Bir haftada 2 milyar dolarları uçtu

Suudi Arabistan ekonomisi, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından kan kaybetmeye devam ediyor.

Bir haftada 2 milyar dolarları uçtu
Bir haftada 2 milyar dolarları uçtu
GİRİŞ 22.10.2018 16:12 GÜNCELLEME 22.10.2018 16:13

18 Ocak ile biten haftaya ait borsa verilerine göre, Suudi borsasından yabancı yatırımcılardan kaynaklı 4 milyar riyal yani 1 milyar dolarlık çıkış oldu. Yerel yatırımcın da 3.4 milyar riyallik satış yaparken, toplam satış 2 milyar dolara yaklaştı.

Suudi Arabistan'da, yabancı yatırımcının 18 Ocak'ta biten haftada 1.07 milyar dolar (4 milyar riyal) hisse sattığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya göre bu, 2015 ortasında yabancıların doğrudan hisse alım satımına izin verilmesinden bu yana gerçekleşen en büyük satışlardan biri.

Verilere göre yabancılar 5 milyar riyal değerinde hisse satarken alım miktarı ise 991.3 milyon real oldu. Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünün ardından Suudi Arabistan'a yönelik iddialar sonrasında satışların gelmesi ise dikkat çekici.

Arqaam Capital analisti Jaap Meijer, yaptığı açıklamada "Piyasa, Suudi Arabistan ve ABD arasındaki özünde farklı ilişkileri fiyatlamaya başladı." dedi ve diğer körfez ülkelerinden gelen yatırımcının da satışa yöneldiğini vurguladı.

Menkul kıymetler piyasalarındaki veriler arasında bir başka dikkat çekici nokta ise bireysel yerel yatırımcının da 3.4 milyar riyal değerinde hisse satışı yapması. Öte yandan Suudi kurumları alım eğiliminde ve 7.8 milyar riyallik hisse topladı.

Kaşıkçı'nın kayıp olduğunun ortaya çıktığı 2 Ekim tarihinden bu yana Suudi borsası Tadawul yüzde 4 değer kaybetti. Pazar günü ise endeks bir nebze toparlanacak önceki günkü yüzde 3.5'lük düşüşün ardından yüzde 0.2 artış kaydetti.

Suudi Arabistan'ın dış borç baskısı ise artan tahvil faizleriyle birlikte yükseliyor. Ülkenin kredirisk primi (CDS) haziran ayından bu yana ilk kez 100 baz puana yükseldi. 

 

 

KAYNAK: HABERTÜRK