukrayna motoru kullanıyor) ve diğer üslümün ülkelerin alması için terçih sebebi olacaktır. Sonuç En kısa sürede MİLLİ motoru üretmeliyiz. Not: satın altığımız Saab arabasının motorunun hakıda bize geçtiyse onun üstünden gidilebilir. ALLH TÜM İSALMI TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞTİRİP KIYAMETE KADAR DÜNYAYI VE KAİNATI ALLAH CC KURANI ve Peygamberimizin Süntelerine uygun yönetmeyi nasip etsin ve İslam devlet adamlarına en doru kararları almayı nasip etsin inşallah.
    Cevapla
  • Yasin 5 yıl önce Şikayet Et
    Saabın motorunu değil kendi mühendislerimizin geliştirmiş olduğu yeni nesil hibrit ve elektrikli motorlar kullanılacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle