SOCAR: Yeni yatırımlar için karar aşamasındayız

SOCAR Türkiye, gelecek yıl yeni bir petrokimya tesisi için yatırım kararını değerlendireceklerini açıkladı

SOCAR: Yeni yatırımlar için karar aşamasındayız
SOCAR: Yeni yatırımlar için karar aşamasındayız
GİRİŞ 19.10.2018 16:17 GÜNCELLEME 19.10.2018 16:36
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye'de cari açığını azaltmasına katkı sağlayacak olan STAR Rafineri'nin açılışını bugün yapacak olan SOCAR Türkiye, gelecek yıl yeni bir petrokimya tesisi için yatırım kararını değerlendirecek. Azerbaycan'ın kamu petrol ve doğalgaz şirketi SOCAR'ın Türkiye birimi ayrıca faaliyetlerini doğalgaz dağıtım alanında da geliştirmek için iki doğalgaz dağıtım bölgesini almak için Alman şirketi EWE ile müzakereler yürütüyor.

SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat LeCompte, Türkiye'de Petkim gibi petrokimya ürünleri üretecek ikinci bir tesisin yatırımı için fizibilite çalışmasının bittiğini ifade ederek, "Yatırım karaını gelecek yıl almayı düşünüyoruz" dedi.

 

 

LeCompte, tesisin büyüklüğü konusunda ise SOCAR'ın iştiraki Petkim'e atıfta bulunarak yeni tesisin Petkim ile benzer büyüklükte olabileceğine işaret etti, "Petkim yüzde 100 kapasitede çalışıyor ve Türkiye pazarının yüzde 20'sini karşılıyor. İkisi birlikte Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 40-45'ini karşılarız" dedi.

LeCompte yatırıma gelecek yıl başlanması halinde devreye alınmasının 2022 veya 2023'ü bulacağını ifade etti. Tesis PTA ve pareksilen (PX) üretecek.

SOCAR'ın doğalgaz dağıtımda ise Alman enerji şirketi EWE'nin işlettiği Kayseri ve Bursa doğalgaz dağıtım şebekeleri için teklif verdiğini kaydeden LeCompte, satın almayı gelecek yıl yapmak istediklerini ifade etti.

SOCAR önceki yıllarda OMV'ye ait olan Petrol Ofisi'ni almak için teklif vererek Türkiye akaryakıt dağıtım pazarında genişlemeye çalıştı, ancak Petrol Ofisi 1.37 milyar euroya Vitol'e satıldı.

LeCompte, SOCAR'ın akaryakıt dağıtım alanıyla ilgilendiği ve "fırsatlara baktığını" ifade etti. Ancak önceliğin STAR Rafineri'nin tam kapasite üretime alınması, petrokimya tesisi yatırımı ve doğalgaz dağıtım olduğunu ifade etti.

YORUMLAR 4
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Şimdiden söylüyorum yerli akaryakit sirketimiz olsun kaliteli olsun o akaryakit sirketini desteklemeyen adi olsun bukadar söylüyorum çok gec kaldik diger avrupa ulkelerinin çok gerisinde kaldik lakin inanıyorum ki bu skntilarida aşacağız ve dunyada en iyi ekonomiye sahip ülkelerinden biri olacagimizdan adim gibi eminim!
    Cevapla
  • Adil 5 yıl önce Şikayet Et
    Cezayir de petrokimya tesisi kuracaktı, lakin hiçbir haber yok
    Cevapla
  • doğu 5 yıl önce Şikayet Et
    Bence çoğu yerli akaryakıt şirketleri bir çatı şirket kurup birleşip akaryakıt sektörünü yabancı merkezli şirketlerin güdümünden kurtarmalı hem yerli olduğu için talepte artar kar markaji yukselir
    Cevapla
  • doğu 5 yıl önce Şikayet Et
    Gelen geçen türkiye pazarını sömürüyor iken yerli yatırımcılar ne halt yiyor petkimin yerli yatırımcılar tarafından büyütülüp % 60-65 oranında ihtiyacı karşılar hale getirilip sermayenin yerlilere kazandırîlmasi elzemdir
    Cevapla